Muzeul Naţional Cotroceni organizează miercuri, 12 iunie 2013, orele 18.00, în Spaţiile Medievale, vernisajul expoziţiei ”Ştefan Luchian – univers artistic”.

Organizată în colaborare cu 16 prestigioase instituţii din Bucureşti şi din ţară: Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Academiei Române, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu, Muzeul de Artă, Braşov, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, Bacău, Muzeul Judeţean Botoşani, Complexul Muzeal Arad, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Regiunii Porţile de Fier Drobeta-Turnu Severin, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea – Muzeul de Artă, expoziţia este prilejuită de împlinirea a 145 de ani de la naşterea celui care a fost numit „poetul plastic al florilor”.

Ştefan Luchian s-a născut la 1 februarie 1868 la Ştefăneşti (jud. Botoşani), iar din 1873, s-a mutat împreună cu familia la Bucureşti, urmând clasele primare la Gimnaziul Sf.Sava.

Din 1885, Ştefan Luchian, a cărui vocaţie de pictor s-a manifestat încă din copilărie, s-a înscris la Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1889. În toată această perioadă de formare, maestru i-a fost Nicolae Grigorescu. În 1889 a plecat la München unde a studiat două semestre la Akademie der Bildenden Künste, după care, în 1890 a revenit în ţară, participând cu lucrări, la expoziţia organizată la Ateneu de asociaţia Cercul Artisitic.

În cursul anului 1892 Ştefan Luchian a plecat la Paris, unde a studiat la Academia Julian, lucrând cu W. Bouguereau şi Tony Robert-Fleury, fiind influenţat de pictorii impresionişti Manet şi Degas. În 1894 a expus opt lucrări la Expoziţia artiştilor în viaţă, deschisă la Ateneu, prilej cu care a fost premiat cu medalia a III-a. În februarie 1898 a deschis expoziţia Societăţii Ileana, unde a participat cu 20 de lucrări, pictura sa fiind întâmpinată elogios de critică, iar în cursul anului 1900 a participat cu două pasteluri la Expoziţia Universală de la Paris.

În cursul anilor 1901-1902 s-au manifestat primele semne ale bolii care l-a răpus – o afecţiune a măduvei spinării, maladie cunoscută sub numele de scleroză multiplă – care, după ameliorări trecătoare, alternând cu noi agravări, l-a lăsat infirm pentru tot restul vieţii. Luchian a continuat să picteze, participând la expoziţii personale şi de grup şi fondând, alături de alţi artişti, societatea Tinerimea artistică (1901), la ale cărei expoziţii anuale va participa în mod constant. Din 1909, Ştefan Luchian a fost ţintuit în fotoliu, reuşind totuşi să creeze opere nemuritoare.

Către sfârşitul vieţii nu mai putea ţine penelul cu degetele paralizate, punând pe cineva să i-l lege de încheietura mâinii. După ani de luptă cu boala şi de suferinţă, Ştefan Luchian s-a stins din viaţă la 28 iunie 1916.

Expoziţia organizată la iniţiativa Muzeului Naţional Cotroceni cuprinde un număr de peste 100 de lucrări de o mare valoare patrimonială, evidenţiind în remarcabile uleiuri pe pânză şi carton, pasteluri, acuarele, cărbune, tuş şi creion întreaga tematică a creaţiei lui Ştefan Luchian: flori, peisaje, portrete, natură statică, nuduri. În expoziţie se află şi obiecte personale ale pictorului: şevalet, penel, cutia de culori, scaun, bască, alături de un bust al artistului, semnat de sculptorul Dimitrie Paciurea.

Printre lucrările ce sintetizează opera sa, şi care se regăsesc în cadrul expoziţiei amintim: Autoportret (acuarelă), Autoportret (u/c), Portretul lui Mihai Eminescu (cărbune), Trandafiri (pastel), Trandafiri albi (u/c), Anemone (pastel, 1905), Garoafe (u/c), Crizanteme în vas (pastel), Albăstrele (u/c), Maci şi spice în ulcică (u/p), Natură moartă – flori (u/p), Mere (u/p), Vişine (acuarelă 1902-1904), Femeie cu pălărie roşie şi voaletă (pastel), Roşior (Ofiţer român călare) u/p, Margine de crâng u/p, Peisaj (pastel), Car cu boi dejugaţi (pastel), Păstoriţa (u/c), Nud culcat în peisaj (acuarelă), Vara şi Toamna (schiţe pentru panouri decorative în vederea decorării casei lui Victor Antonescu, din anii 1900-0901) etc.

Expoziţia „Ştefan Luchian – univers artistic” continuă proiectul iniţiat de Muzeul Naţional Cotroceni, legat de readucerea în atenţia marelui public a unor opere de o inestimabilă valoare, semnate de mari clasici ai picturii româneşti: Carol Popp de Szathmari, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Nicolae Dărăscu, Theodor Pallady, Rudolf Schweitzer Cumpăna, Iosif Iser.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 12 iunie – 31 august 2013, de marţi până duminică între orele 9.30 – 17.30.

Expoziţia beneficiază de un album color, care va putea fi achiziţionat de la magazinul de prezentare al muzeului, deschis între orele 9.30 – 17.30.

Vernisajul va fi urmat de la orele 19.00 de un concert cu lucrări semnate Johann Sebastian Bach – compozitorul preferat al pictorului Ştefan Luchian – susţinut de Marin Cazacu – violoncel, Simina Croitoru – vioară, Clementina Ciucu – pian.

 

Partener principal: Apa Nova

Parteneri: Konica Minolta, Banca Transilvania, Generali

Parteneri media: Onlinegallery.ro, Agenţia Naţională de Presă “Agerpres”, Radio France International, Vacanţe la ţară, Traveller Magazin, Diplomat Club, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Bucureşti fm, Agenţia de presă Rador, Şapte Seri, ArtOut, Căminul, Port.ro, Business Woman, Q Magazine, Artindex, Fundaţia Culturală Magazin Istoric, Historia, Breslo, Modernism.ro, TVCity.