Ioana Maria SiseaMiercuri, 6 august 2014, ora 19:00, la galeria Galateea va fi vernisată expoziția Disimulare a

Ioanei Maria Sisea, a cărei curator este Raluca Băloiu

Invitat . artistul francez Franz Galo

Expoziția va fi deschisă publicului începând cu data de 1 august până la 2 septembrie

„Disimulare“ este o colecție, o vitrină de stări, chipuri și fațete. Ioana Maria Sisea portretizează, amalgamează, analizează polaritatea personalității, investigând natura duală a structurii umane. Nimic nu este esență pură, doar un alter ego, probabil incorigibil, dar inconturnabil. Orice chip are imprimat un semn, o pată, o cicatrice, dar orice pată are și o suprafață imaculată, neprofanată. Expoziția propune o desfășurare vizuală a plurivalenței ființei umane, o dezbatere sinceră despre recunoaștere și asumare.

Măștile Ioanei Sisea înfățișează suma tuturor aspectelor egoului, nu doar a celor acceptate, ci în egală măsură a celor deloc remarcabile, contestabile, indezirabile. Între pată și imaculat, între colorat și incolor, între formă și diform, Ioana Sisea jonglează cu expresivitatea. Măștile distorsionate se coagulează în organisme, în pulsații, în ritualuri magice, în lavă vulcanică. Pe măștile fine, lise, elegante, Ioana intervine parțial cu incizii asupra porțelanului, adăugându-i vigoare. Asemeni personajului principal ce tranzitează culoarul hotelului din filmul lui Jean Cocteau, „Le sang d’un poète“, chipurile pe care le privește tânăra artistă, nu sunt altceva decât jocuri fictive ale fiecăruia dintre noi, spectatorii săi.                                     Raluca Băloiu, curator

Ioana Maria Sisea este una dintre artistele tinere, dar foarte apreciate atât în România cât și în afara ei. Lucrările Ioanei Sisea se află în colecții particulare din Elveția, Londra, Paris și București. Ioana Sisea a absolvit studiile masterale în cadrul secției de Grafică de la UNArte. Ulterior, a câștigat o bursă privată în Londra unde a locuit timp de doi ani. A avut expoziții în Elveția (Geneva) 2012, Olanda (Utrecht) 2010 și România (Sala Brâncuși, Palatul Cotroceni) 2010.

Raluca Băloiu este curator, critic de artă și referent de specialitate al galeriei Galateea. A publicat articole de specialitate (cronică de artă) în Revista Arta, Suplimentul Cultural al Ziarului Financiar (Ziarul de Duminică), Radio România Cultural, Revista Forma (Deva), Mixul de Cultură și Time Out. Raluca Băloiu a absolvit Facultatea de Istoria și Teoria Artei (licența în 2006, masteratul în 2009). A colaborat cu Lia Perjovschi la Arhiva de Artă Contemporana în cadrul proiectului Public space Bucharest (2007). A fost selectată pentru workshop-ul de critică de artă al Bienalei Tinerilor Artiști (ediția a treia, octombrie 2008), coordonat de Adam Budak. A colaborat la realizarea unor proiecte de dans contemporan cu Forumul Cultural Austriac, în 2008 și cu ArtLink în cadrul Festivalului de Teatru, Dans și Imagine, Temps d’images (director festival, Miki Braniște). A curatoriat expozițiile NE-finisat, Identități informale, Forme empatice şi Between ceramics & technology (expoziţie desfăşurată în cadrul EBienale, Bienala Festivalului George Enescu).

Sponsor: Di-Bas

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism.ro, Observator Cultural, Senso TV, Cultura, PORT.ro, ArtClue, Deco si Eco, TV City, România Pozitivã, Onlinegallery.ro, Artindex, ArtLine, 24-FUN, Zile și Nopți