Licitatia Extraterestria Rezultate Licitatii 6 noiembrie Expozitie premergatoare licitatie Licitatia de ContemporanaLicitația de Postmodernism și Contemporană de miercuri, 6 noiembrie, a adus un total al vânzărilor de 260.000 de euro și o rată de adjudecare de 82%, peste estimările casei (102%). Aceste cifre, care încheie seria celor patru licitații anuale dedicate de Artmark exclusiv artei recente, aduc un total al vânzărilor în segmentul artă postmodernă și contemporană de peste 1 milion de euro în 2013. Acest rezultat confirmă un interes în creștere al colecționarilor pentru acest segment care reprezintă aproximativ 15% din arta tranzacționată până acum în România în acest an. 

București, 7 noiembrie 2013

Dintre recordurile înregistrate în licitația Artmark are se remarcă Vincențiu Grigorescu, cu 5.000 de euro pentru lucrarea „Acvariu”. Artistul contemporan Diet Sayler reprezintă o premieră de succes pe piața românească de artă, lucrarea sa, „Ritmuri”, fiind adjudecată după 18 oferte, cu 3.750 de euro, de peste șase ori maxima estimată. Prezența lui Sayler în licitația Artmark este cu atât mai reușită, cu cât cota artistului a urcat mult pe piața internațională de artă, în urma adjudecării unei opere a acestuia cu suma  de 55.951 de euro la casa Christie’s din Londra, în urmă cu o lună. În categoria premierelor de succes se înscrie și artistul Molnar Zoltan, a cărui primă lucrare tranzacționată la Artmark, „Reflexii”, a fost adjudecată cu 2.250 de euro, peste valoarea maxima estimată. Printre recordurile din licitația de Postmodernism și Contemporană se numără și: Mihai Rusu („Fascinație”, 3.750 de euro), Octav Grigorescu („Patru spectator și un scamator”, 3.750 de euro), Onisim Colta („Cartea Facerii”, 3.250 de euro) sau Ecaterina Vrana („Pantoful roșu”, 3.000 de euro).

Colecționarii de artă investesc sume tot mai semnificative în artiști care, deși tineri, au un bogat CV și o vizibilitate sporită în străinătate: 4.250 de euro, un nou record de autor, pentru lucrarea „Ghepardul”, semnată de Alexandru Rădvan sau 6.000 de euro pentru „Priveghiul” de Dumitru Gorzo, un artist prezent în expoziții organizate în centre artistice puternice, precum New York sau Basel.

Postmodernismul rămâne un trend ofertant și constant pe timp de criză: Alexandru Ciucurencu continuă să se numere printre preferințele colecționarilor de profil, o natură moartă cu „Pere și flori galbene”, operă cu tematică tipic ciucurenciană, fiind adjudecată cu 16.000 de euro. Pentru Corneliu Baba, un alt artist postmodern foarte apreciat în rândul colecționarilor români, „Veneția” de mici dimensiuni (28 × 32 cm), având ca proveniență colecția George Macovescu, a adus un preț de adjudecatare de 9.000 de euro.

În ceea ce privește Licitația Extraterestria, surprinza serii a venit din partea fotografiei cu echipajul Apollo 11 și semnăturile astronauților (inclusiv a lui Neil Amstrong), adjudecată cu 3.750 de euro, de aproape trei ori prețul de pornire.

Sesiunea de licitații organizată de Artmark în această lună continuă cu peste 500 de loturi cu tematică diversificată:  marți, 19 noiembrie, ora 19 – Licitația de Valori Tradiționale & Licitația de Design – iar joi, 21 noiembrie, ora 19 – Licitația „România Iluminstă – Primele Lumini” & Licitația de Alb-Negru. Expoziția celor patru licitații poate fi vizitată începând de sâmbătă, 9 noiembrie, la Paltul Cesianu-Racoviță.