G. Banu by M. MarinDuminică 6 aprilie 2014, de la ora 11.00, la Sala MICĂ în cadrul programului

CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL

Reputatul critic teatral GEORGE BANU

prezintă CONFERINŢA cu tema Parisul personal. Locuri şi teatre

Despre Conferinţă

În ziua de sfârșit de an a lui 1973, George Banu sosea la Paris. Îndelungul celor patruzeci de ani petrecuți în capitala Franței, el și-a construit un „Paris personal”, oraș ce-l poartă cu sine și căruia îi revelă acum harta interioară. Ea ne permite să descoperim locuri ascunse, spații subiective, să vizităm teatre și piețe secrete. Strada lui Cioran și sala lui Peter Brook, curtea unui palat, dragă Oanei Pellea și casa de pe marginea Senei pe a cărei fațadă sunt înscrise cuvintele lui Camille Claudel: „Întotdeauna rămâne ceva absent”. Locurile și teatrele, astfel reunite, se constituie în repere ale acestei „autobiografii urbane” pe care o revelă George Banu împreună cu Mihaela Marin, prietena care, cu talent și afecțiune, i-a fotografiat „Parisul”. În cadrul conferinței lui George Banu, vor fi prezentate imaginile parcursului subiectiv desenat de-a lungul a patruzeci de ani, actorul Marius Manole va citi fragmente din cartea sa, apărută la editura Nemira, Parisul personal, care va fi lansată cu această ocazie, când autorul își va semna volumul mărturie.  Preţul volumului este de 27 de lei.

Coperta volumului Parisul-personalO carte despre experiența unui emigrant care a integrat Franța fără a-și uita apartenența.

Despre George BANU

Profesor la Sorbona și alte universități, e președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și președinte al Premiului Europa pentru teatru. Recent, George Banu a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Redactor șef al revistei de reputație internațională  Alternatives théâtrales și director de colecție la editura Actes Sud, a publicat un număr important de volume consacrate teatrului modern și principalilor săi protagoniști, Peter Brook, Patrice Chéreau, Luc Bondy…

Printre ultimele apariții în română, Livada de vișini, teatrul nostru,  Shakespeare, lumea ca teatru,  Reformele teatrului (ed. Nemira),  Iubire și neiubire de teatru (ed. Polirom),  Aproape de scenă (ed. Curtea veche).

George Banu e Doctor Honoris Causa al mai multor universități. A primit premiul UNITER pentru opera critică și a fost recent onorat la Cluj de către Teatrul Național, Teatrul Maghiar și Muzeul de artă. Sorbona i-a dedicat volumul omagial Călătoriile sau orizontul teatrului (trad. ed. Nemira), unde au semnat Peter Brook, Andrei Șerban, Eugenio Barba, Radu Penciulescu, Niky Wolcz.

Cumpără bilete online

Pentru mai multe informaţii legate de bilete:

021. 314. 71. 71 (Agenţia de bilete)