Avem plăcerea de a anunța două momente importante în calendarul de evenimente organizate de către Filiala Timiș a Ordinului Arhitecților din România, în această perioadă:

  1. Lansarea paginii de web BETA!

În data de 5 septembrie se lansează pagina bienalei timișorene de arhitectură – BETA 2016 iar odată cu aceasta este disponibil publicului și calendarul de evenimente din cadrul bienalei ce poate fi consultat la adresa: http://betacity.eu/ro/program/.

BETA 2016 își propune să genereze un dialog responsabil privind educația de arhitectură, formarea și practica profesională, precum și să stimuleze implicarea și profesionalizarea metodelor de dialog și colaborare dintre reprezentanții trinomului administrație – corp profesional – societate civilă. Acest trinom reprezintă și publicul căruia i se adresează proiectul BETA.

Bienala timișoreană de arhitectură continuă seria de anuale organizate de către Filiala Teritorială Timiș a Ordinului Arhitecților din România (8 ediții), într-un nou format și cu o nouă componentă de colaborare la nivel euroregional.

Deschiderea BETA va avea loc în data de 1 octombrie la Muzeul de Artă Timișoara unde vor fi prezenți și reprezentanți ai partenerilor Filialei OAR Timiș care au contribuit la realizarea proiectului. În lunile octombrie și noiembrie vă invităm să urmăriți și să participați la evenimentele BETA ce se vor desfășura în diverse locații din oraș, conform calendarului stabilit. Mai multe detalii puteți afla accesând pagina de web:http://betacity.eu/ro/.

  1. Lansarea campaniei Privește orașul!

Campania Privește orașul demarează odată cu lansarea paginii de web dedicate acesteia: www.privesteorasul.com. Pe această cale vă invităm să participați la workshop-urile Privește orașul ce vor avea loc în 10 și 11 septembrie, în cadrul Festivalului Plai, între orele 14.00-18.00, unde veți putea exersa, împreună cu organizatorii modul în care vă puteți implica în această campanie.

Orașul te privește!
Campania se adresează în primul rând comunității, fiind un apel către cetățeni de a împărtăși propria poveste despre oraș. Fiecare dintre noi avem cel puțin o poveste, o amintire sau o viziune despre oraș. Pentru a putea construi împreună este important să ne amintim, înainte de orice interese private, care sunt momentele, motivele sau visurile pentru care am ales, cu toții, să locuim în același spațiu urban.

Scrie o poveste!
Poveștile pot fi spuse completând cartolinele special pregătite în acest sens, sau accesând pagina web a campaniei – www.privesteorasul.com. Cartolinele se găsesc în diverse locații partenere din oraș. După ce sunt completate se pot lăsa în oricare dintre aceste locații, sau se pot dărui, prin agățare, unui destinatar direct – fie că este vorba de un vecin sau de un loc.  În acest caz, vă rugăm să ne trimiteți povestea și fotografia cartolinei agățate prin intermediului site-ului web. De asemenea, ne-am bucura să promovăm și fotografii cu locurile în care rămân cartolinele, prin intermediul aplicației Instagram, folosind eticheta #privesteorasul.

Orașul ne privește!
Vă prezentăm, pentru inspirație, poveștile ambasadorilor Privește orașul– persoane implicate în diverse moduri în viața orașului care ne vor povesti propriile lor experiențe urbane. Poveștile ambasadorilor vor fi disponibile online, pe pagina web a campaniei Privește orașul, iar câteva vor putea fi vizionate și sub forma unor micro documentare, inclusiv proiectate în cadrul workshop-urilor de la Festivalul Plai.

Privește orașul!
Pentru ca cele mai bune mesaje să poată ajunge la cât mai mulți dintre noi, cele mai inspirate zece povești vor fi ilustrate de artiști locali. Poveștile, împreună cu ilustrațiile lor, vor fi expuse în spațiul public, pentru a face accesibilă tuturor această imagine a orașului.

Campania Privește orașul a fost inițiată de Filiala Timiș a Ordinului Arhitecților din România în 2015, ca anunț al bienalei timișorene de arhitectură – BETA 2016. Aceasta reprezintă un proiect de comunicare pe teme de arhitectură și mediu construit, pe care filiala și-l asumă pe termen lung.

*BETA 2016 este un proiect cultural parțial finanțat din timbrul de arhitectură, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul, conținutul acestuia și modul în care rezultatele proiectului sunt folosite reprezintă în mod exclusiv opinia organizatorilor săi.