“25 de ani de la revoluția română”, “25 de ani de libertate”, “25 de ani de așteptări,” “25 de ani de incertitudine”: acestea sunt o parte dintre răspunsurile date de câțiva oameni, întrebați fiind ce a însemnat anul 1989 pentru ei.

La 25 de ani de la revoluție, “Baricada Culturală” – proiect realizat de Radio România Cultural în parteneriat cu Docuart – oferă șansa cunoașterii și înțelegerii în profunzime a unei perioadei gri, comuniste, prin mijlocul artei cinematografice, instrument accesibil tuturor. Filmul documentar, producție care aduce imaginea unei realități nealterate și care excelează prin potențialul de informare, se vrea responsabil pentru această schimbare la nivelul conștiinței oamenilo

Această cunoaștere servește la definirea identității naționale a oamenilor. Cultura tinerilor trebuie îmbogățită în primul rând, pentru ca ei să poată avea o bază solidă de plecare pentru acțiunile și principiile lor, iar documentarul reprezintă cea mai bună unealtă în acest sens, el folosindu-se de materiale de arhivă, informații reale, interviuri cu oameni de specialitate.

“Baricada Culturală” se va desfășura în perioada 9 noiembrie – 22 decembrie 2014, marcând trecerea unui sfert de veac de la revoluție prin difuzarea unor documentare în regim live streaming pe platforma online a Radio România Cultural (RRC).

 baricada_docuart

“Mă bucur ca Radio Romania Cultural este singurul post de radio din România care amintește oamenilor despre comunism fără să răspunda la întrebări devenite clișee. “Baricada Culturală” îi va face pe români să înțeleagă singuri ce s-a întâmplat vreme de 50 de ani în România, fără să condamne și mai ales fără să tragă concluzii”, spune Radu Croitoru, manager Radio românia Cultural.

 

Aproape douăzeci dintre documentarele realizate pe tema trecutului gri al României sunt furnizate de asociația Docuart, organism dedicat exclusiv filmului documentar românesc. Realizatorii celor 20 de filme au răspuns pozitiv inițiativei asociației încă de la prima strigare, arătându-se deschiși și sprijinind proiectul care vrea să aducă aproape oamenilor povești adevărate rar rostite din istoria națională.

Docuart mulțumește pentru încrederea necondiționat tuturor celor care au acceptat să ia parte la“baricadă” direct sau indirect, Vivi Drăgan Vasile, Tudor Giurgiu, Andrei Ujică, Velvet Moraru, Florin Iepan, Sinisa Dragin, Adelin Petrișor, Răzvan Butaru, Diana Deleanu.

Filmele vor putea fi urmărite pe site începând cu ora 22:00, într-un interval de două ore în care pasionații de cultură, film, istorie și cei interesați de contextul societății în care trăiesc, au șansa să descopere răspunsuri pentru întrebări încă nepuse și vechi curiozități totodată.

Filmele care vor fi difuzate pe site-ul RRC sunt anunțate pe pagina de facebooa a Docuart, faceboom.com/docuart, dar și pe canalele de comunicare ale postului de radio.

 

“Documentarele oferite de Docuart, dar și de ceilalți parteneri reprezintă în sine o lecție despre trecutul care definește prezentul unei întregi generații. În fiecare seară, de la ora 22,00, pe site-ul radioromaniacultural.ro, ținem împreună adevarate lecții de istorie video, pe care va invit să nu le ratați” ”, afirmă Radu Croitoru, manager Radio românia Cultural .

Radio România Cultural și Docuart demonstrează astfel că implicarea există în astfel de evenimente care doresc să educe, să faciliteze drumul cunoașterii și-al informării asupra unei culturi de care aparținem.

 

Lista filmelor difuzate prin Docuart

Piața Universității, regia Sorin Ilieşiu, Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile

Condamnați la fericire, Dinu Tănase

Marele jaf communist, regia Alexandru Solomon

Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu, regia Andrei Ujică

Mama Ghița, regia  Diana Deleanu

Coreea de nord, nimic de invidiat, regia Adelin Petrișor

Născuţi la comandă: Decreţeii, regia Florin Iepan

Ceaușescu și poporul, regia Răzvan Butaru

8 martie, regia: Alexandru Belc

În spatele cortinei, regia: Bogdan Mustaţă

Afacerea Tănase, regia: Ionuţ Teianu

Pădurea, regia: Siniša Dragin

Fenomenul Piteşti Demascarea, regia: Nicolae Mărgineanu

Sibiu ’89, regia:  Octavian Repede

Stremț ’89, regia: Anda Pușcaș și Dragoș Dulea

Memoria Vie a Profesorilor Universitari din Cluj-Napoca, regia: Silvia Pintea

Videogramele unei revoluții, regizor: Harun Farocki şi Andrei Ujică