Corneliu Drăgan – Târgoviște

Forfota tipică de vineri dimineața a călătorilor care veneau de la microbuz, împletită cu cea a clienților de la micile magazine de pe strada Col. Băltărețu din Târgoviște, nu trădau sub niciun fel, că într-una din curți se află un loc deosebit: atelierul unui acuarelist. L-am găsit pe Corneliu Drăgan – Târgoviște făcând selecția finală pentru următoarea expoziție de la salonul de vară Hambury Hall, din Marea Britanie. Turnul Londrei, bărci pe Tamisa și ipostaze urbane, erau surprinse în atmosfera cețoasă, cu ploaie, în doar câteva laviuri și tușe delicate de acuarelă. Eram fascinat (și puțin invidios, ca să recunosc) de măiestria cu care erau lucrate aceste acuarele. Spontane, dar atent compuse, cu transparențe și tonuri subtile, acuarelele lui Corneliu Drăgan redau cu prospețime și simplitate atmosfera locurilor care l-au inspirat. Am recunoscut clădiri de pe Calea Victoriei si Griviței, peisaje de la Balcic, dar și din Veneția și Paris. Acest mic spațiu avea ceva din farmecul unui atlas sau jurnal de călătorie.

Atelierul este locul de muncă, la propriu, al lui Corneliu Drăgan. Vine aici zilnic, între 9 si 18, cu un program riguros, ca si la serviciu. Cele două încăperi ale atelierului erau tixite atât cu materiale de lucru, șasiuri, vopsele, role de hârtie, cât și cu obiecte decorative precum vase din ceramică, instrumente muzicale, vechi aparate de fotografiat, albume de artă și afișe de la expozițiile autorului. Între toate acestea, Cornelui lucra pe planșeta reglabilă, flancat de suportul pentru culori, dotat cu spații extensibile pentru acuarele și separat, pentru acril sau ulei. Pensulele erau ordonate la-ndemană, gata să atingă apa, pastilele colorate și apoi hârtia cu textură.
Între timp a început o ploaie torențială, care răpăia pe acoperișul de tablă și se scurgea în șiroaie pe fereastra atelierului.
Corneliu mi-a povestit despre taberele de la Balcic și cea de la Sighișoara, despre colegi artiști și despre viitoarea expoziție. Mi-a destăinuit mici detalii tehnice și despre materialele de calitate folosite la pictura în acuarelă.

După-amiaza am făcut o plimbare prin centrul Târgoviștei, până la Curtea Domnească și Turnul Chindiei. Poveștile s-au completat cu impresii personale, ca a unor vechi prieteni, chiar dacă ne cunoșteam doar de câteva ceasuri. Astfel, am avut ocazia să vizitez atelierul unui artist  și să cunosc un om deosebit.

http://www.corneliudragan-targoviste.ro/
http://www.birminghamwatercoloursociety.co.uk/gallery.asp?artistId=90

Fotoreportaj Lucian Muntean

1 comment on this postSubmit yours
  1. A few days ago I visited the Birmingham Watercolour exhibition at Hanbury Hall and discovered your paintings for the first time. Although all of the work there was superb, your paintings were my favourite on display. I was so impressed with your style that I wanted to find out more . Since then, I have found your website to which I have returned many times. I just want to let you know how inspired I have been by your approach to watercolour painting.

    Best wishes

1 pingback on this post
Submit your comment

Please enter your name

Your name is required

Please enter a valid email address

An email address is required

Please enter your message

About

Modernism.ro construieşte infrastructura, adică autostrăzile, viaductele şi podurile de informaţie, pentru a te bucura de creativii dependenţi direct din rezervaţiile lor naturale.

Modernism.ro îţi aduce online evenimentele expoziţionale, vernisajele şi stă de vorbă cu artiştii într-un stil relaxat.

Modernism.ro nu se identifică în mod necesar și nu își asumă răspunderea pentru opiniile și viziunile exprimate în materialele de pe SITE și/sau în comentariile utilizatorilor SITE-ului. De asemenea, ne rezervăm dreptul de a nu publica, de a șterge sau refuza orice comentariu sau material care aduce prejudicii grave de orice natură la adresa unui alt utilizator sau persoane, ori ale cărui idei sunt complet în afara conceptului general al SITE-ului, ori care contravin valorilor de bază prezentate pe SITE. De asemenea, linkurile din SITE către alte site-uri (site-uri externe) sau imaginile sau clipurile de pe alte site-uri nu sunt aprobate, verificate sau autorizate de SITE. Site-ul nu își asumă nicio responsabilitate pentru acele linkuri, imagini sau clipuri video.

Pentru a putea utiliza continutul materialelor publicate de site-ul Modernism.ro vă rugăm să menționați sursa www.modernism.ro.

Modernism © 2014 All Rights Reserved

The Leading Romanian Art Magazine Online

Display Pagerank
Nice... skip and back to the content

Like us on Facebook and stay updated on global art news, focus on Romania.

Thanks... but I've already liked this site!