FURTUNA-.-afis.-2014 _97K8479 Furtuna_97K7930-.-2 Furtuna_449Spectacolul FURTUNA după William Shakespeare, este o nouă premieră a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, în regia lui Alexander Morfov, regizor de talie internaţională, invitat pentru a doua montare pe scena acestui teatru.

Piesă romantică, scrisă la 1611, comedia FURTUNA este o adevărată piatră de încercare pentru creatorii de teatru, montată rar şi de obicei de mari personalităţi. Pentru regizorul bulgar Alexander Morfov, întâlnirea cu această piesă a fost de la început un succes -1996, premieră la Naţionalul din Sofia, iar patru ani mai târziu i-a adus recunoaşterea şi la Sankt Petersburg, unde spectacolul de la Teatrul „V.F.Komissarjevskaia” a fost recompensat cu prestigiosul  premiu rusesc „Masca de aur”.

Cum arăta versiunea pentru scena românească veţi vedea la Sala Studio, într-o formulă de sală de tip elisabetan, în decorurile concepute de principalul colaborator al regizorului, bulgarul Nikola Toromanov (premiul UNITER, în 2012, pentru scenografia spectacolului „Vizita bătrânei doamne”).

Alexander Morfov este unul dintre cei mai apreciaţi regizori ai scenei bulgare contemporane, premiat în ţara natală şi peste graniţe, cu spectacole văzute în toată lumea (la Viena, Casablanca, Kiev, Torun (Polonia), Belgrad (BITEF), Hamburg, Moscova – NET, „Masca de aur”, Utrecht etc). În România este binecunoscut publicului datorită precedentei realizări de la Naţionalul bucureştean, „Vizita bătrânei doamne” (nominalizat la Premiile UNITER pentru „cel mai bun spectacol”), precum şi cu ocazia celor două spectacole de mare succes jucate, în turneu,  pe aceeaşi scenă, „Exilaţii” după Ivan Vazov şi „Don Juan” după Molière.

Inclusă în grupul pieselor romantice şi apreciată ca fiind ultima dintre capodoperele marelui scriitor englez, FURTUNA este o poveste despre uzurparea puterii şi trimiterea în exil, dar şi despre iertare, în urma unei lupte oculte, susţinută cu „arme” de magie albă, într-o lume a contrariilor, ce adună într-un loc forţele telurice şi pe cele serafice, energiile bune cu cele rele, concreteţea vieţii şi plămada iluzorie a visului.

Personaj romantic, unul din cele mai complexe din dramaturgia shakespeariană, Prospero va fi descifrat pentru dumneavoastră de Ion Caramitru, aflat la cel de-al treilea rol shakespearian pe scena Naţionalului din Bucureşti, după Eduard al III-lea (2008) şi Macbeth (2011). Totodată este o revenire, după mai bine de trei decenii asupra piesei în care l-a întruchipat, în 1978, pe Ferdinand, în direcţia de scenă a maestrului Liviu Ciulei, având-o parteneră, în rolul Miranda, pe Mariana Mihuţ.

În actuala montare, acest rol principal feminin este deţinut de tânăra şi talentata Crina Semciuc, cooptată recent în trupa Naţionalului.  În distribuţie veţi întâlni şi alte nume îndrăgite, pe Mihai Călin, Andrei Finţi, Gavril Pătru, Ioan Andrei Ionescu, Mihai Calotă, Vitalie Bichir, Marcelo S. Cobzariu, Axel Moustache, Eduard Adam, Istvan Teglaş, Alexandru Călin, Eduard Cârlan, Mădălin Mandin, Idris Clate, Ionuţ Toader, Alexandra Poiană.

La spațiul magic al regizorului, care semnează și ilustrația muzicală, contribuie şi light designerul Chris Jaeger, Andrada Chiriac – costumele, Florin Fieroiu –coregrafia.

 

Următoarele reprezentaţii vor avea loc joi 22 mai şi vineri 23 mai, de la ora 19.30. Vă aşteptăm la o inedită şi incitantă versiune a piesei FURTUNA!