Perpetuum Violence – solo show de sculptură Cătălin Bădărău

Producător: Nasui collection & gallery, Bucureşti, România

10 Februarie – 20 Aprilie, 2016

Tururi speciale: 10 Februarie, între 11.00 -14.00 şi 18.00-21.00

 

Solo show-ul „Perpetuum Violence” al lui Cătălin Bădărău face referire la o mai bună înţelegere a unor tipuri de violenţă perpetuă. Inspirat atât de situaţii specifice, cât şi de experienţele personale ale artistului însuşi, proiectul expozițional „Perpetuum Violence” generează o privire specifică, aprofundată  asupra acestui subiect.

Violenţa face parte din natura umană. De-a lungul istoriei civilizaţiei, violenţa s-a aflat in perpetuum în existenţa oamenilor timp de secole. Legile de bază a supravieţuirii în natură sunt bazate pe o criminalitate constantă. Dintr-o perspectivă darwinistă, luptele pentru supravieţuire şi pentru perpetuarea speciei depind direct de transmiterea genelor învingătorului. Pe de cealaltă parte, violenţa şi crima reprezintă factori importanţi, generatori de principii și sentimente precum milă, compasiune, dar și drepturile omului.

Creaţiile lui Cătălin Bădărău sunt inspirate din subiecte sociale despre manifestări contemporane ale violenţei, precum munca forţată sau noi tipuri de migraţie, şi din sentimente umane de suferinţă sau alienare.

În multe dintre lucrările sale, Bădărău are ca model uman o persoană cu dizabilităţi fizice şi psihice, fapt ce poate constitui o cheie către o mai bună înţelegere a artei lui.

Ca sculptor, Bădărău lucrează având ca reper principal corpul uman. Cioplite sau modelate în răşini poliuretanice sau sintetice, părţile din corpuri umane sunt atârnate, scufundate sau întinse pe diferite structuri metalice. Structurile groase şi grele din metal pe care le creează au mereu un impact uriaş în raport cu moliciunea cărnii umane reprezentate.

Fiind auto-sustenabile, lucrările de artă ale lui Bădărău reprezintă părţi ale unor instalaţii atent manufacturate, ce interacţionează direct cu mediul lor. Perspectivele lor sculpturale abordează expresia cărnii umane şi a corpului, aflate sub presiune, suspendate sau scufundate în lichide. Titlurile acestora invocă situaţii sau sentimente ale unei umanităţi subjugate.

Catalin Badarau, Meat Me, 2015, Iron and silicone, 100 × 80 × 50 cm

////

Adresă: Şos. Bucureşti Nord 15-23, Swan Technology Park, clădirea Kingston, Pipera, Bucureşti, România

Program: http://www.cosminnasui.com/2015/11/catalin-badarau-solo-show/

 

Cătălin Bădărău este un artist ce trăieşte şi îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti, România. Deţine un doctorat în Sculptură şi predă la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Lucrările sale au fost expuse în expoziții solo şi de grup în ţări precum România, Italia, Franţa şi Germania.

Nasui collection & gallery s-a deschis în 2010 în Bucureşti, România şi co-produce peste 60 de proiecte internaţionale în cadrul unor prestigioase spaţii şi contexte culturale, unele dintre ele fiind: Bienala de Artă contemporană de la Moscova 2011, Bienala de la Liverpool 2012 şi 2014, Bienala de la Veneţia 2013 sau Manifesta din Sankt Petersburg 2014.

www.cosminnasui.com
https://www.facebook.com/cosmin.nasui
https://twitter.com/cosminnasui
www.linkedin.com/company/nasui-collection-&-gallery

Parteneri: Swan Technology Park, Modernism.ro

Traducere: Diana Ioniță