Citadella GalleryCitadella Gallery vă invită să luaţi parte Sambaătă, 12 Octombrie 2013, orele 18.30, la inaugurarea expoziţiei personale a artistului Emanuele Serafini ( Sora, Italia ) intitulată ”Tentaţia spre sacrificiu a vidului”. În cadrul manifestării se va face şi o prezentare scurtă a workshopului pe care il va susţine artistul pe perioada şederii în România, deschis publicului.

Vă aşteptăm sa luaţi parte cu căldură la acest eveniment.

“Unul dintre cele mai mari sloganuri maoiste a anilor roşii a fost: „Indrazneşte să lupţi, îndrăzneşte să câștigi”. Dar ştim că nu este uşor de urmat acest slogan, în cazul în care subiectivitatea este preocupată nu atât de mult de luptă cât de victorie,şi lupta se datorează faptului că expune eșecul simplu ( atacul nu a avut succes, n. r ), în timp ce victoria expune forma cea mai înfricoșătoare de faliment : ( ai câștigat în zadar ), că victoria pregătește repetiția, restructurarea. O revoluție nu este niciodată mai mult de o forma de a fi între două state. De aici vine explicatia tentatia spre sacrificiu a vidului. Inamicul cel mai înfricoșătoar al politicii nu este represiunea asupra ordinii stabilite. E interiorul nihilismului , și cruzimea fără limite care poate însoți vidul său.”

A.Badiou, L’Hypothèse communiste, Lignes, Paris, 2009, p.28

Pe acest fond problematizant legat de teorii ale vidulului care se îngemânează în felurite proporţii înăuntrul fiecărei lucrări se ajunge la efecte şi reuşite diferite.

Se recrează atitudini noi, nu prin simpla imitare a unui model originar, ci participă la o astfel de geneză o re-ordonare a haosului primordial. Accentul este pus pe orizontul semnificaţiei  văzut  în forma unui joc ca formă a realităţii, de tip antropologic şi sociologic, de receptare a mesajului, şi ajută în cele din urmă să descifrăm demarcaţiile textuale.

Se evidenţiază natura dialectică a jocului, care devine în acest sens un ingredient indispensabil al spontaneităţii creatoare a publicului participant la happening.

Prof.dr. Marius Burhan

„tentatia spre sacrificiu a vidului”

Am pus la dispozitia publicului maşina mea, un Dacia Logan 2008 , în timpul unui happening intitulat Speech about crysis, 2011, la muzeul de arta Contemporana din Genova. În timpul serii, cei care au participat au găsit în fața mașinii cheile , și cererea mea de a zgâria mașina la modul liber.

Lucrarea în cauză a fost în esenţa despre implicarea psyche-ului oamenilor în momentul în care au fost forțați să pună sub semnul întrebării întregul substrat de reguli și obiceiuri de zi cu zi cu care toți am crescut.

Ce rămâne in urma acelui happening este masina mea zgâriată, care reflectă activitatea desfășurată . Fiecare zero spune povestea acestei acţiuni, rezultatul generat de cerere ” Vă cer să zgârie mașina mea ”  şi este împărțit în două segmente, cei care au ales să zgârie mașina, iar cei care au ales să nu o facă. Rezultatul este că există un dialog între zgârieturi evident și părți ale automobilului care au rămas normale, demonstrând impactul creat în timpul acţiunii.

În această expoziție, ceea ce vedem sunt imagini ale maşinii, realizate în zilele urmatoare. Aceste fotografii sunt documentative, și dobândeasc o importanță documentar – istorică a ceea ce este o dovadă a procesului care a avut loc .

tentatia spre sacrificiu a vidului este prezentă în aceste imagini, deoarece fotografiile sunt ele însele o ierarhizare implicată de mărturia fiecărei persoane care se confruntă cu o alegere de a face sau a nu face un gest inacceptabil social.

Emanuele Serafini, artist

Citadella Gallery,

Strada Cloşani nr 9, Sector 2, Bucureşti, Romania