Birta Roland, master I, grafică – Letters for you / David Farcaş, master I, sculptură – Ruine

Grafica şi sculptura vor fi artele prezente în cadrul celui de al cincilea vernisaj de pe calendarul Competiţiei de proiecte expoziţionale individuale “EXPO MARATON 2014”, ediţia a IV-a, proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Universitatea de Artă şi Design şi Galeria Casa Matei vă invită marţi, 20 mai 2014, ora 19, să vizitaţi şi să votaţi expoziţiile aparţinând lui Birta Roland, master I, grafică – Letters for you / David Farcaş, master I, sculptură – Ruine.

Birta-RolandPotrivit lui Birta Roland, comunicarea este foarte importanta în societatea umană deoarece, prin intermediul acesteia, întreaga societate evoluează şi transmite mai departe cunoştinţele şi cultura. Proiectul Letters for you propune o temă actuală, aceea a omului contemporan care s-a îndepărtat de textul scris / tipărit pentru a comunica, aproape eminamente, prin intermediul tehnologiei digitale. Cele 8 gravuri ale seriei Letters for you sunt, de fapt, cărţi poştale de pe front, trimise celor rămaşi acasă. Prin aceste lucrări discrete, greu de descifrat, care poartă un mesaj simplu, dar învăluit de mister, Birta Roland rămâne fidel creaţiei grafice clasice – mezzotinta, respectiv linogravura.

David-FarcasRuine, proiectul lui David Farcaş, se construieşte pe ideea ruinelor, pe de o parte, punţi de legătură cu trecutul, cu relicvele arhitectonice, iar pe de altă parte, elemente ale contactului cu modernitatea și cu viitorul, „într-un mod ne-nostalgic al amintirii” potrivit autorului. Ruinele sunt văzute ca simboluri ale pierderii, dar prezența lor poate creea o nouă poveste, intrând în dialog cu spațiul pe care îl re-modelează. În expoziţia lui David Farcaş elementul ruinei nu e folosit ca un artefact, ci ca un început al unei investigații asupra spaţiului. Publicul poate observa modul în care sculptura își găsește locul în spațiul expozițional, urmând ca odată ce părăsește galeria, să intre în mediul natural unde legătura nu va mai fi doar cu omul, ci cu fenomenele naturii care modifică permanent structura inițială.

Galeria Casa Matei vă aşteaptă să participaţi la evenimentele lunii mai şi să decideţi câştigătorul marelui premiu.