daniel sur LM0_9156

Afacerea Gurlitt (fragment)

text de Daniel Sur
Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas, Eugène Delacroix, Paul Cézanne, Picasso, Chagall, Renoir, Toulouse-Lautrec, Courbet, Matisse, Macke, Dix, Liebermann, Paul Klee, Henri Matisse sau Max Beckmann. Nu, nu este colecţia unui muzeu, ci, se pare, cea mai mare colecţie de artă jefuită de nazişti, descoperită recent într-un apartament din districtul Schwabing al München-ului și într-o locuință din Salzburg. În total, este vorba despre peste 1400 de desene, acuarele, litografii sau tablouri care au fost găsite în locuințele lui Cornelius Gurlitt, fiul controversatului colecţionar de artă, Hildebrand Gurlitt. Valoarea estimativă a pânzelor găsite este de un miliard de euro.

Cum s-a ajuns la această descoperire?
Întreaga afacere pare desprinsă dintr-un scenariu hollywoodian. În luna septembrie a anului 2010, vameşii germani au depistat în trenul Intercity care face legătura dintre Zürich şi München un bărbat în vârstă care avea asupra lui nouă mii de euro cash, în bancnote de cinci sute de euro, un pic sub suma minimă de zece mii de euro pe care ar fi trebuit să o declare la vamă. Bărbatul a prezentat un paşaport austriac pe numele de Rolf Nikolaus Cornelius Gurlitt, născut la 28 decembrie 1933, la Hamburg, şi pretindea că locuieşte la Salzburg, în Austria. Banii, susținea el, îi dobândise în urma vânzării unor desene. Poliţia germană a fost intrigată de acest personaj şi a solicitat poliţiei din Austria sprijin pentru a clarifica toate aspectele legate de biografia personajului şi de provenienţa banilor. Poliţia austriacă a scotocit întreg Salzburgul şi în regiune, fără a da însă de urma lui, asta în condițiile în care acesta figura la fisc că plătește impozit pe un venit modest și deține o casă în regiune. S-a descoperit mai târziu că Gurlitt locuia de fapt în Schwabing, un cartier elegant din München, unde deţinea un apartament. În urma percheziţiei din apartament, poliţia a descoperit şi a confiscat, la 28 februarie 2012, „121 de opere înrămate şi 1285 fără ramă”, după cum a precizat procurorul Reinhard Nemetz, care a preluat acest caz. Motivul: Cornelius Gurlitt moștenise impresionanta colecție de artă de la tatăl său, Hildebrand Gurlitt, istoric de artă și colecționar controversat, suspectat că a lucrat ca furnizor de artă pentru înalte oficialități naziste, inclusiv pentru Hitler….

citeste articolul complet în ediția tipărită LETTRE INTERNATIONALE, nr. 89, ediția română/primăvara 2014. Revista este disponibilă în librăria ICR (Aleea Alexandru 38, tel. 031 7100 658), precum şi în alte librării din ţară, sau poate fi primită prin abonament, atât în ţară, cât şi în străinătate. De asemenea, poate fi răsfoită şi în ceainăriile Green Tea, Serendipity, Rendez-Vous Universitate şi Rendez-Vous Floreasca.

Daniel Sur a publicat romanul “Polițistul lui Dumnezeu” la Ideea Europeană, 2012 și volumul de poezie “Polipi” la Tracus Arte, 2013. În prezent lucrează la Institutul Cultural Român, Direcţia Generală a Reprezentanțelor în Străinătate.

LETTRE INTERNATIONALE - 89 LM0_1432