Miruna Budisteanu_CurteaVeche_optIn perioada 14 Aug. – 10 Sept. 2014, Palatul Voievodal Curtea Veche din Bucuresti isi deschide portile expozitiei Mirunei Budisteanu – “Ofranda Sfintilor Brancoveni”, ce se va desfasura in spatiul de la nivelul inferior, definit prin cele patru nave ritmate de arcade in plin cintru. pe alocuri doar sugerate.

“Ofranda Sfintilor Brancoveni” este rodul unei atitudini construite si slefuite in timp si in spatiu, produsul vizibil al unui cumul cultural si artistic, cantarit si decantat dupa atenta chibzuire – este un demers, un parcurs viu care nu se termina acum si aici, al carui vlastare se ramifica progresiv, ca un mir izvorator.
Mai precis, este o marturie izvorata din profunzimile fiintei, mai putin in legatura cu realitatea exterioara imediata, care e in continua schimbare, cat mai degraba cu substratul ei, care jaloneaza peisajul eteroclit si confuz al prezentului cu elemente izolate, dar bine conturate ale arhitecturii si artei brancovenesti, pe care le regasim in locurile reper ce ne sunt cunoscute.
In demersul meu artistic, din cuprinsul acestei expozitie, am decis sa nu descriu si nici sa reiterez elemente deja insusite din repertoriul stilului brancovenesc, decat prin sumare repere decorative ce vor sa sugereze, mai degraba, sa incite gandul sa construiasca armonios idei si forme, in curgere continua. Am dorit in schimb sa redau, sa fac vizibile fortele generatoare ale acestei arte, ale acestor plasmuiri cutezatoare si ingenioase, flamboaiante cu masura, caracteristice artei brancovenesti. Mi-am propus sa evoc suflul acestei creatii, sa-i reconstitui spiritul renascentist intr-o cheie inovatoare, personala si sa readuc la suprafata duhul ce a plasmuit-o si spiritul care a cizelat-o.
In plan formal, acest parcurs ideatic se traduce prin construirea unui dialog, a unor canturi sincrone intre lucrari si structura murala subiacenta si intre lucrarile insele, care sunt concepute semantic sa “locuiasca” unele intr-altele. Sa se regasesca intr-un intreg Atotcuprinzator.
Lucrarile sunt executate preponderent pe pergament (foita de ceapa) sau pe multimedia vellum film, materialitatea si dimensiunea acestora facilitand interactiunea cu mediul si structura arhitecturala.