Duminică  21 aprilie 2013, de la ora 11.00, la

Sala MICĂ

în cadrul programului

CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL

Bogdan Aurescu

ne va vorbi despre

Interesul naţional şi actualitatea suveranităţii. Politica externă a României şi paradigma învingătorului

Mai este actual conceptul interesului naţional într-o lume profund globalizată şi acut interdependentă? În ce constă interesul naţional? Mai este necesară  suveranitatea statului  şi, dacă da, cum mai arată ea astăzi? Ce este interesul naţional pentru România din perspectiva politicii externe? Care sunt mijloacele prin care interesul naţional al României, din unghiul politicii externe, poate fi realizat mai bine, mai eficient? Putem folosi lecţiile învăţate până acum din marile dosare de politică externă pe care România le-a rezolvat cu bine? Putem vorbi despre – sau construi – o “paradigmă a învingătorului” în politica externă a României?

Conferinţa Interesul naţional şi actualitatea suveranităţii. Politica externă a României şi paradigma învingătorului va încerca să dea un răspuns, argumentat, la aceste întrebări.   (Bogdan Aurescu)

 

Despre Bogdan  Aurescu

Diplomat de carieră, Bogdan Aurescu lucrează în Ministerul Afacerilor Externe din 1996, începându-şi activitatea în Direcţia Juridică şi Tratate, ca referent relaţii. Între 1998 şi 2003, a ocupat succesiv funcţiile de consilier în cadrul Cabinetului Ministrului, director adjunct al Direcţiei Juridice şi Tratate, director de cabinet, director al Direcţiei Juridice şi Tratate / Drept Internaţional şi Tratate, director general al Direcţiei Generale Afaceri Juridice. În perioada 2003-2004 a deţinut, în cadrul MAE, funcţia de subsecretar de stat – Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar în intervalul 2004-2005, pe cea de secretar de stat pentru afaceri europene.

Începând din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, coordonând – pe tot parcursul procedurilor – activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, finalizat la 3 februarie 2009.

Bogdan Aurescu a fost numit secretar de stat pentru afaceri strategice în MAE la 4 februarie 2009. În perioada august 2010 – februarie 2012 a fost secretar de stat pentru afaceri europene, coordonând, de asemenea, Direcţia Politici de Securitate. În perioada martie – iunie 2012 a fost secretar de stat pentru afaceri globale. Din iunie 2012, este secretar de stat pentru afaceri strategice. Are, în prezent, gradul diplomatic de ministru-plenipotenţiar.

Este membru al Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, membru supleant în Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei,  reprezentant supleant al României la Comisia Dunării şi Arbitru desemnat de România în conformitate cu articolul 2 din Anexa VII la Convenţia ONU privind Dreptul Mării. Este preşedintele Secţiei de Drept Internaţional a Asociaţiei de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale şi al Ramurii Române a „International Law Association” (Londra), redactor-şef al Revistei Române de Drept Internaţional, precum şi membru al Colegiului de Redacţie al revistei Curierul Judiciar.

Bogdan Aurescu este, din 2012, conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti (unde a predat sau predă Drept Internaţional Public, Drept Diplomatic şi Consular, Organizaţii şi Relaţii Internaţionale, Jurisdicţii Internaţionale, Dreptul Tratatelor şi Practica Negocierilor şi Dreptul Internaţional al Protecţiei Minorităţilor). A debutat în activitatea didactică în anul 1998 (asistent universitar 2002-2004; lector universitar 2004-2012). A mai predat sau predă cursuri de Drept Internaţional Public şi Dreptul Tratatelor şi în cadrul altor instituţii academice precum Academia Diplomatică/Institutul Diplomatic Român, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, respectiv, din 2004, cursul de Jurisdicţii Internaţionale la programul de Master de Drept Internaţional şi European la Universitatea „Nicolae Titulescu” din Bucureşti. În iulie 2006 a fost visiting professor la Facultatea de Drept a Universităţii din Hamburg, în cadrul mobilităţii ERASMUS Teaching Staff .

Bogdan Aurescu este doctor în ştiinţe juridice, specializarea drept, cu calificativul „foarte bine” şi distincţia « Summa cum laude », cu teza Conceptul de suveranitate şi supremaţia dreptului internaţional (2003). A absolvit Colegiul Naţional „Sfântul Sava” (1992), Facultăţile de Drept (1996, cu Diplomă de Merit) şi Istorie (1998) ale Universităţii din Bucureşti, Institutul Franco-Român de Dreptul Afacerilor şi Cooperare Internaţională „Nicolae Titulescu – Henri Capitant” (1996) şi Colegiul Naţional de Apărare din Bucureşti (2000).

În 2002 a primit din partea MAE „Diploma de merit pentru contribuţie de excepţie la activitatea diplomatică a României”. A fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2002), Ordinul Meritul Diplomatic în grad de Cavaler (2007), Ordinul Naţional  Steaua României (2009) în grad de Cavaler, Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone (2009) şi Ordinul Naţional Steaua României în grad de Ofiţer (2013).

Este autor, co-autor sau coordonator al unui număr de 13 volume în domeniul dreptului internaţional, 26 de capitole şi studii publicate în cărţi şi volume ale conferinţelor internaţionale de specialitate şi peste 80 de articole, studii, comentarii, recenzii publicate în reviste româneşti şi străine, cum ar fi Revista Română de Drept Internaţional, Analele Universităţii din Bucureşti-Seria Drept, Curierul Judiciar, Annuaire Français de Droit International, The International Journal of Marine and Coastal Law, Helsinki Monitor. Security and Human Rights, European Yearbook of Minority Issues, Revue Hellenique de Droit International, Chinese Journal of International Law.

Ca membru supleant (expert independent) al Comisiei de la Veneţia, a fost raportor sau co-raportor pentru 20 de rapoarte, opinii sau studii ale acestei instituţii.

Pentru mai multe informaţii legate de bilete:

021. 314. 71. 71 (Agenţia de bilete)