La intersecția străzii Lipscani cu Calea Victoriei este expusă o lucrare de artă contemporană care îți atrage atenția.  Sunt reprezentate lingouri uriașe, făcând aluzie la tezaurul național. Lucrarea aparține artistului Mihai Balko, și face parte din proiectul Spațiu Expandat_ZONA GRI.

Cea de-a șasea ediție a proiectului Spațiu Expandat și-a propus să exploreze tema zona gri. Prin intermediul acesteia am urmărit să chestionăm modalitățile de separare a spațiului public de cel privat, atât în ce priveşte dimensiunea sa fizică cât și cea care aparţine sferei publice; să explorăm limitele gesturilor, acțiunilor și discursului în spațiul public; să interogăm modurile în care se stabilesc și se legitimizează cadrele intervențiilor publice, precum și măsura în care acestea permit participarea diferitelor grupuri și indivizi. Am dorit să provocăm o serie de răspunsuri mai acute la specificitatea spațiul public românesc, care acum este într-un moment de tensiune, de formare.

Proiectul de anul acesta  propune două direcții de analiză materializate sub formă de intervenții directe în spațiul public și lucrări video. În cadrul proiectului Spațiu Expandat 2016, pe lângă realizarea unor serii de intervenții temporare în spațiul public bucureștean produse sau performate de artiștii Dan Acostioaei, Mihai Balko, Radu Boeru, Elana Katz, Monotremu, Miklos Onucsan, vom prezenta cinci lucrări video comisionate artiștilor Florin Bobu, Simion Cernica, Grupul H.arta, Hans van Houwelingen, Vasile Leac. Fiecare dintre aceste abordări au ca punct de plecare tema lansată, dar propun și dezvoltă perspective diferite privind realitatea spațiului public românesc.

Vezi programul aici https://spatiuexpandat.wordpress.com/

foto Lucian Muntean

 

20161018_181727

2016-10-18-18-53-08

20161018_18181220161018_181716