În Geoparc, trecutul Ţării Haţegului este prezentat vizitatorilor prin expoziţii de artă şi tradiţii

 

Haţeg, 25.06.2015 –  Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti, în colaborare cu Universitatea Naţională de Arte Bucureşti şi Asociaţia Femeilor din Sîntămăria Orlea le oferă şi în acest an vizitatorilor expoziţii de excepţie, vernisate în cadrul evenimentelor ce marchează Zilele Geoparcului şi Săptămâna Europeană a Geoparcurilor.

Vineri, 26 iunie 2015, ora 12.00, la Centrul pentru Ştiinţă şi Artă al Geoparcului din comuna General Berthelot va avea loc vernisajul expoziţiilor Corali şi Fragilitate, realizate de două artiste debutante  – Alexandra Neacșu și Florentina Micu, absolvente de master la Universitatea Naţională de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design, Departamentul Arte Textile și Design Textil.

Expoziţia Corali, realizată de Alexandra Neacşu, îl introduce pe vizitator în fascinanta lume a coralilor prin intermediul unei instalaţii artistice textile. Autoarea îşi propune să prezinte publicului nu doar diversitatea şi frumuseţea coralilor, ci şi semnificaţiile lor mitologice şi spirituale.

Spectacolul şi diversitatea naturii sunt completate de expoziţia Fragilitate a Florentinei Micu, expusă pentru prima oară în România, având ca temă fluturii din Ţara Haţegului. Tema nu este aleasă întâmplător, având în vedere că peste 75% din speciile de fluturi de zi din ţara noastră pot fi întâlnite în Ţara Haţegului. Caracterul efemer, fragilitatea şi frumuseţea fluturilor din zonă sunt redate de autoare prin intermediul unei instalaţii artistice alcătuite din benzi verticale transparente şi imprimate serigrafic cu motive decorative reprezentând fluturi supradimensionaţi.

Cele două expoziţii vor rămâne în Ţara Haţegului până în aprilie 2016 şi vor putea fi vizitate zilnic, în intervalul orar 10.00 – 18.00. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local din comuna General Berthelot şi continuă seria proiectelor culturale şi educaţionale ale colaborării dintre Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Naţională de Arte, iniţiată în vara anului trecut prin intermediul celor trei expoziţii – Meșteșugul vopsirii lânii în Ţara Haţegului, Caligrafia timpului și Amprente de suflet.

Organizatorii și curatorii expozițiilor sunt conf. univ. dr. Daniela Frumușeanu,  de la Universitatea Națională de Arte București și lector univ. dr. Alexandru Andrășanu directorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Universitatea din București.

Duminică, 28 iunie 2015, la ora 12.00, în localitatea Sînpetru, comuna Sîntămăria Orlea, va fi inaugurată Casa Tradiţiilor Haţegane. Meşteşuguri de odinioară, unele uitate astăzi, au drept fir călăuzitor lâna şi drumul parcurs de la sursă până la produs finit. De asemenea, expoziţia cuprinde diverse obiecte folosite  în trecut, în viaţa de zi cu zi.

Expoziţia permanentă este organizată de Asociaţia Femeilor din Sîntămăria Orlea, cu sprijinul Primăriei comunei Sîntămăria Orlea, în colaborare cu Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti  şi este găzduită de Căminul Cultural din localitate. Evenimentul îşi propune să fie şi unul al comunităţii din Sînpetru fapt pentru care, în preajma sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, cu această ocazie va fi inaugurat şi Căminul Cultural la care au fost finalizate recent ample lucrări de reabilitare şi modernizare cu scopul de a deveni un spaţiu cultural şi de evenimente, adaptat la standardele şi cerinţele actuale, pus la dispoziţia localnicilor.

Parteneri media ai evenimentelor sunt:MODERNISM, Agenţia de carte, Art Out, Dialog Textil, Vreau Arta.ro, Top Business, Piaţa de artă (pentru expoziţiile Corali şi Fragilitate), Radio România Cultural, Radio  Big FM Deva, Antena 1 Deva, Glasul Hunedoarei, Ziarul Hunedoreanului, Replica, Blog Larisa Duţă, Servus Hunedoara, Ştiri din Vest, Nyugati Jelen, Hunedoara Mea, Hunedoara Liberă şi Ziarul Văii Jiului.

***********

Geoparcul Dinozaurilor este un parc natural ce cuprinde întreaga Țară a Hațegului și care protejază și valorifică natura și cultura acestui spațiu. Geoparcul a fost declarat arie protejată de interes național în 2004. Din anul 2005 geoparcul a fost acceptat în Rețeaua Europeană a Geoparcurilor și în Rețeaua Globală (sub egida UNESCO) a Geoparcurilor. Din anul 2007 are în interiorul său două zone denumite „Situl Strei-Hațeg” și „Culoarul Rusca Montană – Țarcu – Retezat”, ca situri NATURA 2000, în vederea conservării habitatelor naturale și a speciilor de plante și animale sălbatice de interes comunitar. Geoparcul are un statut special datorită gradului ridicat de locuire care implică o preocupare deosebită pentru dezvoltarea locală. Această arie protejată cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes biologic, arheologic, istoric și cultural. Factorul cheie care personalizează acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de fosile de dinozauri de vârstă Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hațeg sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de fosile, cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea geoparcului este realizată de Universitatea din Bucureşti.

Pentru detalii privind această acțiune ne puteți  contacta astfel:

Adina POPA

tel: 0722786831; e-mail: [email protected]

  1. Cristian CIOBANU

tel: 0784206813; e-mail: [email protected]

Pentru informații privind Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului accesați: www.hateggeoparc.ro

afis corali-page-001 afis fragilitate-page-001