carlos othersides-carmonamedina-the_line1 othersides-carmonamedina-untitled othersides-carmonamedina-untitled2 othersides-carmonamedina-the_line2#OtherSides

Proiectul artistic și curatorial „#OtherSides” corespunde reperelor deja trasate în arta socială contemporană.

Instalația realizată de Carlos Carmonamedina este legată atât de natura obiectului  artistic susţinut de mijloace media sau cu ajutorul internetului (animaţie, video, ready-made, ilustraţie), cât şi de aspectul său conceptual. Vorbim despre o operă în care rolul şi sensurile artei sunt problematizate, sunt „jucate” aici şi acum, prin schimbul de informaţie vizuală și prin pură empatie.

Subiectul este legat de împărtăşirea experienţelor vizuale din spațiile periferice aflate în diferite colţuri ale lumii. Coincidenţele, similitudinile, analogiile sunt pure întâmplări şi fac obiectul căutărilor artistice. Transdisciplinaritatea intevine în aspectul artistic, fiind un element de intermediere între două entităţi aflate la o oarecare distanţă una faţă de cealaltă.

Obiectul este unul artistic şi totodată programatic, prezent în reţeaua de comunicare dintre artişti pe de-o parte, dintre creatori şi public pe de altă parte. Imaginea devine o modalitate de expresie dar este şi expresia în sine.

Corespondenţa mediilor periferice este transpusă în imagini, cuvinte şi sunete ce capătă apectul unui gest sau al unui semnal. Mediul de transpunere transcede cadrul real al unei galerii, desfăşurându-se ca un lanţ de evenimente succesive ce au loc în mediul fizic şi în cel virtual. Expoziţia „#OtherSides” este una secvenţială și experimentală în care rolul major se atribuie ritmurilor simultane din viaţa itinerantă a aventurilor trăite în mediile creative. Sub aspect conceptual, arta este un mecanism social. Liberul schimb şi circulaţia ideilor se concretizează în forme dinamice şi adeseori instabile.

Mediul concret nu mai este suficient, iar trecerea de la obiectul posibil la cel palpabil și invers face din produsul artistic un „bun” transmisibil. Înstrăinarea şi transfigurarea obiectului de artă revine astfel o temă de dezbatere, în condiţiile în care facilitatea liberului schimb ne duce cu gândul la revendicarea artei ca produs ideatic și imaterial.

Olimpia Bera,

Curator galeria Visual Kontakt

ASOCAŢIA „VISUAL KONTAKT”

ROMÂNIA – ORADEA

Galeria Visual Kontakt – Oradea, str. Albacului nr. 54

Laborator.Visual.Kontakt – Oradea, str. Republicii nr. 47

http://www.visualkontakt.ro/