Traian Mocanu (1) Traian Mocanu (2) Traian Mocanu (3) Traian Mocanu (4) Traian Mocanu (5)1. Ce va ocupă cel mai mult timp în momentul de față ?

Pictura – O aventură în timp, o succesiune miraculoasă de imagini ale vieţii şi morţii, ale putinţei şi neputinţei oamenilor, a vremurilor ce vin şi trec, încercând să-şi vadă chipul lor fals sau adevărat, un iluzoriu tezaur mereu egal cu el însuşi. Sensul ei ultim în timp, e o nostalgie a orizontulurilor ce se arată mereu fără a se lăsa cucerite. Nostalgia şi bucuria creaţiei care exaltă şi devorează, e fără început şi fără sfârşit.

 

2. Care sunt cele trei cuvinte, care vă caracterizează cel mai bine?

Visare, speranţă, recunoştinţă

 

3. Cea mai placută descoperire ?

Chipul şi asemnărea. Ca “Chip şi asemănare” omul este creat ca un unicat, nedeterminat şi imprevizibil. De exemplu, din 7 miliarde de locuitori ai Planetei nu găsim cel puţin doi oameni care să aibă aceleaşi amprente. Caracteristica specifică a creaţiei divine şi umane este cea a originalităţii, a unicatului. Orice artist, pictor, muzician, poet, sculptor are un stil care diferă complet de alte stiluri. Este “Vocea” lui creativă pe care o recunoaştem imediat. De mii de ani albinele nu au reuşit un singur pătrat sau triunghi.  Este “perfecţiunea instinctului”, dar nici o umbră de “imperfecţiune” creativă. Hexagonul albinei nu poate fi parodiat. Nu este creat ci este fabricat.

 

4. Care este cea mai de preț posesiune a dumneavoastră?

Sănătatea

 

5. Care este cea mai mare extravaganță a dumneavoastră?

Ramele. O închidere care deschide, ce trebuie penetrată cu privirea pentru a o înţelege în relaţie cu imaginea, pe care o chestionează hermeneutic. Rama colaborează cu imaginea, este unică şi parte din întreg, oferă un cadru şi o susţinere. Insuficient tratată de istoria de artă, rama dezvăluie şi ne învăluie.

 

6. Cea mai frumoasa amintire?

Naşterea.