Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane vă invită la a cincea ediție a Galeriei Întâlnirilor cu Daniel Sur din anul 2016. Miercuri, 10 februarie, ora 18.30, va avea loc dezbaterea cu titlul: “Munca în Securitate. Între tortură şi „patriotism”. Invitaţi: Dumitru Lăcătuşu și Nicolae Ioniţă.
Cine au fost securiştii şi cum erau recrutaţi? Care au fost metodele lor de investigaţie? A fost Securitatea o instituţie „patriotică”? Pe cine și ce apăra Securitatea? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vor răspunde istoricii Dumitru Lăcătuşu şi Nicolae Ioniţă. În cadrul acestei noi întâlniri, vor fi examinate biografiile unor foşti ofiţeri de securitate notorii, precum Mihail Patriciu, Ambruş Coloman, Aurel Stancu, intraţi în mişcarea comunistă în perioada interbelică, şi analizate metodele de lucru ale Securităţii.

Dumitru Lăcătuşu este absolvent al Facultăţii de Istoriei a Universităţii din Bucureşti, al unui program de studii de masterat la aceeaşi facultate şi al programului de studii doctorale din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi. A publicat mai multe studii şi lucrări despre represiunea comunistă şi biografiile unor foşti ofiţeri de Securitate. În prezent, este asistent cercetare la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie.

Nicolae Ioniţă este cercetător în cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţi. A publicat mai multe studii despre Securitate, ofiţerii de Securitate, masonerie, „Martorii lui Iehova” în arhivele Securităţii. Domenii de interes: politica de cadre în Securitate, regimul cultelor în România comunistă, România la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Vă așteptăm miercuri, ora 18.30, la GALLERY la un ceai, un vin, un suc și o discuție despre istoria Securității.