Fundația Art Encounters este încântată să anunțe că Ami Barak și Diana Marincu formează echipa curatorială a celei de-a doua ediții Art Encounters. Evenimentul va avea loc la Timișoara, între 30 septembrie și 5 noiembrie 2017.

Alegerea celor doi curatori se bazează pe bogata experiență curatorială internațională a lui Ami Barak și strânsa colaborare dezvoltată de Diana Marincu cu scena artistică locală. Experiența și viziunea celor doi curatori vor contribui la realizarea ambițiilor Art Encounters de a deveni un vector pentru facilitarea dialogului și promovarea culturii vizuale contemporane, într-un proces ce beneficiază de interacțiunea cu orașul Timișoara, dar se raportează la un context mai larg, național, regional și internațional.

Pornind de la miza exprimată de curatorii ediției anterioare, Rainald Schumacher și Nathalie Hoyos, aceea de a urmări evoluția a cinci decenii de artă contemporană românească, din 1960 până în prezent, ediția a doua va continua să exploreze istoria recentă a avangardei românești. În același timp, Art Encounters 2017 își propune să pună accentul pe diversitatea punctelor de vedere ale scenei contemporane, luând pulsul timpului prezent, și să implice publicul local în formularea unei viziuni actualizate, printr-o serie de expoziții, dezbateri și alte evenimente conexe.

În spiritul angajamentului pe care Fundația Art Encounters și l-a asumat de la bun început față de susținerea scenei artistice din România, cea de-a doua ediție a bienalei va relua programele dedicate artei în spațiul public, educației și medierii culturale, dar va pune un accent sporit pe sprijinirea de noi producții artistice, susținând cu precădere producția artiștilor tineri. Totodată, în 2017, în acord cu viziunea pe termen lung a fundației Art Encounters de a promova un dialog deschis și transparent cu actanții culturali și cu publicul participant, o atenție deosebită va fi acordată spațiilor independente din România, care vor beneficia de o reprezentare extinsă în cadrul evenimentului.

O prioritate pentru Art Encounters rămâne deschiderea evenimentului către orașul Timișoara  și includerea în traseul artistic al bienalei atât a spațiilor dedicate expunerii, cât și a unor spații alternative, surprinzătoare, din oraș. De asemenea, în contextul câștigării de către Timișoara a titlului de Capitală Culturală a Europei 2021 vor deveni tot mai relevante legăturile transfrontaliere și internaționale pe care proiectul reușește să le stabilească prin implicarea unor personalități ale domeniului din țară și străinătate.

Evenimentul va fi organizat de către Fundația Art Encounters, în colaborare cu Primăria Municipiului Timișoara, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Fundația Interart Triade, având ca sponsor principal pe Raiffeisen Bank și beneficiind de sprijinul comunității culturale locale și naționale și a unor reprezentanți ai mediului local de afaceri.

Despre curatori

Curator independent și critic de artă cu reședința în Paris, Ami Barak este lector la Universitatea Paris 1 Sorbona. În perioada 2002-2005 a îndeplinit funcția de președinte al IKT – Asociația Internațională a Curatorilor de Artă Contemporană. Printre proiectele sale recente se numără: Art of the world (the Expo) the City of Forking Paths, World Expo Shanghai 2010, Performing History, Pavilionul României la a 54a ediție a Bienalei de la Veneția 2011, Foreigners everywhere (works from Pomeranz collection,) JMW Vienna, Austria în 2012, I am also… Douglas Gordon, Tel Aviv Museum of Art în 2013, Off to a flying start, Nuit blanche Toronto, 2013, Stuttering – Melik Ohanian Crac, Sete 2014, Taryn Simon, Rear views, star forming nebula and foreign propaganda bureau, Jeu de Paume Paris 2015, Tim Parchikov – Features of intuition, Mmoma, Moscou 2015, Le Salon de Montrouge, 61e édition 2016, Julião Sarmento The Real thing, Fondation Gulbenkian Paris 2016 , Peter Kogler, Next ING Art center Bruxelles 2016. Este curator invitat al ediției cu numărul 15 a Bienalei dedicate imaginii contemporane, MPM Montreal, 2017

Diana Marincu este curator și critic de artă. A absolvit Facultatea de Arte Plastice și Design din Timișoara și masteratul secției de Istoria și Teoria Artei la Universitatea Națională de Arte din București. Este în prezent doctorandă la aceeași universitate cu o cercetare a discursurilor curatoriale despre identitate și periferie construite în jurul unor criterii geografice în expozițiile de mari dimensiuni și bienale. Începând cu 2013, colaborează cu Fundația Plan B din Cluj și cu Fabrica de Pensule pentru programul Learning and Unlearning și pentru programul curatorial al fundației. Cele mai recente expoziții ale sale includ: M (Teodor Graur și Cristian Rusu), Plan B Cluj (2016); proiectul curatorial Punctul alb și cubul negru (împreună cu Anca Verona Mihuleț), Muzeul Național de Artă Contemporană din București (2015–2017); Inventând adevărul. Despre ficțiune și realitate, unul dintre cele două proiecte naționale reprezentând România la cea de-a 56-a ediție a Bienalei de artă de la Veneția, Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia (2015).

ami-barak_-diana-marincu

Despre Fundaţia Art Encounters

Fundaţia Art Encounters este o instituţie culturală independentă, înfiinţată în 2015. Proiectele fundaţiei au în prim-plan susţinerea artei contemporane din România, programele demarate de Fundaţia Art Encounters urmărind să consolideze poziţia scenei de artă la nivel naţional și internaţional, sprijinind arta, promovând producţia artistică contemporană, încurajând diverse practici artistice participative, dezvoltarea de noi forme de expresie artistică, organizarea de expoziţii, derularea de programe educaționale, publicarea de cărţi și albume de artă contemporană, și contribuind la susţinerea instituţiilor de artă și cultură.

http://www.artencounters.ro