Cristina Bobe, artist vizual, va deschide săptămâna viitoare, la Sibiu, la Muzeul de Artă Contemporană (Str. Tribunei, nr.6) din cadrul Muzeului Național Brukenthal, prima expoziție cu fotografii realizate în timpul intervențiilor chirurgicale estetice – Gentle Violence – Faces of Change. Vernisajul are loc vineri, 9 septembrie, de la ora 17:00.

Pornind de la cazul unor pacienți care au recurs la chirurgie plastică, expoziția sondează corpul și reprezentările proiectate asupra lui prin prisma conceptului de identitate (percepție asupra sinelui) cu mijloace audio, video și fotografice.

Fotografiile realizate de Cristina Bobe în timpul intervențiilor chirurgicale desfășurate de dr. Adriana Radu (Life Memorial Hospital, București), dr. Horia Șiclovan (MedLife Genesys, Arad) și dr. Dragoș Zamfirescu (Clinica Zetta, București) sunt animate de Paul Lupașcu, motion designer, și transpuse în sunet de Sebastian Florea, sound designer. Curatorul expoziției este Laura Coltofean, muzeograf în cadrul Muzeului Național Brukenthal.   

Cristina Bobe

Cristina Bobe este inițiatoarea primei platforme online de fotografie medicală din România www.fotografiemedicala.ro. Artistul își propune prin acest proiect să integreze arta în spitalele din România, ca o componentă cu un impact pozitiv asupra stării de sănătate fizice și psihice a pacienților. După încheierea expoziției, fotografiile vor fi puse în vânzare, iar fondurile strânse vor fi donate de artist în acest scop.

 “În ediția de anul acesta a expoziției Gentle Violence, sala de operație va primi o funcție nouă, aceea de <<muzeu al corpului în schimbare>>. Corpurile pacienților sunt prezentate ca exponate sau ca obiecte de artă. Din acest motiv, ele sunt surprinse în timpul unei schimbări exterioare, care le va sculpta și personalitatea. Nu urmăresc procesul în sine al schimbării, ci mai degrabă deconstruiesc dinamica schimbării și prezint fragmente ale ei prinse în fotografii care fac trimitere la diferite idealuri de frumusețe sau lucrări din istoria artei, care este tot o istorie a frumuseții. Portretele sunt aproape toate încadrate pe un fundal negru. Asta introduce și ideea de moarte, pentru că schimbarea presupune moartea unei identități, dar și pentru că a reprezenta corpul ca obiect de artă înseamnă a-l considera mort, crezând în același timp în transfigurarea sa.” spune Cristina Bobe.

Proiectul a debutat în 2014, la Muzeul Național Brukenthal, cu o primă expoziție (GENTLE VIOLENCE – The  Heart) dedicată inimii și chirurgiei cardiovasculare, iar în 2015 a fost prezentată la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca,  în cadrul Festivalului Photo Romania.  

   

Organizatorii Gentle Violence – Faces of Change sunt Muzeul National Brukenthal, Asociatia Smart Med, FotografieMedicala.ro.

Partenerii proiectului sunt Asociatia Chirurgilor Plastici, Epson, MedLife, Clinica Zetta, Casa de Cultura Sibiu, Adrenallina, Sports PR & more

Partenerii media: Agerpress, Art Act Magazine , HotNews, Radio Romania Cultural, Viața Medicală, Ceasca de cultură, Modernism

Afis-landscape-Gentle-Violence_1500x1000