Dialog româno-portughez în cheie barocă la Palatul regal din Lisabona

Muzeul Palatului Național Ajuda din Lisabona va găzdui, în perioada 16 mai – 31 august 2017, o somptuoasă expoziție a pictorului român Gheorghe Fikl. Lucrările artistului vor fi inserate, potrivit unei regii curatoriale semnate de doamna prof. univ. Ileana Pintilie, printre obiectele expoziției permanente a muzeului, culminând cu un grupaj compact amplasat pe simezele Salonului Ambasadorilor.

Proiectul Fikl. Portuguese Storylines/ Fikl. Puneri în scenă portugheze organizat sub semnul celebrării a 100 de ani de relații diplomatice româno-portugheze de către Ambasada României în Republica Portugheză, Fundația Bonte, Institutul Cultural Român de la Lisabona, Direcția Generală a Patrimoniului Cultural și Palácio Nacional da Ajuda, îl aduce în prim-plan pe pictorul Gheorghe Fikl, „caracteristic pentru tânăra generație de artiști români, care, după 2000, s-au dedicat complet neofigurației. Interesat de teme preluate din barocul târziu, din care reține mai ales insolitul subiectelor, dar și dramatismul clarobscurului sau senzualitatea cromatică, Fikl obișnuiește să recompună un univers personal din fragmente diverse amalgamate în mod hibrid. Această retorică îi servește să creeze compoziții fastuoase, dramatice uneori, stranii adesea sau decorative câteodată și îl face mai convingător în savantele trompe-l’oeil-uri pe care le aplică picturii sale“ (Ileana Pintilie).

Expoziția Fikl. Portuguese Storylines/ Fikl. Puneri în scenă portugheze îi prilejuiește artistului român întâlnirea cu un fastuos spațiu regal, definitoriu, atât în latură arhitecturală, cât și în cel al detaliilor decorative baroce – de la mobilier la sculpturi și tablouri, pentru geniul plastic portughez. O adevărată provocare pentru pictura lui, care palpită în mod continuu în așteptarea întâlnirii cu trecutul sau cu memoria locurilor.

Evenimentul, integrat în cadrul programului ARCO Lisboa, prestigiosul târg de artă contemporană din Portugalia, reunește o serie de lucrări ale artistului aflate în importante colecții private (colecția Fundației Bonte, colecția privată a A.S.R. Prințul de Wales, pentru a aminti doar câteva dintre acestea) prezentate la Lisabona grație sprijinului oferit de colecționarul Alain Bonte.

Vernisajul va fi onorat, în afara înalților reprezentanți ai instituțiilor organizatoare, de prezența Miniștrilor Culturii din România, dl. Ionuț Vulpescu, și Portugalia, dl. Luís Filipe Castro Mendes, a doamnei președinte a Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, precum și a autorului lucrărilor, artistul Gheorghe Fikl.

Expoziția va fi deschisă în fiecare zi între orele 10.00 și 18.00 (ultima intrare 17.30). Miercurea, muzeul este închis.

Institutul Cultural Român de la Lisabona