Expo-iulian-IgnatMisterul şi aura feminităţii,

„FE”, EXPOZIŢIE DE FOTOGRAFIE de IULIAN IGNAT

Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti vă invită la cea de-a 12-a expoziţie de fotografie semnată Iulian Ignat, care va fi găzduită de foaierul Sălii Studio, în cadrul programului „TNB Parateatral”- arte vizuale.

Vernisajul expoziţiei „FE” va avea loc joi, 27 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la parterul Sălii Studio. În continuare, până în data de 14 decembrie 2014, expoziţia va putea fi vizitată, de marţi până duminică, între orele 10.00-18.00.

De la efervescenţa străzii din timpul carnavalului de la Veneţia la viaţa monahală de la Oaşa, de la instantanee din lumea rurală la spectacolele lui Dan Puric sau Răzvan Mazilu, toate fotografiile din expoziţiile mele precedente au fost realizate pe principiul: stai cât mai puţin vizibil şi surprinde momente în desfăşurare!, ne spune autorul. Pentru această nouă expoziţie, la care am lucrat aproape trei ani, am simţit nevoia să schimb. Să stau faţă în faţă cu persoana fotografiată şi să căutăm împreună, să trecem de suprafaţă, de convenţional, în încercarea de a surprinde pe peliculă un strop din aura, din misterul Feminităţii”.

Modelele portretizate provin în cea mai mare parte din lumea artelor – teatru, muzică, dans, modă.

FE este una din rarele expoziţii realizate exclusiv prin mijloace clasice: film…developare…printuri unicat, scoase la lumină de un entuziast al camerei obscure, Alex Voicu.

Născut în iulie 1972 la Bucureşti, Iulian Ignat colaborează din 1994 cu diverse ziare, reviste şi posturi de radio. Din 1998 este redactor şi fotograf al revistei „Formula AS”. Este unul dintre cei cinci autori ai albumului de fotografie „Răzvan Mazilu – Oglinzi”. Între albumele muzicale ilustrate cu fotografiile sale se numără „Grigore Leşe şi aromânii fârşeroţi” şi Trei Parale „Bazar II”.

În perioada 2000-2012 realizează unsprezece expoziţii personale de fotografie: „Sârba lui Nătăliţa”, 2000, Club Grande Maguy, Bucureşti; „Fotografii cu copii”, 2004, Hotel Hilton; „Dan Puric – Fără vorbe” 2004, Institutul Francez Bucureşti; „Sinaia – Ieri şi alaltăieri”, 2006, Cazinoul Sinaia şi Club Prometheus; „Gura Râului”, 2007, Gura Râului, Sibiu; „Jazz & White” 2008, Sibiu, în cadrul Sibiu Jazz Festival; „Răzvan Mazilu – Urban Kiss” 2009, Cărtureşti Bucureşti şi Timişoara; „Buena Vista şi alte tarafuri” 2010, Sibiu, Sala Filarmonicii; „VENEZIA, pasaje, năluci, ocheade” 2011, Institutul Cultural Român/ Romexpo, în cadrul TNT/Hotel Novotel;  „Papii” 2011, Club „La Copac”, Bucureşti; „În pădure, la Cetate” 2012, Port Cultural Cetate.

În 2011 participă la expoziţiile de grup: „Roşia Montană”, Clubul Ţăranului şi sediul Uniunii Arhitecţilor, Bucureşti, „Oaşa”, împreună cu Părintele Pantelimon, la Muzeul Franz Binder din Sibiu şi, în ianuarie 2012, la Muzeul „Ţăranului Român, şi „Lungul drum…”, Ateneul Român şi TIFF 2012.

 

Dan Puric: „Îl percep pe Iulian Ignat ca pe un alter ego artistic al meu. El mi-a fotografiat gândurile, vulnerabilităţile, acel pasaj, acea trecere fragilă între certitudine şi incertitudine. Iulian Ignat m-a surprins în zona aceea inefabilă, cea a poeziei. Sunt aceste stări din fotografiile lui Iulian Ignat de un rafinament şi de o subtilitate care mă fac să mă descopăr în laturi necunoscute până azi. Prin portretele lui am revelaţia că nu sunt singur. Că sunt dublat de un alt artist, de Iulian însuşi. Da, constat ca trăim o co-existenta stilistică. El m-a făcut să simt că, din spate, mai vine spre mine un val de sensibilitate ca un vânt de primăvară…”.

Răzvan Mazilu :  „Dansul este una dintre cele mai efemere arte. Este foarte greu să-i surprinzi esenţa şi misterul pe peliculă, însă fotografia lui Iulian a reuşit să oprească clipe de dans, de energie, emoţie pură şi pentru asta îi mulţumesc.”