Nicolae Maniu (1) Nicolae Maniu (2) Nicolae Maniu (3) Nicolae Maniu (4) Nicolae Maniu (5) Nicolae Maniu (6)Nicolae Maniu (2) Nicolae Maniu (3) 12 aprilie – 25 mai 2014

Muzeul de Artă Cluj-Napoca prezintă în perioada 12 aprilie – 25 mai 2014 expoziţia „Jubileu – Nicolae Maniu”. Evenimentul este parte a programului „Artişti de marcă ai Clujului”, care îşi propune să pună în evidenţă, în cadrul unor expoziţii retrospective, creaţia recunoscută în plan naţional şi internaţional a unor artişti contemporani cu o influență decisivă pentru conturarea profilului cultural actual al Clujului.

„Ideea unei astfel de retrospective o am de multă vreme, mai ales că eram mai tot timpul întrebat în Cluj când voi mai expune aici. Este cea mai mare expoziţie a mea din toată viaţa şi cuprinde o diversitate a lucrărilor şi ideilor care chiar şi pe mine mă impresionează”, a declarat pictorul Nicolae Maniu.

La aproape două decenii de la prima sa expoziţie personală organizată la Muzeul de Artă Cluj-Napoca (1996), publicul va putea admira o selecţie de 92 de tablouri din colecţia muzeului, a artistului şi din 15 colecţii particulare din Germania şi România, semnificative pentru toate etapele sale de creaţie, inclusiv cea recentă, precum şi cinci sculpturi în bronz din anii de debut.

Printre lucrările din expoziţie se regăsesc primul tablou în ulei al pictorului – o copie după Nicolae Grigorescu realizată de Nicolae Maniu la 15 ani, cel mai recent, creat în octombrie 2013 şi intitulat „Ultima cruciadă”, precum şi impresionantele „Poarta Purgatoriului”, „Sub semnul Vărsătorului”, „Vise interferente”, „Tentaţia convertirii” sau ”Capcana de îngeri”.

Tabourile expuse se remarcă prin compoziţiile sofisticate, realizate prin alăturarea unor elemente figurative cu sens hiperbolic, care, la fel ca în arta suprarealistă, şochează prin alăturare şi exaltă imaginaţia privitorului. Proprie artistului este o tehnică picturală de mare virtuozitate, ce face din obiect un spectacol în sine, prin redarea cu mare acurateţe a detaliilor, totul fiind supus unei uimitoare şi subtile regii a luminii. Temele sale predilecte reiau într-o manieră personală teme clasice ale picturii: autoportretul – văzut ca o ocazie de expresie personală şi de interogare a lumii, corpul uman – ca măsură estetică a tuturor lucrurilor, peisajul – ca spaţiu oniric şi companion inspirator al fiinţei umane.

Nicolae Maniu, artistul pe care Ziarul Financiar l-a definit drept “cel mai vândut pictor român”, s-a născut în urmă cu 70 de ani în Turda şi a absolvit în 1969 Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj, secţia sculptură. A început să practice însă pictura, ajungând în scurtă vreme la o concepţie artistică proprie a spaţiului pictural pe care o va păstra pe întreg parcursul carierei sale. Începând cu 1971, a participat cu lucrări de pictură la multe expoziţii de grup regionale şi naţionale, şi mai apoi internaţionale organizate la Philadelphia, Boston, Moscova, Berlin.  În anul 1983 s-a stabilit la Köln (Germania), iar din 1993 trăieşte la Paris (Franţa).

Prima lucrare de referinţă achiziţionată în străinătate a fost tabloul „Omagiul lui Dürer”, aflat din anul 1983 în colecţia Muzeului „Albrecht Dürer” din Nürnberg. A avut numeroase expoziţii de grup şi personale în oraşe din Germania, Elveţia, Austria, Olanda, Franţa, iar din 1986 a participat cu regularitate la Saloanele tradiţionale din Paris. Lucrările sale au fost prezentate în diferite galerii la Târguri Internaţionale de Artă din Basel, Geneva, Roma, Barcelona, Bruxelles, Hamburg, New York şi Miami. Din anul 1996 lucrările sale sunt expuse în permanenţă de Opera Gallery în Paris, Londra, Veneţia, Monte Carlo, Geneva, New York, Miami, Singapore, Honk Kong, Seul şi Dubai.

De-a lungul anilor, Maniu a fost invitat de onoare, ca reprezentant al României, la Saloanele de Artă Plastică Internaţională organizate în Franţa şi a primit numeroase premii şi distincţii. Printre acestea se numără Premiul I şi Medalia de Aur decernate de Federaţia Naţională a Culturii Franceze (1987), Marele Premiu decernat la Bienala Europeană «Artă şi Comerţ» de sub Înaltul Patronaj al Ministerului Culturii din Franţa (1996), Medalia de Aur decernată de Comisia superioară de Recompensă «Merit şi Devotament Francez» (2000), Ordinul «Meritul Cultural» cu grad de ofiţer, decernat de Preşedinţia României (2004) şi Distincţia «Senior al Cetăţii» acordată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca (2009).

Tablourile semnate Nicolae Maniu se află în numeroase colecţii particulare de prestigiu din diferite ţări ale lumii şi în muzee şi colecţii publice precum Muzeul Naţional de Artă Cluj-Napoca, Muzeul de Artă Contemporană Galaţi, Muzeul „Albrecht Dürer” din Nürenberg (Germania), Muzeul Internaţional de Artă Fantastică din Château Gruyeres (Elveţia), Societatea Volkswagen din Wolfsburg (Germania), Societatea de asigurări Manheimer (Germania), Banca Transilvania, Consorţiul Internaţional de Arhitectură din Alabama (SUA), Societatea Missoni din Milano (Italia), Societatea Frank Müller (Elveţia).

Mai multe informaţii despre Nicolae Maniu şi expoziţie găsiţi pe:  www.nicolaemaniu.com