Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului în parteneriat cu Primăria Municipiului București vă invită la expoziția Ipostaze în data de 16 iulie 2016, ora 18.00

Fie că își găsesc sursa de inspirație în zona urbanului sau a mitologicului, personajele lui Gavril Zmicală sunt veritabile metafore portretistice. Artistul clujean surprinde emoțiile cu un mare rafinament, explorând latura psihologică și potențând fiecare personaj cu o narațiune. Astfel, iau naștere povești laice, mistice, ludice, tradiționale, nonconformiste.

Fiecare personaj devine purtătorul unei imagini simbolice care facilitează descifrarea poveștii. Pești stilizați, mere, recipiente cu lavandă, podoabe capilare – toate devin elemente cheie în identificarea personajelor și în citirea subiectelor. Pe alocuri, chipul comportă stilizări tocmai pentru ca elementul iconofor care vine să desăvârșească povestea, să iasă în evidență. Gavril Zmicală accentuează trăsăturile feței printr-un modelaj ferm. Toracele personajelor este modelat sumar, solemn, într-o notă hieratică, iar capetele dau o ușoară senzație de izocefalie.

Personajele lui Gavril Zmicală devin câteodată pretexte pentru experimentarea texturilor, glazurilor, materialelor neconvenționale și a decalcomaniilor la 750°C. Orice gest de pe suprafața gresiei rămâne imprimat în memoria materialului. Docilă, aceasta se supune amprentării ceramistului care-i modelează epiderma în diferite „Ipostaze”.

Gavril Zmicală a absolvit secția de ceramică de la Academia de Arte Vizuale, Ioan Andreescu, Cluj-Napoca în 1989; din 1993 este membru UAP (Uniunea Artiștilor Plastici din România). La începutul anilor ’90, Gavril Zmicală a început să predea sculptura la liceul Romul Ladea, Cluj-Napoca. Din 2013 este unul dintre organizatorii Bienalei Internaționale de Ceramică de la Cluj. Gavril Zmicală a susținut expoziții personale în Austria, Viena; Olanda, Groningen (2000), Cluj-Napoca și București; a participat la expoziții de grup la Koblenz în Germania (1995); Mino, Japonia (1996); București și Cluj-Napoca (1990-2016).

Raluca Băloiu, curatoare

Gavril-Zmicală