Emil-Ciocoiu,-pescarusiRETROSPECTIVĂ  DE  PICTURĂ la Teatrul Naţional

Cea mai amplă expoziţie de pictură de până acum, desfăşurată simultan în toate spaţiile expoziţionale de la Sala MICĂ, Sala MEDIA şi noua Sală STUDIO (fosta Operetă), se deschide joi, 26 septembrie 2013, ora 18.00, sub titlul „EMIL CIOCOIU LA TNB –  RETROSPECTIVĂ  DE PICTURĂ”

Ce eveniment putea fi mai potrivit să inaugureze, în noua stagiune 2013-2014, generoasele spaţii expoziţionale şi foaiere ale Teatrului Naţional « I.L.Caragiale », aflat în plină metamorfoză şi devenire,  decât RETROSPECTIVA  DE PICTURĂ a unui cunoscut artist român şi european al penelului, EMIL CIOCOIU ?

Născut în România în 1948, Emil Ciocoiu este unul dintre cei mai importanţi pictori români ai momentului. Stabilit de mult timp în Germania, el şi-a construit o carieră de excepţie, cu prezenţe pe simeze memorabile ale lumii şi în colecţii renumite.* Expoziţia de la Teatrul Naţional este prima retrospectivă a artistului, ocazionată de împlinirea a 65 de ani, şi va aduce la Bucureşti peste 100 de lucrări de mare valoare realizate de Emil Ciocoiu, reprezentative pentru creaţia sa şi pentru ideile pe care le promovează. Curatorul expoziţiei este Marius Tiţa, autorul singurei monografii în limba română a pictorului Emil Ciocoiu.

Acest eveniment, care  face parte din programul TNB Parateatral-Arte vizuale,  deschide şirul unor viitoare alte expoziţii  menite să aducă pe simezele de «acasă» şi alţi artişti români afirmaţi  dincolo de frontiere, într-un demers firesc de integrare a acestora în patrimoniul culturii naţionale. În cadrul aceluiaşi program, lucrări reprezentative ale unor reputaţi artişti plastici ca Ion Sălişteanu, Vladimir Şetran, Ion Stendl, Viorel şi Alexandru Mărginean, Olga Morărescu-Mărginean, Horia Flămând, aflate în custodia Teatrului Naţional, au fost deja expuse în foaierele noilor săli recent inaugurate. Acestor vecinătăţi onorante vine să li se alăture acum Emil Ciocoiu.

Vernisajul va avea loc joi, 26 septembrie, la ora 18.00, în foaierul Sălii MICI (intrarea prin spatele clădirii TNB). Expoziţia va fi deschisă până în 25 noiembrie 2013.

Pictorul-Emil-Ciocoiu-in-expozitia-sa,-la-BucurestDespre Emil CIOCOIU

Absolvent, în 1974, al Academiei de Artă “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti (clasa prof. Gheorghe Şaru), Emil Ciocoiu câştigă prestigioasa bursă Aman şi se impune ca unul dintre cei mai promiţători tineri artişti. În 1980 se stabileşte în Germania, la Aachen. Emil Ciocoiu şi-a construit o carieră de înalt prestigiu, cu numeroase expoziţii personale şi participări la expoziţii de grup şi evenimente artistice din întreaga lume. Lucrarea sa “Sharon Quartett” face obiectul  donaţiei pe care marele colecţionar de artă Peter Ludwig a făcut-o pentru muzeul de artă contemporană din capitala Chinei, Beijing.

În 2002, Emil Ciocoiu deschide o expoziţie chiar la sediul NATO de la Bruxelles, iar în 2006 la Palatul Berlaymont al Parlamentului european din Bruxelles, alăturându-şi arta şi prestigiul personal efortului naţional de a adera la organizaţia nord-atlantică şi, respectiv la Uniunea Europeană.

În 1996 a revenit pe simezele din România, pentru prima dată de la plecarea sa din ţară, cu o amplă expoziţie personală la Muzeul Naţional de Artă al României. În 2008 realizează trei expoziţii personale în România, la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Craiova, urmate de altele la Galeria Galateca (2010 şi 2011)  şi la Palatul Parlamentului (2012).

Mai multe informaţii  pe: www.ciocoiu.com