Festivalul Ambasadelor este un eveniment-concept inedit in peisajul cultural romanesc, constand intr-o serie de proiecte care vor promova diversitatea culturala a diferitelor tari cu misiuni diplomatice in Romania. Festivalul isi propune sa devina un punct de reper pentru comunitatea diplomatica din tara, prin amploare si elemente de unicitate, culminand cu lansarea unei publicatii exclusive, revista BUCHAREST TIME care va reprezenta o resursa de informatii curente cu privire la promovarea proiectelor de impact si a activitatilor ambasadelor catre publicul larg din Romania, dar si un vehicul de promovare culturala si turistica a Capitalei.

In actualul context, in care toate privirile sunt indreptate, in mod natural, catre cooperarea politica, de securitate si economica, se simte din ce in ce mai intens nevoia unui proiect complex, structurat in zona cooperarii culturale, care sa propuna bucurestenilor, printr-un discurs coerent, un periplu imaginar al varietatii culturale a Terrei. Este o initiativa prin care tarile care au misiuni diplomatice la Bucuresti sunt invitate sa isi prezinte specificul cultural si national, un adevarat stimul pentru bucuresteni de a se implica in activitatile sociale si culturale, de a cunoaste celelalte culturi si natiuni ale lumii.
IN JURUL LUMII PRINTR-UN SINGUR ORAS

Timp de 5 zile vor avea loc, in 4 locatii diferite din Bucuresti, mai multe serii de evenimente si momente artistice, care vor transforma capitala intr-o destinatie a multiculturalismului.

Sunt asteptate peste 50 de ambasade, reprezentand 6 continente, care vor avea ocazia sa-si deschida portile pentru publicul din Romania, intr-un eveniment unic. Vizitatorii vor calatori in jurul lumii din propriul oras iar Bucurestiul va deveni un azimut al turismului cultural.

Biblioteca Națională a României

Grand Opening, marti, 1 Septembrie orele 18:00- Vernisaj expozitional la Biblioteca Nationala a Romaniei, in prezenta ambasadorilor si a institutiilor partenere.

Performance si expozitii de arta contemporana si traditionala, expozitii internationale ale Ambasadelor si programul cultural al Romaniei

Perioada expozitiei:
Marti, 1 Septembrie 2015, orele 10:00-20:00
Vineri, 4 Septembrie, orele 10:00-20:00

Adresa: Bucuresti, Bd.Unirii nr.22, sector 3. (5 min mers pe jos de la Piata Unirii)

Tari prezente in expozitia centrala: Africa de Sud, Armenia, China, El Salvador, Emiratele Arabe Unite, India, Indonezia, Irlanda, Japonia (prin ceremonii culturale), Malaezia, British Council-Marea Britanie, Maroc, Mexic, Rusia, Siria, Statele Unite ale Americii, Turkmenistan, Uruguay si Venezuela.

Expozitii internationale, urmand traseul “O calatorie in jurul lumii”

INTRAREA LIBERA

EXPOZITIA CENTRALA A ROMANIEI

– Cultura Cucuteni, leaganul civilizatiei europene, piesa centrala a expozitiei va fi un vas de ceramica pictata, faza A patrimoniu cultural, datand 3.500 i.Hr., gasita in localitatea Poduri, judetul Bacau, din colectia Muzeului Orasului Moinesti. Alte 3 lucrari de bronz masiv, de inspiratie Cucuteni, executate de artistul Giulian Dumitriu, denumite Twins Reality M, Twins Reality F si Nava.

– “Costumul taranesc, vesmant regal”, expozitie curatoriata de Iulia Gorneanu, cu sprijinul Muzeului National al Taranului Roman, colectionarului Teodoru Cristian, Ioanei Corduneanu, fondatoarea “Semne Cusute”, si Marianei Nagy, muzeograf. Costumul taranesc a devenit vesmant regal gratie Reginei Maria a Romaniei. Din colectia Muzeului National al Taranului Roman au fost selectate piese asemanatoare celor purtate de Majestatea Sa in celebrele fotografii facute la Bran, Peles, Balcic… Sunt 12 costume din Muscel, Arges, Mehedinti si Vrancea, dintre care 11 sunt taranesti, iar unul a apartinut Reginei Maria a Romaniei. Expozitia este un omagiu adus “reginei inimilor noastre”.

LUMINU by Luminish, proiect ce apartine Asociatiei Ordinul Manufacturierilor, cu finantare Norway-Grants, instalatie-colaj cu piese decorative de obiecte de iluminat din hartie reciclata manual, un dialog intercultural despre hartie si rolul ei in lume. Luminish propune o incursiune in lumea corpurilor de iluminat: lampa cotidiana si lampa ritualica. Aceasta este realizata in premiera in lume prin tehnica mulajului cu hartie manuala, complet diferita de papier-mache. Sunt expuse fotografii realizate de Lucian Muntean si Cristiana Negoescu printate pe hartie manuala de Razvan Supuran.

– “Mari inovatori romani” – organizata de Institutul Cultural Roman, vizeaza celebrarea personalitatilor cu radacini romanesti, din diverse arii stiintifice si tehnice, a caror inspiratie a avut un impact notabil, asupra tarii si lumii, in ultimele doua secole. Pe 15 panouri cuprinzand text si grafica vor fi prezentate scurte biografii si principalele realizari ale unor inovatori romani importanti: Petrache Poenaru, Anghel Saligny, Victor Babes, Grigore Antipa, Emil Racovita, Aurel Vlaicu, Henri Coanda, Traian Vuia, George Emil Palade, Ion Cantacuzino, Ana Aslan, Gheorghe Titeica, Nicolae Constantin Paulescu, Spiru Haret si Gheorghe Marinescu. Expozitii itinerante de fotografie si artefacte, un volum ilustrat, prezentari multimedia vor fi integrate in acest demers menit sa omagieze, in perspectiva centenarului Marii Uniri, aceasta dimensiune importanta a creativitatii romanesti.

-Lansare Inventiei tehnologice revolutionare “Visionbot”, detinuta de Ionut Budisteanu, 3 septembrie, orele 18:00.

Arta si cultura traditionala, obiceiuri de pe mapamond

CHINA- arta artizanala si instalatii – Expozitie de arta aplicata: demonstratie tehnica caligrafiei chinezesti, pictura chinezeasca, sigiliul chinezesc, sahul chinezesc, demonstratie de taiere a hartiei, calculatorul chinezesc si seturi de scris din China.

MAROC: Expozitie de costume traditionale apartinand modei feminine.

MEXIC- patrimoniu cultural: Expozitie statui antice cu figuri mayase si aztece.

INDONEZIA- obiecte decorative din Sumatra de Nord, cultura etniei Batak, tehnica Batik – expozitie pictura in tehnici traditionale, care expun subiecte cu teme mitologice si obiceiuri si simboluri culturale.

SIRIA- arta artizanala si elemente traditionale ale culturii arabe: obiecte culturale specifice zonei Damasc, cu decoratiuni mozaicate si arabescuri, sidef natural, argint, lemn si broderii, tablouri care surprind diverse peisaje si vestigii din Siria

JAPONIA si Centrul de Studii Romano-Japoneze “Angela Hondru”: momente culturale din Țara Soarelui Rasare
– 2 Septembrie 17:00 – 18:30, moment japonez
– arta imbracarii: yukata si kimono, in prezentarea Laurei Karaman
– ceremonia ceaiului

EMIRATELE ARABE UNITE- obiceiuri si traditii din cultura celor sapte emirate -Instalatii culturale care surprind diverse momente casnice din viata locuitorilor: confectionarea vesmintelor, prepararea cafelei, a untului, zestrea caminului, momentul casatoriei etc.

TURKMENISTAN – arta confectionarii covoarelor, obiecte de artizanat din patrimoniul national.

EL SALVADOR – expozitie costum traditional cuplu.

AFRICA DE SUD – obiecte si elemente traditionale de artizanat, simboluri culturale.

Expozitie de Fotografie si Pictura Internationala

STATELE UNITE ALE AMERICII
– “Americana”, 24/7, expozitie de fotografie

IRLANDA
– Expozitie culturala de comemorare a poetului irlandez de renume, WB Yeats.

MAREA BRITANIE SI BRITISH COUNCIL
– Expozitia aniversara a British Council (75 de ani de relatii culturale cu Romania), documente vechi, din arhiva British Council.

INDONEZIA
– “Wonderful Indonesia” – Expozitie de picturi si fotografii cu subiecte din viata, peisajele si cultura tarii arhipelag, fotografi Samot Hutagaol si Edison Manik

INDIA
– expozitie de sariuri, arta artizanala si pictura

NIGERIA
– Kingsley Nwabia Art: expozitie pictura africana care ilustreaza povesti si legende nigeriene

URUGUAY
– “Carnavalul din Uruguay”, expozitie fotografie
– “Istoria cailor ferate din Uruguay”, expozitie fotografie

VENEZUELA
– “Orhidee si peisaje din Venezuela” expozitie de pictura a artistei venezuelene Yasmina Moscovici

MALAEZIA – graffiti si street art
– Expozitie cu reproduceri dupa diverse lucrari murale ale unor artisti celebri de pe strazile Ipohului.

ARMENIA – fotografii si expozitie de arta aplicata
– Expozitie a fotografilor armeni: Mcrtici Baghdasarian si Hrant Jaghinyan
– harti vechi (in imagini) legate de istoria Armeniei si pagini din istoria Armeniei prin lucrarile grafice ale pictorilor italieni, instrumente muzicale si obiecte de decor traditionale.

CHINA
– expozitie de fotografie cu elemente culturale inedite din cultura chineza.

RUSIA
– expozitie de fotografie “Frumusetile Rusiei”.

AFIS Non-comercial Festivalul-Ambasadelor