Acest proiect este inițiat de colecționarul de artă bucureștean Crinu Cornel Șurlea, în urma experiențelor personale avute în lupta cu cancerul. Un număr mare de artiști contemporani consacrați au răspuns apelului de a participa cu lucrări de sculptură, pictură și grafică la acest proiect umanitar, care are drept scop atât solidaritatea artiștilor cu bolnavii de cancer, cât și respensabilizarea factorilor decizionali din domeniul sănătății.
Artiștii au primit câte o mască facială folosită în tratamentul de radioterapie, pe care au intervenit cu propriul stil de expresie artistică. Lucrările donate de artiști urmează să fie prezentate într-un amplu album de artă, iar apoi să fie expuse în clinici și spitale de oncologie din România.

“SĂ NE BATEM CU CANCERUL!

Aş fi putut să mor de bătrâneţe. Sau într-un accident teribil de maşina sau avion. Sau la cutremur.
Dar n-a fost să fie aşa. Niciodată nu m-aş fi gândit că pot să mor făcând cancer. Cancer laringian, deşi n-am fumat niciodată, am făcut mult sport, nu se ia, etc.
N-am murit nici de cancer. Cineva acolo sus cică mă iubeşte. Se poate, dar eu cred că cineva aici jos m-a iubit cu adevărat: soţia, medicii, câţiva prieteni m-au iubit şi m-au susţinut.
N-a fost deloc uşor. O operaţie şi apoi 35 şedinţe de radioterapie. Toate ţintite. Arsură peste arsură, arsură peste arsură, peste arsură, peste arsură … Iad.
A trecut. Cu bune şi rele. Dar ce nu mi-a trecut şi n-o să-mi treacă niciodată sunt amintirile. Am văzut oameni mai suferinzi ca mine. Am văzut tineri sau bătrani, săraci sau bogaţi, simpli sau erudiţi. Am văzut tot. Şi nu mai pot uita. Mi-am pierdut capacitatea de a uita si, paralel, m-a cuprins o imensă revoltă. O revoltă îndreptată împotriva tuturor acelor care puteau dar nu au făcut nimic.
Puteau să facă spitale de oncologie mai multe, să doteze cu aparatură nouă şi performantă secţiile vechi de oncologie, să aducă citostatice ieftine şi adevărate, să fure mai puţin (sau deloc), ca banii sa ajungă acolo unde e nevoie, să plăteasca medicii ca aceştia să nu mai plece din ţara, să dezvolte programe de susţinere psihologică a celor încercaţi de această boală.
De 26 de ani, partide, ONG-uri, oameni politici, preşedinţi, procurori, judecători, specialişti n-au luat în serios CANCERUL. Nu s-a făcut mai nimic şi iată că din ce în ce auzim mai des că se moare de CANCER. Mor sau suferă îngrozitor toţi şi ăia vinovaţi şi ăia nevinovaţi. Punctul cu certitudine unde suntem chiar toţi egali.
Haideţi să ne batem cu CANCERUL. Haideţi acum căci s-ar putea să fie prea târziu altadată. Haideţi, că nu e de glumit. Ne doboară CANCERUL cât de curând pe toţi. Eu am pornit lupta. Urmaţi-mă şi o să vedeţi că se poate.
P.S. Lupta mea şi a altora se bazează pe lucrările plastice a zeci de graficieni, pictori, sculptori etc. care prin lucrările lor m-au ajutat să configurez o carte şi o expoziţie care vor apărea in curând.” 
Şurlea Crinu Cornel, Bucureşti

 

masca-cornel-surlea-123820 masca-cornel-surlea-123821