Am revenit în Constanța, pentru câteva zile de concediu, împins de o puternică și caldă nostalgie. Nu mai fusesem în oraș de 23 de ani, când, student fiind, trăisem o frumoasă poveste de dragoste. Și  mai demult, acum 50 de ani, copil fiind, mama mă aducea în fiecare vară la mare la Constanța. Am dorit să revăd toate aceste locuri.

Ruinele și kitsch-ul descoperit în această vară în Constanța tinereților mele mi-au acoperit însă toate nostalgiile. Un oraș bogat și stăvechi, cu un uriaș potențial turistic și multi-cultural, de un farmec aparte, a fost aproape anihilat, fiind redus la o aglomerație de locuințe, multe așteptând să moară singure, victime sigure și fără apărare în războiul retrocedărilor. Cartierul dinspre port, ce ar fi putut se freamăte de turiști colindând bouticuri cochete, mici localuri familiale cu delicioase meniuri locale, este parcă pustiu și populat doar de case fantomă. Acolo unde ar fi putut fi un freamăt estival de buticuri, mici bistrouri sau cafenele tradiționale la parterul unor clădiri cochet restaurate, nu este nimeni pe stradă. De pe plajă și din portul Tomis am prinit spre faleză la vechi și splendide clădiri, uitate poate în războiul retrocedărilor sau m-am crispat la vederea scheletelor altora noi, dar tot abandonate, pentru că fuseseră construite pe un teren fragil, și astfel condamnate la prăbușire sigură.

Pentru mine, ca turist, roman sau străin nu are nici o importanță dacă respectiva ruină sau scheletul în cauză este în responsabilitatea Primăriei, a Consiliului județean sau a Ministerului culturii. Pe mine m-a lovit urâtul din centrul orașului, mizeria de pe străzi, prostul gust al amenajărilor, evidenta ignorare a reperelor culturale, mâncarea proastă și periculoasă, dar scumpă, din localurile poleite de circumstanță și degeaba inspectate de OPC. Am văzut grupuri de turiști străini, sexagenari olandezi sau germani, purtați de ghid pe bulevardul Tomis, fotografiind tocmai acele ruine, dar mai ales gunoaiele pestilențiale din mijlocul lor.

În Mamaia, cu a sa fabuloasă plajă (plină de chiștoace, sâmburi de fructe și capace de plastic) cu celebrul său nisip minunat de fin, am găsit o aglomerație lacomă și urâtă de dughene și localuri încropite cu pretenții, doar pentru un câștig rapid, care au șters tot farmecul rafinat și elegant de altădată al acestor locuri. Celebrii palmieri sunt întrecuți în ridicol doar numele kitsch ale noilor hoteluri (ce ar putea avea comun Malibu cu Mamaia ?) sau de tele-gondola, care circulă mai mult goală, atunci când nu se oprește brusc. O călătorie cu telegondola prezintă  riscul unei vederi de ansamblu a decăderii în promiscuitate și kitsch a acestei stațiuni cândva regale. Nu am riscat o astfel de aventură tele-gondolieră pentru că am obsevat că opririle în aer sunt frecvente și imprevizibile atât ca frecvență, cât și ca durată. Drept este că, în aceste câteva zile estivale, măcar nu am fost oripilat de manele. În schimb, chiar și la sfârșit de iunie, nu de iulie sau august, aglomerație de turiști dispuși să accepte senini orice, chiar și mizeria de pe străzi sau alei doar pentru spune apoi că au fost la mare și s-au simțit bine pe litoralul românesc. Nu am fost seara sau noaptea în așa numitele localuri de fițe din această stațiune de interes național, pentru că astfel de locuri nu mă amuză și nu-mi spun nimic.

Iată de ce mi-am înghițit cu amar nostalgia și am plecat din Constanța, fără gând de a mai nu reveni.

Text și fotografii Călin HENTEA

1 Departe de Londra Lisabona si UE 2 Intelepciune constanteana 3 Pe cel mai turistic bulevard constantean 4 O casa stirba din cartierul genovez 5 Ceea ce forografiaza putinii turisti straini 6 Candva Casa cu lei a fost o bijuterie arhitectonica si un restaurant de lux 7 In centrul comercial al Constantei, langa Mall 8 Aici a fost candva hotelul Continental 9 Cazinoul, emblema a orasului ajuns o ruina 10 Noroc ca Moscheea nu a fost in grija primarului 11 In spatele teaselor din portul Tomis 12 Un muzeu ce ar fi meritat o soarta mult mai buna 13 Scheletul unei cladiri ce asteapta sa cada singura 14 Hoteluri cu nume kitsch intr-o staiune kitsch 15 Produse ieftine intr-o statiune candva perla, acum scoica ciobita 16 Ruina celebrului tobogan din Mamaia 17 O telegondola mereu pustie 18 Mostenirea primarului