IAGA International Art Gallery Angels, în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de interes judeţean, care funcţioneză în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită vineri, 13 noiembrie 2015, cu începere de la orele 17.00, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca şi, respectiv, orele 19.00, în spaţiul IAGA International Art Gallery Angels, la inaugurarea oficială a expoziţiei internaţionale „MARCELLO GOBBI. RENASCENCE”, deschisă în cadrul unui proiect expoziţional dedicat unuia dintre cei mai interesanţi şi inovatori sculptori italieni contemporani, Marcello Gobbi.

Aşa cum titlul expoziţiei sugerează, Marcello Gobbi. Renascence, obiectivul conceptual este acela de a reflecta asupra metamorfozei şi asupra evoluţiei procesului creativ în limbajul sculptural.

Plecând de la silicon, material pe care Gobbi îl utilizează ca piele pentru sculpturile sale, creând bărbaţi şi femei aflaţi într-o continuă tensiune a alegerii între bine şi nebunie, între spiritualitate şi dorinţă, în încercarea de a se elibera de sub greutatea părţii materiale, în căutarea spiritualităţii şi a metafizicii, Renascence (Renaştere) este un termen semnificativ pentru cultura europeană căreia îi aparţine Marcello Gobbi: legat de conceptul de renaştere şi de reînnoire, sugerează un raport strâns cu potenţialităţile sculpturii ca medium pentru o renaştere reală, unind tradiţia şi transformarea, memoria şi modernitatea. Fiecare artist este fiul spiritual al trecutului şi necesită un model, un „maestru”, o relaţie cu cultura şi cu evoluţia sa, cu spaţiul şi timpul, şi în egală măsură cu publicul care nu rămâne doar în ipostaza de spectator, ci devine co-autor al operei.

Expoziţia este în acelaşi timp şi o povestire a drumului spiritual şi artistic personal al lui Marcello Gobbi, un soi de naraţiune înăuntrul şi în afara operelor sale, reflectând asupra necesităţii „schimbării” pielii, fără a renega prin aceasta trecutul, ci căutând în mod constant un nou viitor creativ.

Expoziţia va prezenta publicului circa 20 de sculpturi, realizate de către Marcello Gobbi între anii 2010 şi 2015, multe dintre acestea gândite special pentru spaţiile Galeriei IAGA, şi care reprezintă o mare călătorie prin istoria sa personală atât ca investigaţie artistică,  cât şi ca experienţă de viaţă, trăită şi expusă ca o revelaţie care este simultan dezvăluire şi eliberare, prin intermediul noilor opere, de la convenţiile şi de la tendinţele impuse de către sistem.

În premieră internaţională, expoziţia propune de asemenea, în exclusivitate, un fascinant traseu muzical realizat de către compozitorul italian Rosolino Di Salvo, propus atât ca atmosferă sonoră în sălile Muzeului de Artă Cluj-Napoca, cât şi pentru coloana sonoră a videoului semnat Marcello Gobbi şi intitulat Messengers, născut dintr-un performance public realla care au luat parte circa cincizecide persoane care şi-au împrumutat faţa şi corpul, acoperit de o tunică albă, pentru a dialoga cu două mari aripi din silicon create de către Gobbi în atelierul său în iunie 2015, într-o mişcare provocatoare şi în continuă schimbare de viziuni datorită proiectării unor scene urbane în alb şi negru. Videoul se încheie cu apariţia şi dispariţia câtorva cuvinte semnificative, „exacte”, care descriu punctual sensul expozitiv: Crisalidă, Metamorfoză, Libertate şi Renaştere, care apar şi se diluează pe ecran alături de expresiile şi gesturile publicului care participă activ la operă.

Expoziţia este însoţită de un catalog, dedicat proiectului expoziţional, curatoriat de către Ilaria Bignotti şi Walter Bonomi, conţinând imagini ambientale ale instalaţiilor realizate la faţa locului de către artist.

presenza-uno_992 presenza tre