Cea mai importantă expoziție de fotojurnalism la nivel global, World Press Photo, a fost lansată oficial în București pe 10 mai 2013, în prezența unor personalități din mediul cultural, social și politic din țară și din străinătate. Cristian Tudor Popescu, Emil Hurezeanu, Tudor Giurgiu sunt doar câteva dintre personalitățile din sfera culturală prezente la vernisaj.

Expoziția, organizată de Fundația Eidos, va fi deschisă până pe 26 mai 2013, în Piața Universității din București, între orele 11.00 – 21.00.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit despre starea actuală a presei românești și internaționale, precizând că fotografia de presă rămâne cea mai autentică formă de jurnalism în momentul de față – în contextul în care jurnalismul în ansamblul său se degradează și se transformă din ce în ce mai rapid. „Majoritatea românilor nu simt pulsul lumii. Nici măcar al Europei. Se mulțumesc să trăiască efectele evoluțiilor internaționale la ei acasă. Pentru aceștia, contactul cu marile fotografii ale lumii ar putea însemna o surpriză, un început de globalizare la cap. În presă se spune că 1000 de cuvinte fac cât o fotografie. Este și părerea mea, așa că nu îmi rămâne să mai rostesc decât două cuvinte: vino și vezi!”.

Printre personalitățile prezente la eveniment s-au numărat reprezentanți ai Comisiei Europene în România, ai Guvernului României, ai Ministerului Afacerilor Externe, precum și ai Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană. De asemenea, au fost prezenți Excelența Sa Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România, Excelența Sa Diego Brasioli, Ambasador al Italiei în România, precum și reprezentanți ai altor ambasade la București. Printre oaspeții de seamă ai expoziției s-au numărat Steven van Groningen – Președinte Raiffeisen Bank România, Jean-Francois Fallacher – CEO Orange România, Mihai Constantinescu – Directorul Festivalului George Enescu, Kostas Loukas – General Manager Microsoft România, Andrei Țărnea – Directorul Executiv al Aspen Institute, Violeta Ciurei – Președinte și CEO Axa Insurance, Eric Stab – Președinte GDF Suez și alții.

Erik de Kruijf, managerul de expoziție din Amsterdam: „Suferința din multe din aceste fotografii este aproape tangibilă și, poate mai mult decât orice, ne demonstrează că durerea arată la fel peste tot în lume. Ar fi mult mai simplu să privim în altă direcție. Însă relevanța fotojurnalismului stă exact în acest lucru: ne informează depre starea lumii și ne învață despre viață. Documentează și păstrează momentul nostru pentru generațiile viitoare. Și, poate cel mai important, ne determină să conștientizăm și ne amintește de responsabilitatea pe care o avem de a genera schimbare”.

Excelența Sa Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România, a declarat: “Olanda a sprijinit întotdeauna libertatea presei, una dintre  drepturile de bază ale omului. Apreciem munca depusă de jurnaliști și de fotografii de presă, de multe ori în situații extrem de dificile și periculoase. Ne bucurăm să prezentăm expoziția World Press Photo din Amsterdam la București”.

 „Foto-jurnalismul este jurnalism. Ideologiile, perspectivele despre viață, conflict, economie, se exprimă în imagini, iar reacția noastră la conținut vine încărcată de context. Să privești o imagine este un dialog. Unele imagini strigă, altele șoptesc. În orice condiții, fotografiile din World Press Photo nu lasă pe nimeni indiferent. Într-o singură imagine sau în câteva cadre, laureații World Press Photo concentrează un întreg eseu despre o fâșie de realitate omenească”, spune Cristian Movilă, fondatorul Fundației Culturale Eidos.

De asemenea, dat fiind că, anul acesta, expoziția se bucură de susținerea Festivalului Internaţional „George Enescu”, în calitate de partener cultural, în cadrul evenimentului de deschidere, Festivalul a fost prezent printr-un moment muzical susținut de violoncelistul Marin Cazacu și ansamblul Violoncellissimo – un preview la ediția din acest an a prestigioasei manifestări.

În plus, Microsoft România, împreună cu partenerul local X3, a dezvoltat în acest an aplicația oficială a World Press Photo, disponibilă pentru orice sistem ce rulează Windows 8, fie că vorbim despre un PC, laptop sau tabletă. Aplicația oferă utilizatorilor experiența și conținutul puternic și expresiv al expoziției World Press Photo oriunde s-ar afla, indiferent de dispozitiv.

Petru Jucovschi, Technical Evangelist, Microsoft România: „Pe măsură ce dezvoltăm ecosistemul Microsoft împreună cu parteneri precum X3, urmărim să oferim utilizatorilor Windows 8 experiențe deosebite și relevante, adaptate intereselor și pasiunilor acestora.  Un aspect important pentru noi este faptul că am putut susține un partener local să dezvolte o aplicație globală, disponibilă tuturor celor 100 milioane de utilizatori Windows 8 din întreaga lume”. Aplicația World Press Photo va putea fi în curând descărcată din Windows Store.

Expoziția este o inițiativă a World Press Photo Foundation, fondată în anul 1955 în Olanda, care activează ca organizație independentă, non-profit, cu sediul în Amsterdam. Activitatea Fundației este dedicată impunerii unor standarde ridicate în fotojurnalism și fotografie documentară la nivel mondial. Competiția World Press Photo a debutat în 1955, când 42 de fotografi din 11 țări au înscris peste 300 de fotografii pentru jurizare. În 2012, concursul a atras 5.247 de participanți din 124 de țări, care au înscris 101.254 de fotografii. Toate lucrările înscrise în concurs sunt deschise publicului prin intermediul expoziției anuale care călătorește în întreaga lume, ea fiind montată în peste 100 de locații din peste 45 de țări – și vizitată de peste 3,5 milioane de oameni la fiecare ediție.

—-

Fundaţia Eidos a fost înfiinţată în urmă cu cinci ani de fotojurnalistul Cristian Movilă, pentru a declanșa potenţialul comunităţilor creative din România, prin promovarea exprimării artistice proaspete. Fundația își propune să inspire şi să susțină inițiativele artistice contemporane românești, contribuind astfel la dezvoltarea societăţii. Proiectele Fundației Eidos încurajează creativitatea, având încredere în rolul de pionierat al artiştilor români – acela de a păstra proaspătă expresia artei ca instrument de exprimare personală şi schimbare socială.

Expoziția World Press Photo 2013 București este realizată cu sprijinul Primăriei București și ArCub.

Sponsorii principali ai World Press Photo 2013 București sunt Fratelli Social Events, Biutiful, GDF Suez, Aqua Carpatica, Airfrance / KLM, Cocor Media Channel, Microsoft, Axa Insurance, Petrom, Ines IPTV, ApaNova București, Automobile Bavaria și Ambasada Regatului Țărilor de Jos, iar expoziția este realizată cu sprijinul Spectacular, Ţuca Zbârcea & Asociaţii, Fan Courier, Kondiment și Hotel Cișmigiu.

Parteneri media: IQAds, Radio Guerrilla, Dilema Veche, Adevărul, Elle, Esquire, Șapte Seri, Discovery Channel, România TV, Radio RFI, Hotnews, Modernism, Cinemagia, Feeder.ro, LiterNet, VICE și HotCity.

https://www.facebook.com/WorldPressPhotoRomania

Contact person: 

Sorina Iordan, McCann PR Romania, a Weber Shandwick affiliate company,

18 Jules Michelet St., District 1, Bucharest

E-mail: [email protected]