Bienala Internațională de Gravură Experimentală ediția a 7-a (IEEB7) cu tema Istorii Fabricate. Adevăr și ficțiune în istoria recentă, prezintă instalația video a artistei Sandra Sterle (HR), ROUND AROUND.
Vernisaj: Joi, 19 ianuarie 2017, ora 19.00, WASP (Fabrica Flaros, Corp E, Etaj 2, Strada Ion Minulescu 67-93) 
Perioada expoziției: 19 ianuarie – 18 februarie 2017

Video – performance-ul DE JUR ÎMPREJUR a avut loc prima dată în 1996 și este realizat împreună cu o serie de fotografii în care artista este deghizată într-o femeie din mediul rural insular, în scene aparent documentare, într-un mediu “natural” obișnuit. Prin (re)interpretarea  soției unui muncitor de pe insula Mljet, artista și-a schimbat centrul de interes personal și a dat credit unei alte femei, întrebându-se în același timp, dacă acest personaj ar putea fi chiar ea. Mimetismul înscenat al reprezentării etnografice a unei “vieți sănătoase de la țară” este accentuat suplimentar de un fard de obraz aplicat pe fața ei și de scene pastorale și idealizate. În performance-ul video o vedem în mișcare lentă alergând în jurul copacului. Ea a continuat același performance în 2003, și apoi în ​​2010, intenționând să facă acest lucru la fiecare șapte ani pentru tot restul vieții sale, în timp ce mijlocul cercului (tipul de copac) se schimbă, precum și tehnologia video, ca urmare a procesului accelerat de învechire a tehnologiei (Hi-8, DV, HD). Performance-ul este înregistrat de fiecare dată cu noua tehnologie video disponibilă la momentul respectiv, ca o consecință – reproducerea imaginii se îmbunătățește – în timp ce artista / personajul din film este în curs de îmbătrânire, ceea ce indică o scădere a rezistenței sale fizice și energetice. Odată cu trecerea timpului, artista devine din ce mai în vârstă și mai deopotrivă femeii din mediul rural insular- în timp ce înregistrarea video mai veche pare mai autentică. Tocmai din acest loc, unde tehnologia și viața se întâlnesc, sau mai degrabă se ciocnesc, lucrarea pune în evidență relația dintre ele, deplasând centrul de greutate de la viață la tehnologie și vice-versa, generând întrebări de autenticitate, manipulare, progres etc. Ritmul de implementare de șapte ani este oarecum simbolic: reminescență a numărului șapte ca element convențional din basme și povești populare precum și presupusa perioadă necesară pentru restabilirea celulelor din organism.

 

Round Around, G-MK gallery, Zagreb,1998, In den Sluchten des Balkan, Kunsthalle Fridericanum, Kassel, 2002, RE:RE:RE:RE:RE, MKC/Multimedia Center, Split, 2010, To be continued.., Galery 90-60-90 Pogon Jedinstvo, Zagreb, 2013, Crossings, International Graphic Art Center, Ljubljana, 2014.


IEEB7_afis_Sterle

Evenimentele IEEB7 se desfășoară în perioada 25 octombrie 2016 – 25 februarie 2017.
Programul IEEB7 poate fi accesat la 
www.experimentalproject.ro

Organizator
Experimental Project

Sponsori IEEB7
Erste Asset Management
Domeniile Sâmburești

Cu sprijinul: Barbara Baum, Viena

Parteneri: Institutul Goethe, Forumul Cultural Austriac, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Victoria Art Center, Muzeul National de Istorie Naturală Grigore Antipa , AlertStudio, Institutul de Istoria Artei “G. Oprescu” al Academiei Române, WASP/Working Art Space and Production, Asociația 4 Culture, Cărturești Carusel, Aiurart Spațiu de Artă Contemporană București, Atelier 030202