Top 220 Romanian Artists

tumblr_mwmz3mkDMu1qzem3qo1_500

Rating Romanian Artists

Modernism.ro has put together a list of 220 Romanian artists out of some of the most influential creatives in Romanian art and most interesting artists in Romania and abroad. The list is based on the frequency of the artists names coverage in the media during the period 2009-2014.

You can vote up to 5 names.

The voting period is July 17- October 30, 2014.

The first five names of the top will be fetured in Modernism Artist of the Month.

Thanks for your input!

220 Romanian Artists

View Results

Loading ... Loading …
49 total comments on this postSubmit yours
 1. What sort of list is this? You do have Iuliana Valsan but you don’t have Stendl??? Or Ariana Nicodim??? And why do you have Sorin Dumitrescu – he didn’t improve the quality of his work since I was 15 – and that is long ago…Darie Dup and Buculei are missing to – why??? Don’t you wanna be serious a bit???

 2. @ Hostiuc Constantin. Thank you for your mentions. As it is already stated the list is based on the frequency of the artists names coverage in the media during the period 2009-2014. Darie Dup and Mihai Buculei are already in the list. Stendl and Ariana Nicodim did not major exhibited in the scouted period 2009-2014. And from any list will be missing artist based on the other criterias :) But this list can be updated for reasonable arguments

 3. Nici pe cei care au decedat de curand dar care s-au bucurat de expozitii pana in anul acesta nu trebuie mentionati,nu?,ne ingropam valorile cu buna stiinta?
  MARCEL CHIRNOAGA ramane un nume de referinta in arta contemporana romaneasca si ar trebui respectat asa cum merita!Even if he died six years ago,MARCEL CHIRNOAGA was present with exhibitions up to now exactly for not being forgotten.He remains one of the most important contemporary Romanian artists and art is the only thing remaining after an artist.It is very confortable and easy to bury an artist,especially by his own!That’s why Romanian art is not so well known as the other ex- communist countries’ art!

 4. Lista include destul de multi artisti fara rezonanta. Criteriul “numar de expozitii” e inselator deoarece au expus doar ca s-au lipit de cine trebuie. Ca sa citez, partial, pe fostul meu profesor de desen: “lui D trebuie sa-i dau zece, ca asa s-a hotarat la catedra”. Urmariti-le eforturile artistice si daca doua poze sau un video care trebuie explicitate intr-un text de o pagina va sunt de ajuns/pe plac, atunci votati-i in liniste.
  Si tot un citat al unui fost prof: “nu credeam ca artistul contemporan trebuie sa scrie atata”.

 5. lista e injusta,si chiar si numarul de 220 ales e arbitrar.
  pe urma care “media“,oare cum s-a facut statistica asta?au fost luate “la mana“ toate ziarele- si fizice si online, si Tv cultural si toate televiziunile dela noi? ma cam indoiesc. 2014 nici nu s-a TERMINAT inca. lista e ciudata,ca sa nu zic comandata,caci mai toti cei mentionati sunt “artisti de galerie“(in cel mai bun caz “de casa de licitatie“) sau cu rare exceptii-din conducerea UAP. pe urma cine a facut lista asta,e “angajat “ de Modernism sau acesta i-a asigurat doar postarea si intr-un fel isi asuma gestul ? nu mai spun ca sunt si artisti decedati ca de ex. (si nu dau decat 5 nume) Chirnoaga, A.Chira, V.Grigore , Teodor Moraru, Eugen Craciun ce au avut organizate expozitii nu cu mult inainte sau chiar dupa deces mai des decat multi din lista- si care au fost evident pomenite de “media“. Nu mai zic de artisti -tot ca de ex. :Marius Burhan,Costin si Lisandru Neamtu, H.Cucerzan,St.Pelmus,Gabriela Culic, C.Pacea,Daniela Zbarcea, Devis Grebu,Daniel Craciun,Paula Ribariu (si nu doar ei)ce au avut o activitate la fel de densa si de bine reflectata in mass-media ca si cei din lista. Unii din lista chiar daca sunt artisti de galerie,nu au avut activitate(cel putin reflectata in media-si stiu bine ce spun) nici macar de primele 220 locuri.Propunerea mea (cred ca nu numai a mea ci si a multor altor artisti sau observatori off-line sau online ai fenomenului artistic) este ca lista ar trebui si revizuita si imbogatita(pana la minimum 250 sau chiar 300 de nume) Sau in caz contrar acest vot n-ar prea trebui moralmente sa aiba loc sau sa dea curs unor premii. Pana la urma,cu tot respectul si“ riscul “ subiectivitatii opiniei mele- pare ca se incearca inca odata- impunerea aproape fortata (prin aceasta lista-clasament ) catre cititori a unei unice asa zise elite artistice,intr-un mod aproape segregativ -asa cum anumite conduceri ale Uniunii o faceau in anii`80 sau la mijlocul anilor`90.

 6. Seems I don’t see Cristian Sida listed.
  Maybe is he more wellknown abroad than in Romania?

 7. @ Jef Tombeur. Cristian Sida is listed and he already reached some interesting votes.

 8. This is a frivolous list. It’s like rating the performance of a car by the size of the shoes the driver is wearing.
  How was the media tracked? Which media? Where?

  Just an example. Liviu Mocan was selected by Gerard Ford Presidential Museum (USA) to have his work on display in front of the museum (in the time period given by the criteria you listed) who tracked the American media for ths. He didn’t even make your list.

 9. SUNT DE ACORD IN TOTALITATE CU CELE SCRISE DE VIRGIL GEORGESCU SI DAN ALEXANDRU.

 10. Hm. L-ati uitat pe Bandi Sasha Robert.

 11. As dori să mă înscriu și eu! fotografiile lucrărilor mele figurează pe website-ul: http://www.uapriasi.ro/iatesen-mihai-cosmin/
  De asemenea pot fi văzute într-un număr mai mare pe: http://www.artiatecos.ro/html/products/popbox/lucrari.html – site personal în reconstrucție

 12. cred ca avea loc si romul nutiu in aceasta lista..

 13. Dacă am avea în vedere numai SIXTINA LUI MURIVALE – acea operă unicat în arta plastică românească – în cadrul nonconformismului şi MODERNISMULUI său declarate, şi tot ar merita votul meu, pe care îl/ i-l şi dau din toată inima. Felicitări, Maestre şi cât mai multe asemenea lucrări!
  Un iubitor de artă în general şi al artei matale în special – I. S.

 14. Sunt cativa artisti pe care i-as fi votat si nu se regasesc pe acesta lista. Nu comentez criteriile de selectie, este initiativa dumneavostra si o consider binevenita, chiar in aceste conditii mai mult sau mai putin subiective. Ar fi corect sa puneti in aceasta lista si o pozitie in care fiecare votant, daca doreste, sa propuna pe cineva care nu se regaseste in clasamentul propus de dumneavoastra.

 15. Buna ziua!!!!! Felicitari pentru IDEE! Dar, ce spuneti de procedura ???? IERI AM PRIMIT PE RETEAUA LITERARA UN ANUNT–de genul –IMPORTANT!!!!!! VOTATI MURIVALE..si??? CE SPUNETI DE CORECTITUDINE???Rezultatul??? SE VEDE….Eu nu il cunosc pe domnul Murivale nici nu ii contest calitatile insa, cu respect, va rog sa gannditi o alta.modalitate.nu de alta dar unii nu au decat doua maini si un calculator….In REST ..Cele bune si Succes!!! Multumesc frumos

 16. un artist profesionist cum ar putea vota un amator din lista dumneavoastra?nu e o intrebare, e o realitate.

 17. Având în vedere criteriul de frecventza si de popularitate pe web, ar fi corect ca lista sa se numeasca ” …a artistilor din România prezenti pe web”. Ca artist profesionist as vota si un artist autodidact daca as considera ca are o reala valoare artistica. Le urez succes tuturor artistilor din lista dar mai ales, ca sa fiu si eu subiectiva, celor pe care îi cunosc personal si îi apreciez din toata inima.

 18. Felicitari pentru idee, insa cum au scris multi altii aici, nu cred ca selectia a fost facuta pe criterii pertinente, nici macar pe ceea ce dumneavoastra spuneti, si anume ca s-a ales tinand cont de aparitia in presa. Sunt cativa artisti pe lista dumneavoastra de care nimeni n-a citit prea mult in presa in ultimii ani. Am dat google azi la cateva nume. Despre unii s-a scris, dar sunt cativa aproape inexistenti in presa. Poate schimbati crieriul…

 19. Este adevarat ca este un “top” al artistilor romani, doar ca nu stiu de ce ma bantuie un semn de indoiala … o fi din cauza ploii.

 20. Agnes Keszeg? Andrei Rosetti of grouping Noima?

 21. GHENIE,MURIVALE,CÂLȚÂIA,SIDA,SUNT CEI MAI BUNI ARTISTI PLASTICI CONTERMPORANI DIN ROMANIA.SIDA SI MURIVALE SE VÂND CAM IEFTIN, DAR SUNT FOARTE TALENTATI. MULTI STRĂINI SUNT INTERESATI DE ACESTE PATRU MARI NUME.

 22. Nu sunt adepta „listelor” mai ales daca sunt lungi.

 23. În ceea ce priveşte pictura lui Murivale, nu numai măiestria paletei – care se întâlneşte cu prisosinţă şi la mulţi ceilalţi – îl fac de apreciat, cât, angajând compoziţii din ce în ce mai complexe, intuiţia sa asupra relaţiilor mentalitate-societate-artă sugerând o viziune actualizată asupra lumii moderne, infinit mai elaborată decât a fost vreodată. Ghenie încă deconstrueşte, Murivale isprăveşte – dacă indecenţa comparaţiei poate fi acceptată.

 24. Buna ziua. Mai sunt si alti artisti plastici valorosi pe careDumneavoastra nici macar nu ii mentionati. Unul dintre cei care lipsesc, desi ar trebui sa figureze in lista dumneavoastra, este si Mihai Constantin Docea (sculptor si pictor, membru al UAP ) Probabil faptul ca a lipsit mai multi ani din tara va determina sa nu tineti cont de valoare, nu ? Si nu numai Dansul, si alti colegi de-ai lui, sculptori – multi dintre ei valorosi- lipsesc cu desavarsire din aceasta “lista” a Dumneavoastra!

 25. PENTRU D-UL ADRIAN SANDU.DACA NU ESTE INTREBARE ,DE CE ATI PUS-O??VREAU SA VA INFORMEZ CA ACESTI PICTORI DIN LISTA, SUNT F CUNOSCUTI SI NU IN ULTIMUL RÂND, F VALOROSI,LA PROPRIU.UN EXEMPLU:GHENIE ESTE CEL MAI SCUMP PICTOR IN VIATA DIN ROMANIA SI CEL MAI VANDUT.LUCR[RILE SALE DEPASESC CU MULT 150.000 EURO.E UNUL DIN CEI MAI SCUMPI DIN EUROPA .MURIVALE,SIDA ,CALTAIA,ILFOVEANU,GRIGORESCU SI LISTA POATE
  CONTINUA,SUNT FOARTE TALENTATI ,CU EXPOZITII IN LUME,CU LUCRARI IN MARILE COLECTII SI MUZEE DIN LUME.IN CURAND SI LUCRARILE CELOR MAI SUS MENTIONATI VOR ATINGE SUME IMPORTANTE.

 26. As dori,daca se poate sa fiu scos din aceasta lista,La final ,avand in vedere modalitatea prin care se voteaza ,la mai multe calculatoare cu alt ip,si apoi la telefonul mobil,pe sine,sau prin goana nebuna dupa voturi,nemaivorbind de cei din ”top”,clasamentul nu va avea nicio relevanta in acest fel.Cum e posibil ca Adrian Ghenie sa fie surclasat de ilustrii necunoscuti ahtiati dupa ”succes”?

 27. Consider ca modul in care se obtin voturi de catre unii artisti este jenant ,lipsit de bun simt. Domnul Murivale ar trebui exclus din start. Este plin facebook-ul de invitatiile domniei sale de indemnuri si promisiuni pentr a-l vota. ceva asemanator cu campaniile electorale: 1 kg. ule, 1kg.zahar…jenant, injositor pentru un artist

 28. Va purtati ca amatorii! Sunt nume clare ale artei contemporane pe care le-ati omis: Mihai Topescu sau Gheorghe Plaveti.

 29. Cred ca merita un loc pe lista si Radu Daranga

 30. nimic din ceea ce se intampla in acest “concurs” nu imi inspira incredere, de la selectarea artistilor, criteriile si modul de votare, pana la necesitatea unui asemenea top. nici nu stiu sigur ce top e…top cei carora le-a aparut numele cel mai des in media (online sau offline?), top cei mai influenti artisti? influenti pentru ca au stiu pe cine trebuie si le apare poza cel mai des pe net sau top artistii cu cei mai multi prieteni care dau like sau share? apreciez cerinta domnului Cristian Sida de a se retrage, cine ar vrea sa fie asociat cu asa ceva?

 31. I have known Cristian’s work from an early age and have watched with interest over the years as his work has progressed and developed.
  I very much admire his imaginative pictures and the amazing use of colour and objects which enhance the viewer’s experience so much.
  I wish him all the luck in the world, which he deserves.

 32. Chiar nu reusesc sa inteleg rostul acestui “top Artists”. De ce? Pentru ca nu este unul real! In timp ce unii artisti isi vad de treaba lor si lasa publicul sa decida, altii se milogesc si fac diverse “propagande”pe site-ul de socializare Facebook. Cel mai bun exemplu este Murivale: “EI , PRIMUL ARE O MASINA DE VOTURI SUB PAT SI O TRAGE DE COADA . VOI FACETI LOBI IN PAGINA VOASTRA SI IL VOM DEPASI . IN FINAL VOI OFERII BULGARI DE FERICIRE CE EI NU AU , DECAT MURIVALE”. Pentru ce votam pana la urma? Si pe cine? Alegem oameni dintr-o lista in functie de ce ne ofera sau in functie de ce si cum lucreaza? Artistii ar trebui sa se respecte unii pe altii, nu sa ii sape insa, frustrarea e mare pentru unii.

 33. Am observat ca in aceasta lista, nu apar mai multi artisti talentati si cunoscuti. Ca exemple, Hojbota Bogdan, Motoc, Padurare, Parvu, Reka Csapo Dup, Butucariu, Craciun Gheorghe, Craciun Judit, Les Daniel, Les Vinicius, Bebu Dura, Nazarie Alexandru, Buculei, Duta Traian. Moldovan Iulian, s.a. Ei unde sunt, s-au pierdut pe drum?

 34. macar de-ar fi fost grupati pe domenii si niste referinte. ma gandesc ca n-ati fi vrut sa influentati votul, dar probabil ca 95% din lista e necunoscuta pentru 95% din cei care voteaza.

 35. Dar Horea Paștina, Paul Gherasim?

 36. Dan Acostioaei, Liliana Basarab, Matei Bejenaru, Dumitru Oboroc

 37. rog pe cel care scrie cu majuscule ,lin aceiasi maniera ca si pe pagile lui de Facebook,si care-si declina identitatea sa nu mai mentioneze numele meu,ma jeneaza vorbeste aiurea ,nu e flatant deloc,doar jenant,penibil si-l rog foarte mult sa stearga acel comentariu care face elogiul persoanei dumnealui ,asociind numele meu cu al lui,si nu e greu de ghicit cine este…..A fost deja deconspirat,e deja penibil sa continue,dar ma rog…..cacealmaua asta tre sa se incheie aici,iluziile desarte ale tineretii sa inceteze iar daca nu se va schimba sistemul de vot ,poate va iesi pe primul loc Elodia!!!!

 38. Penibil tot ceea ce se intampla! Cum puteti pretinde ca acest “Top Artistic” este unul real/ corect/ s.a. ?Chiar nu inteleg ce mai cauta “domnul” Murivale in aceasta lista. A devenit mai mult decat penibil prin zecile (in curand miile) de mesaje raspandite pe Facebook. Ofera “bulgari de fericire” pentru fiecare persoana care il voteaza, considerati ca e ceva normal? Ce mi-e Murivale, ce mi-e politica! Omul slab voteaza in functie de ce primeste la schimb. Ar trebui sa il eliminati in lista si rezultatul final al “concursului” sa fie unul cat mai aproape de realitate. Oricum, lista realizata de dvs, nu cuprinde nici macar 50% din artistii cunoscuti ai Romaniei, dar asta este un alt subiect. Probabil no-nameurile adaugate printre nume cunoscute, au oferit de asemenea “ceva la schimb” ca sa poata sa apara aici. Altfel nu inteleg ce mai cauta Murivale printre artisti cunoscuti, talentati si nu in ultimul rand MODESTI! (Dorel Gaina, Darie Dup, MIrcea Roman, Cristian Sida, s.a.).

 39. Sida, nu te da lovit în aripă. Procedezi la fel.
  Toţi procedaţi la fel
  Eşti cumva ginerele preşedintelui?

 40. Unde sunt urmatorii artisti:

  Neculai Paduraru, Gheorghe Anghel , Ion Stendl, Paula Ribariu, Pasat, Suzana Fantanariu, Florica Prevenda, Adrian Sandu, Ilie Boca, Mihai Chiuaru, Matei Bejenaru, Iuri Isar, Cozma Levente, Florin Maxa………

 41. Cred ca si d ul Adrian Samson merita un loc pe aceasta lista.

 42. …..si SUZANA FÂNTÂNARIU unde este ? !!!

 43. Unii (chiar cu expoziții internaționale, carieră de 2 decenii) se zbat la 0-1%, Ghenie cred că nici măcar n-ar fi ajuns la 12% dacă nu ar fi fost știrea aceea de acum câteva luni, în timp ce alții își conving toată rețeaua de prieteni de pe Facebook să voteze… dar topul poate fi oricând înrăutățit, așa că…

 44. GHENIE,CALTÂIA SI MURIVALE SUNT CEI MAI TALENTATI.FELICITARI CELOR TREI!

 45. SIDA!!!….. NU E DEMN DE TINE,TE UMILESTI PLÂNGÂNDU-TE. DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE ESTI APROAPE…… TALENTAT, DAR NU ESTI GENUL MEU.GHENIE,MURIVALE SI CALTÂIA CHIAR SUNT FORMIDABILI. EU I-AM VOTAT PE CEI TREI CREZAND IN TALENTUL LOR SI NU IN INVIDIA TA ORDINARA.TE DESCALIFICĂ ACEASTA LIPSA DE CARACTER. ESTI F FRUSTRAT!ITI DORESC SUCCES.ORICUM,CEI TREI MAI SUS MENTIONATI SUNT CU ZECE CLASE PESTE TINE.

 46. asculta bine Isabela Murivale cu diverse identitati;nu ma ntereseaza topul asta nu te cunosc asa ca ciocu mic ca te faci de rahat zilnic ;daca mai o sinura data mi te adresezi,stiu cum sa te gasesc,repet nu ma intereseaza acest top penibil si ma descalifica sa fiu asociat cu diversele tale nume Murivale sau cum te cheama

 47. Murivale pe primul loc? Voi vorbiti serios? :))) Oameni buni, nu suntem pe 1 aprilie! God! Se duce lumea artistica de rapa. Cum puteti vota niste non-valori care au impresia ca sunt “cei mai buni” dar in realitate, daca le-ati privi cu atentie lucrarile, ati vedea ca scrie “AMATORISM” pe ele.Serios acum! Publicul roman nu e educat in ceea ce priveste domeniul artistic iar lucrul acesta, se vede extrem de bine prin persoanele care voteaza doar artisti care sunt dispusi sa coboare cu integritatea sub nivelul marii, doar pentru a-si urma propriile interese. Am impresia ca este topul amatorilor, nici de cum a artistilor. Nu degeaba exista expresia “Spune-mi cu cine umblii ca sa iti spun cine esti”. Acesti “fani” ai lui Murivale, sunt exact ca si el. Falsi, penibili si josnici. Sunt capabili sa isi piarda respectul de sine, integritatea si valoarea prin niste milogeli mizerabile si extrem de ieftine. ROMANIA, TREZESTE-TE! Pana nu e prea tarziu!

 48. Vă bateți între voi fără să vă dați seama că topul este făcut pentru a atrage lumea pe site, chiar nu contează cine iese pe primul loc, cel care va câștiga este chiar modernism.ro.

 49. CRED CA TOVARASUL SIDA ARE PROBLEME CU FRUSTRAREA. EU NU CUNOSC NICIUN ARTIST PERSONAL. IMI PLAC F MULT CALTÎIA,MURIVALE,GHENIE,DAN HATMANU,VALENTIN TANASE,VICTOR CIOBANU,KRAMMER,TOLAȘ,MIRCEA BARZUCA CARE NU SUNT PE LISTĂ SI RATĂ .TOV SIDA ARE OFTICA PUTERNICA, SE VEDE.! NU ARE LOC IN COLECTIA MEA ACEST NETALENTAT SI TOTAL NEINSPIRAT.

1 pingback on this post
Submit your comment

Please enter your name

Your name is required

Please enter a valid email address

An email address is required

Please enter your message

About

Modernism.ro construieşte infrastructura, adică autostrăzile, viaductele şi podurile de informaţie, pentru a te bucura de creativii dependenţi direct din rezervaţiile lor naturale.

Modernism.ro îţi aduce online evenimentele expoziţionale, vernisajele şi stă de vorbă cu artiştii într-un stil relaxat.

Modernism.ro nu se identifică în mod necesar și nu își asumă răspunderea pentru opiniile și viziunile exprimate în materialele de pe SITE și/sau în comentariile utilizatorilor SITE-ului. De asemenea, ne rezervăm dreptul de a nu publica, de a șterge sau refuza orice comentariu sau material care aduce prejudicii grave de orice natură la adresa unui alt utilizator sau persoane, ori ale cărui idei sunt complet în afara conceptului general al SITE-ului, ori care contravin valorilor de bază prezentate pe SITE. De asemenea, linkurile din SITE către alte site-uri (site-uri externe) sau imaginile sau clipurile de pe alte site-uri nu sunt aprobate, verificate sau autorizate de SITE. Site-ul nu își asumă nicio responsabilitate pentru acele linkuri, imagini sau clipuri video.

Pentru a putea utiliza continutul materialelor publicate de site-ul Modernism.ro vă rugăm să menționați sursa www.modernism.ro.

Modernism © 2014 All Rights Reserved

The Leading Romanian Art Magazine Online

Display Pagerank
Nice... skip and back to the content

Like us on Facebook and stay updated on global art news, focus on Romania.

Thanks... but I've already liked this site!
....