In perioada 3-13 octombrie 2013 Muzeul National al Taranului Roman gazduieste expozitia de pictura “primele 30′‘. Artistii implicati in acest proiect sunt: Codruta Podina, Iuliana Vilsan si Cristi Gaspar.

30

Selecția de lucrări realizată pentru această expoziție se bazează pe similitudini intuitive și pe o întâlnire spontană între trei artiști cu background diferit, dar asemănători în ceea ce privește preocuparea pentru temele interiorizate, meditative, bazate pe o simbolistică primară a formelor și pe o sinteză subtilă a realității în oniric.

Expoziția se poate descifra în mai multe registre: unul tematic – formal, în care predomină cercul cu sens de unitate/pântec matern/somn – corp fragil/protecție; unul vizual – în care regăsim un real atașament pentru practica picturii și a subtilităților materiei și unul simbolic – în care utilizarea semnelor are un sens prestabilit, atent cântărit și direcționat înspre puncte nevralgice ale actualității și ale întâmplărilor personale ale autorilor. (Simona Vilău)

Primele treizeci de secunde, conceptul și titlul expoziției este un apel la citirea mesajelor prin intermediul inimii.

Inima are un câmp electric care îl depășește pe cel al creierului, iar mesajul ajunge în primul rând acolo, în primele 30 de secunde, apoi este preluat și procesat de creier. Expoziția ridica o problematică a ascultării inimii, este un punct de start pentru o introspecție și plonjare în receptarea realității.Convențional, în teoria comunicării, sînt echivalente cu prima impresie. Prima impresie reprezintă doar începutul contemplării și al dialogului cu imaginea.In semiotica cercului,a sferei,a celulei, este cuprins tot universul. Expoziția este un apel la ascultarea inimii ca semn ordonator al sensului vieții, un apel mic și puțin sonor într-o lume contemporană sufocată de strategii și speculații financiare,o pauză de respirație, un răgaz,o introspecție la ceva fragil, sensibil și aparent neimportant, dar care conține asemenea celulei toată informația și misterul vieții. (Iuliana Vilsan)