Kabul, adică sărăcie, smog și manele

Text și foto Călin Hentea, fost Colonel în Ministerul Apărării Naționale

Între Kabul şi Bagdad, greu de spus care capitală este mai periculoasă. Sângele curge deopotrivă pe străzile ambelor multiseculare capitale, astfel încât tragica contabilitate a atentatelor sinucigaşe şi a distrugerilor nici nu mai contează. În Kabul este însă o sărăcie şi mizerie care îţi izbeşte cu violenţă simţurile, chiar dacă european fiind, traversezi oraşul într-o maşină blindată cu aer condiţionat, armă la şold şi purtând cască şi vestă de protecţie. Situat la 1830 de metri altitudine, dar lipsit de canalizare, dejecţiile se scurg în şanţurile de pe marginea străzilor, pentru a se evapora apoi într-un smog vizibil ce acoperă oraşul şi este inspirat de toată lumea. Ca urmare în Kabul poți vedea ceea ce respiri; totul este să nu miroși. De aceea scobitul în nas este acceptat până și printre cei mai simandicoși europeni.

Porţile fortificate ale unor reşedinţe păzite de mercenari fără naţionalitate, plătiţi cu 500 de dolari pe zi, ascund – o spun atât localnicii, cât şi militarii NATO – un lux desprins din poveștile Șeherezadei în cele o mie şi una de nopţi. Afară, pe străzi (sau uliţe cum am spune noi) un furnicar de milioane de suflete mişună după o bucată de carne de oaie atârnând la 50 grade Celsius într-un nor de praf risipit doar de roiurile de muşte lacome, sau după un kilogram de lemne de foc, pentru hrana zilnică. Kabul, continuă astfel să-şi trăiască o viaţă atârnată cu şase secole în urmă. Pe străzile capitalei afgane nu sunt semafoare: doar câte un poliţist speriat cu o paletă verde în mână încearcă să fie băgat în seamă prin unele intersecţii. În acest furnicar Toyotele blindate ale internaţionalilor trebuie să se strecoare grăbite de frica atentatelor sinucigaşe, printre măgari şi autobuze multicolore. Nu toate femeile poartă deja celebrul văl albastru numit burqua şi nu toţi bărbaţii afgani sunt îmbrăcaţi în costumele tradiţionale cu turbanele sau fesurile aferente. Kabul-ul a fost și rămâne o metropolă profund afgană pe tot întinsul său, dar peste unele cartiere ale sale (cel al ”Zonei verzi” fiind cel mai cunoscut) a fost lipită o pojghiță subțire de poleială euro-atlantică menită să acopere această intruziune străină, ne-asimilabilă într-un corp altfel omogen, ce nu a putut fi alterat nici de ocupația britanică de secol XIX, nici de cea sovietică de secol XX.

În acest oraş a fost ridicat un monument dedicat eroului naţional de după 2001, fost comandant al Alianţei Nordului, Ahmed Shah Massoud, asasinat printr-un atac sinucigaş cu doar două zile înainte de atentatele de la 11 septembrie. Monumentul se numeşte „Massoud Circle” şi este amplasat într-un square situat între Zona verde a Kabulului (ce grupează printre altele Cartierul general al trupelor NATO – ISAF şi ambasada SUA) şi ceea ce militarii numesc Violet Road, şoseaua morţii ce duce spre aeroport,  care a cunoscut cele mai multe atentate sinucigaşe.

Viaţa însă merge mai departe, iar în ochii afganilor şi chiar ai copiilor nu descoperi nici o urmă de tristeţe: mîncând te miri ce, murdari şi adesea roşi de diverse infecţii și boli, majoritatea analfabeţi, acoperiţi de praf, sunt fericiţi. Poate pentru că nu își pot imagina că viaţa lor ar putea decurge și altfel. Onoarea este mai importantă şi mai preţioasă pentru afgani decât multe alte trebuinţe omeneşti primare, celebra piramidă a nevoilor umane elaborată de Maslow nemaifiind valabilă.

Resize of 01 Afganistan - muntii sterili vazuti din avion

Afganistan – muntii sterili vazuti din avion

Resize of 02 Kabulul vazut de pe muntii ce-l strajuiesc

Kabulul vazut de pe muntii ce-l strajuiesc

Resize of 03 Cabina pilotilor de pe Hercules C-130

Cabina pilotilor de pe Hercules C-130

Resize of 04 Antenele de emisie ale ISAF

Antenele de emisie ale ISAF

Resize of 05 Alee din ISAF HQ protejata de ziduri

Alee din ISAF HQ protejata de ziduri

Resize of 06 In bazele ISAF biserica este langa spital

In bazele ISAF biserica este langa spital

Resize of 07 Funeralii pentru doi militari americani ucisi de talibani

Funeralii pentru doi militari americani ucisi de talibani

Resize of 08 Studioul de televiziune TOLO TV din Kabul

Studioul de televiziune TOLO TV din Kabul

Resize of 09 Strada din Zona verde din Kabul

Strada din Zona verde din Kabul

Resize of 10 Gradina de relaxare din comandamentul ISAF in 2007

Gradina de relaxare din comandamentul ISAF in 2007

Resize of 11 Gratar cu participare multinationala in tabara ISAF

Gratar cu participare multinationala in tabara ISAF

Resize of 13 Distractia saptamanala - shopping in bazar

Distractia saptamanala – shopping in bazar

Resize of 14 NEGUSTOR DE BLANURI

Necustor de blănuri

Resize of 15 Infanterist marin sau adolescentul cu chitara

Infanterist marin sau adolescentul cu chitara

Resize of 16 Monum lui Massoud din Kabul mai 2007

Monumentul lui Massoud din Kabul mai 2007

Resize of 17 Capitan german inconjurat de copii care asteapta sa li se dea ceva

Capitan german inconjurat de copii care asteapta sa li se dea ceva

Resize of 18 Cartier periferic

Cartier periferic

Resize of 19 Copii afgani din periferia Kabulului

Copii afgani din periferia Kabulului

Resize of 20 Veselia trista a copiilor afgani

Veselia trista a copiilor afgani

Resize of 21 Kabul din goana masinii

Kabul din goana masinii

Resize of 22 Avion de transport american mare cat casa

Avionul cu care am zburat in Afganistan

Resize of 23 Soldat obosit in drum spre casa in Hercules C130

Soldat obosit in drum spre casa in Hercules C130