Lucian Muntean – “Poveștile Zidurilor”

În perioada 24 septembrie – 8 octombrie, galeria ArtXpert vă invită la expozitia lui Lucian Muntean “Povestile Zidurilor”.

Vernisajul va avea loc vineri 30 septembrie, orele 19, în strada Arminiei nr. 1, (lângă Biserica Silvestru), sector 2, București.

Curator: Eugene Al Pann

Zidurile Bucureștiului oferă trecătorilor o expoziție permanentă de colaje. În 2016, la sărbătorirea a 100 de ani de DADA, aceste colaje se încadrează perfect în spiritul curentului. Instantaneele lui Lucian Muntean trasmit mesaje cu totul neașteptate și prezintă asocieri inedite de imagini, create involuntar prin deteriorarea afișelor, care au fost lipite succesiv pe panouri sau pe ziduri. Brusc ele funcționeaza ca o memorie recentă a evenimentelor culturale desfășurate în Bucuresti și prezintă totodată diversitatea de genuri sau vedete preferate de public. “Poveștile zidurilor” o serie de fotografii făcute fără nicio altă intervenție, a afișelor jupuite sau spălate de ploi. Acest demers artistic e o preocupare a artistului, care se concretizează în decursul ultimului an. Cu toate că de fapt sunt un exemplu de poluare urbană, aceste colaje au un farmec aparte.
Lucian Muntean este un fotojurnalist cunoscut, un pasionat al imaginii foto, dar și de pictură. A expus în galerii prestigioase, a participat la bienale de artă iar expoziția de la ArtXpert vine imediat dupa cea de la Berlin, unde “Poveștile Zidurilor” bucurestene s-au arătat publicului german.
Fotografia lui Lucian Muntean e usor descifrabilă, nu e sofisticată, ceea ce o face plăcuta și pe ințelesul tuturor, probabil că meseria de fotojurnalist nu îi ”permite” să se disocieze de rutină. Însă acestă rutină e frumoasă și sinceră, nu caută senzaționalul ci doar face o expunere corectă a ceea ce vede, la rece, fără intervenții.
“Poveștile Zidurilor” e un exercițiu, o documentare de jurnalist. Ea vine ca o proiecție recentă a întâmplărilor efemere într-un oraș brutalizat de un panotaj stradal haotic. Ce e interesant și surprinzător în această expoziție vine chiar de la suprapunerea de layere din imagini, numai că ce a facut providența și întâmplarea, accidental, e unic, nu implică photoshop sau nicio altă unealtă digitală. Până la urmă imaginile lui Lucian Muntean s-ar descrie ca fiind un “Photoshop natural”.

 

resize-of-povestile-zidurilor-lm-009