28 mai – 2 iunie 2013

vernisaj, marți, 28 mai 2013, orele 18:00

Palatul Cesianu-Racoviță, Sala Consiergo

strada C.A. Rosetti, nr. 5, București

Program de vizitare: 10:00 – 17:00

„Un copil stă în bancă, într-o sală de clasă. E ora de arte. Copiii primesc o temă complexă, care presupune compoziţii abstracte, tuşe groase, amestecuri de culori. Copilul desenează o pasăre. Profesoara de arte se supără că nu respectă tema lecţiei. Îi face observaţie în faţa tuturor. Ceilalţi îl privesc cu ochi critici. Copilul continuă să se joace cu liniile şi ovalele care compun corpul păsării. Profesoara se enervează şi îl ameninţă că va lua o notă mică-mică. Copilul îşi vede de treaba lui: a terminat de desenat o pasăre liră. Pasărea dă uşor din aripi şi se desprinde de pe foaia albă-albă din blocul de desen. Copiii şi profesoară rămân cu gurile strâmbate de mirare. Copilul se duce la geam şi îl deschide larg. Pasărea liră îşi ia zborul către pădurea din apropiere, apoi către cerul din depărtare. Acum e sus-sus..” (Inspiraţie dintr-un poem de Jacques Prevert – Dana Papadima, director educațional al Școlii Gimnaziale Little London)

„M-am gândit de-a lungul timpului la caracterul inclasabil al producţiei copiilor, exact aspectul cu care lucrează un „îngrijitor”, exact lucrul pentru care intră el în scenă, exact rezultatul pe care interacţiunea copiilor cu el vrei să îl scoată la iveală: inefabilul desenaşului de copil făcut mai degrabă din joc decât din efort susţinut. Aşa ceva nu iese oricum, deşi toţi copiii desenează şi pictează. Au însă totdeauna nevoie de un catalizator să o facă, de un mediu, de un aer care să permită celulei lor copilăroase să pulseze în ei. Tu eşti mediul, o extensie profesională, socială, a familiei: the artist caretaker.” (Adriana Oprea, fragment din Scrisoare către Angela Bontaș)

„Copiii pictează oricum, acesta e un adevăr. Însă creațiile lor nu ar ajunge repede pe simeză fără sprijinul și contribuția unor artiști activi și pasionați, așa cum e cazul Angelei Bontaș, care de ani buni se dedică acestor anuale spectacole coloristice și scenografice cu lucrările prea-tinerilor ei învățăcei. Sunt martoră activă a acestor evenimente de cinci ani de când, la fiecare preludiu văratic Angela ne invită, pe Adriana Oprea și pe mine, să luăm parte cu câte un textuleț încurajator-descriptiv în evenimentele sale colorate și lucid-ludice. Rodul acestei experiențe se inversează, noi devenind în acest caz martorele curgerii timpului, pe când arta copiilor e mereu proaspătă, exuberantă, neașteptată.

Angela are darul construcției și al consolidării, lucru rar într-o societate ca a noastră, care mai mult dărâmă decât clădește. Cu o energie conservată cu mari eforturi, dar fiind cu atât mai prețioasă deoarece durează de mulți ani, ea mută munții, la propriu, creează legături și punți de comunicare, aduce împreună oameni care altminteri nu s-ar întâlni și pune bazele unei sărbători a copiilor demnă de toată admirația unei comunități.” (Simona Vilău, curator independent, fragment din textul Work-în-progresie)

 

Prezintă Adriana Oprea, critic de artă și Simona Vilău, curator independent.

Coordonator: Angela Bontaș

Parteneri: Fundația Culturală Art Promo, Noi Media Print, Organizația „Salvați Copiii”, Dacris, World Vision Romania, Esteticum, The Hobby

Participanți: Grădinița Little London, Colegiul Național Gheorghe Șincai, Școala Gimnazială nr. 1 Sfinții Voievozi, Școala Gimnazială nr. 150 Sf. Elefterie, Școala Gimnazială Eugen Barbu, Grădinița și Afterschool My Universe, Școala nr. 56 Jose Marti, Școala nr. 152 Uruguay, Școala de muzică și arte plastice nr. 3, Școala gimnazială nr.19 Tudor Arghezi, Școala Gimnazială Sfinții Trei Ierarhi, Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, Liceul de artă Dimitrie Paciurea, Școala Agatonia Piscu, the Hobby-cursuri pentru pasiunile tale, PEPIT–cursuri de artă

Evenimentul este recunoscut de Inspectoratului Școlar al Municipiului București.