BRÂNCUȘI: VIZIONARUL

Institutul Cultural Român din New York (RCINY) are plăcerea de a vă invita la “BRÂNCUȘI: VIZIONARUL”, un eveniment special, dedicat sulptorului român Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876, Hobița-Peștișani, jud. Gorj – d. 16 martie 1957, Paris), care, prin viziunea sa originală și unică și prin tehnicile sale inovatoare, a redefinit forma și semnificația sculpturii secolului XX. Opera sa a avut o influență decisivă atât asupra contemporanilor săi, cât și asupra viitoarelor generații de artiști.

 

Vineri, 17 februarie 2017, orele 19.00-21.00
RCINY Auditorium
200 East 38th St., New York, NY 10016

Evenimentul va include mai multe manifestări:

“Brâncuși: arta de a-și sculpta propria imagine”. Conferință de Dr.  Doina Lemny, istoric de artă și curator la Musée National d’Art Moderne, Centre Georges Pompidou, din Paris

•Prezentare de carte: “Brâncuși, un artist fără frontiere, de Doina Lemny (București, Ed. Noi Media Print, 2016)

http://www.libhumanitas.ro/doina-lemny-brancusi-an-artist-without-frontiers-noi-media-print-2016.html

• Proiecția filmului documentar “Brâncuși – L’ensemble sculptural de Târgu Jiu en Roumanie” (2012, 15 min.)

• Expoziție de carte, cu volume provenind din fondul Bibliotecii ICR New York și din colecții private, dedicate operei și personalității lui Brâncuși & expoziție de imagini ale lucrărilor lui Brâncuși aflate în importante colecții muzeale din SUA.

 

Evenimentul marchează sărbătorirea a 141 de la nașterea lui Constantin Brâncuși, și, totodată, apropiata comemorare a 60 de ani de la dispariția artistului.

 

INTRAREA LIBERĂ


Doina Lemny este doctor în istoria artei, muzeograf, curator și cercetător la Musée National d’Art Moderne, Centre Georges Pompidou din Paris. Este specialistă în sculptura modernă din prima jumătate a secolului XX, cu un interes deosebit pentru opera lui Brâncuși.

A publicat documentele din arhivele Brâncuși din Paris în volumele “L’Atelier Brancusi, La Collection” (Paris, Centre Pompidou, 1997) și “La Dation Brancusi: dessins et archives (Paris, Centre Pompidou, 2003), precum și corespondența și notele de atelier românești , în “Brâncuși inedit” (București, Humanitas, 2004).

A fost co-curatorul a șapte expoziții tematice la “Atelierul Brâncuși” din Paris, în perioada 1998-2002, și curatorul expozițiilor: “Antoine Pevsner dans les collections du Centre Pompidou” (2001), “La Dation Brancusi” (2003), “Henri Gaudier-Brzeska dans les collections du Centre Pompidou” (2009), coordonând și cataloagele aferente.

Este autoarea mai multor volume: Brancusi” (Paris, Oxus, 2005); Brancusi & Gaudier-Brzeska: points de convergence și  Henri Gaudier-Brzeska: Notes sur Liabeuf et Tolstoï” (Paris, L’Échoppe, 2009); Lizica Codréano, une danseuse roumaine dans l’avant-garde parisienne” (Lyon, Fage, 2011); Brancusi, au-delà de toutes les frontières” (Lyon, Fage, 2012); Brancusi”, colecția Monographies (Paris, Centre Pompidou, 2012); Henri Gaudier-Brzeska, un sculpteur «mort pour la France» (Lyon, Fage, 2015); “Brancusi, an Artist without Frontiers(București, Noi Media Print, 2016).

 

***

 

Brancusi in major American museums / Brâncuși în marile muzee americane:

Philadelphia Museum of Art

www.philamuseum.org

Museum of Modern Art (MoMA) – New York
www.moma.org

The Solomon R. Guggenheim Museum – New York
www.guggenheim.org

The Metropolitan Museum of Art – New York
www.metmuseum.org

The Solomon R. Guggenheim Museum – New York
www.guggenheim.org

The Art Institute of Chicago
www.artic.edu

The National Gallery of Art – Washington, D.C.
www.nga.gov

Seattle Art Museum
http://www.seattleartmuseum.org/

Harvard Art Museums (The Fogg Art Museum, the Busch-Reisinger Museum and the Arthur M. Sackler Museum) – Cambridge, MA
www.harvardartmuseums.org

Yale University Art Gallery – New Haven, CT
artgallery.yale.edu

 

Kykuit, The Rockefeller Estate – Sleepy Hollow, NY

https://www.rockefellercenter.com/blog/2015/09/30/trip-kykuit/

BRÂNCUȘI VIZIONARUL