afis fade outFade Out

Desenul lui Claudiu Ghermăneanu este o radiografie formală și conceptuală a unei lumi interioare și exterioare acestuia, configurând o viziune grafică extrem de analitică și sensibilă a unei realități recognoscibile. Pornind de la elementele de limbaj plastic – punct, linie și pată – desenatorul creionează un univers de forme bogat în plasticitate și expresivitate, de la portretul clasic până la pulsurile formale cu caracter abstract.

Abstractizarea graficianului vine dintr-o nevoie de a reduce forma și organicul la esență, păstrând linia și punctul ca soliști într-un discurs vizual ce urmărește estomparea formelor și reducerea lor la geneză, la elementele de bază. Pentru Claudiu Ghermăneanu, figura umană este un pretext de analiză grafică și expresivă a exteriorului și interiorului omului înfățișat, dezvoltând demersul desenului înspre esențializare prin expresia liniară. Subiectele alese vizează portrete intime ale unor oameni apropiați artistului, supuși unei analize extrem de personale ca abordare grafică. Desenul său este sensibil și fragil, asemeni unui haiku vizual. Topirea formei înspre abstract se insinuează subtil și fluid, receptorul transformându-se într-un martor al unui univers ce se configurează în discreție și tăcere.

Claudiu-Ghermăneanu-(3) Claudiu-Ghermăneanu-(2) Claudiu-Ghermăneanu-(1)Demersul artistic al graficianului devine un drum inițiatic al formei și liniei înspre simplificare, lăsând privitorului libertatea de a-și imagina o lume de forme proprie în universul grafic încifrat. Elementul principal în proiectul lui Claudiu Ghermăneanu este portretul, redus într-o manieră extrem de rațională la elementele de limbaj plastic. Bogăția plastică și lumea de volume imaginată de artist se estompează treptat către starea de început a formei.

Figura umană este surprinsă într-o postură contemplativă, desenatorul devenind un fin observator al expresiei subiectului înfățișat. În ciuda posibilei interpretări conform căreia artistul ar fi folosit o manieră de redare clasică și explicită, se insinuează totuși o notă de mister și căldură în abordarea aleasă. Trecerea către matricile formate din linii relevă nevoia de detașare și esențializare în contrast cu complexitatea și minuțiozitatea figurativului atent tratat.

Desenul devine pentru Claudiu Ghermăneanu o formă de investigare a realității și, în același timp, o încercare de spiritualizare a formei și a elementelor sale componente, creionând un discurs vizual rafinat și subtil.

Drd. Ada Muntean, Curator Visual Kontakt

ASOCIAȚIA VISUAL KONTAKT, ROMÂNIA – ORADEA

Galeria Visual Kontakt – Strada Albacului nr. 54, Oradea

Laborator Visual Kontakt – Strada Republicii nr. 47, Oradea

Nr. tel.: 0040/745 – 205 729

E-mail: [email protected]

Site: http://www.visualkontakt.ro 

Facebook: https://www.facebook.com/visualkontakt.ro