Afis-Popdan-&-CiurdarescuUniversitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca vă invită să luaţi parte la finisajul expoziţiei Ioan Popdan – Vertigo şi Andrei Ciurdărescu – Acumulare care va avea loc în Galeria Casa Matei, joi 30 octombrie 2014, cu începere de la ora 18. Expoziţia a fost deschisă publicului în perioada 16 – 30 octombrie 2014, cele două proiecte artistice integrând preocuparile și rezultatele cercetărilor plastice ale celor doi tineri pictori.

Proiectele expoziţionale Vertigo şi Acumulare semnate de Ioan Popdan, respectiv Andrei Ciurdărescu, au dublat dintr-un unghi practic susţinerile teoretice ale tezelor de doctorat realizate de tinerii artişti. În lucrarea sa de doctorat, Ioan Popdan şi-a concentrat atenţia asupra erotismului prezentat într-un context cultural în care se discută din ce în ce mai mult despre o agonie a erosului, în timp ce Andrei Ciurdărescu a parcurs, dintr-o perspectivă teoretică, interesul față de comportamentul acumulativ și cumulativ al diverselor forme și manifestări, precum și transgresarea acestora în artele vizuale, cu precădere în mediile picturale.

Prin proiectul său „Vertigo. Un excurs pictural pe marginea simbolismului erotic”, Ioan Popdan accesează metafora şi simbolul, în detrimentul figurativului erotic explicit. Seria de lucrări intitulată Vertigo, propune un număr de șapte picturi construite pe principiile compoziției centrate. Ele sunt variațiuni pe aceeași temă, reluând în mod obsesiv tematica cercului, a centrului și a marginii. Privite în ansamblul lor, picturile propun o dinamică ritmată, o pulsație, prin dilatarea sau micșorarea centrului. Materia picturală “cvasi-amorfă” desemnează marginile cercului și este organizată prin reprezentarea minimalistă a liniarității reverberației cercurilor concentrice. Elementul figurativ, un drapaj sub formă de voal spiralat este inserat de jur împrejurul centrului. Nucleul central al compozițiilor nu au nici o reprezentare propriu zisă; el desemnează un spațiu gol a cărui existență este determinată de prezența și expresia marginii.

La rândul său, proiectul Acumulare aparţinând doctorandului Andrei Ciurdărescu, reunește o selecție de lucrări ce fac subiectul preocupărilor și rezultatelor acestora față de tematica arhivei și a memorialului, din perspectiva vizuală, lucrări rezultate în urma cercetării doctorale pe care a desfășurat-o între anii 2009 și 2014 în cadrul departamentului pictură al Universității de Arte Plastice și Design din Cluj-Napoca. În cadrul expoziției din Galeria Casa Matei au fost recreate diferite fragmente ale spațiului intim al atelierului, reunite sub forma unei instalații vizuale, formată din serii diferite de lucrări ciclice, ce conduc spre imaginea unei arhive personale, intime a autorului. Prin prezentarea propusă s-a urmărit sublinierea caracterului babilonic al comportamentului și direcțiilor vizuale contemporane, strâns legate de aspectele, formele și funcțiile lor în cadrul mediului socio-cultural.