Asociaţia Visual Kontakt Oradea va organiza miercuri, 17 Aprilie 2013, de la ora 18:00, vernisajul intitulat „Just Kidding” semnat de Oana Damian. Expoziţia va avea loc la Galeria Visual Kontakt, str. Albacului, nr 54 şi la care vă invităm să ne onoraţi cu prezenţa.

Just Kidding

Proiectul pictural al Oanei Damian redă o lume de poveste, în care narațiunea e înlocuită de un parcurs mult mai personal: relația mamă-copil devine un criteriu de selecție al poveștilor și a demersului pictural în sine.

Scenele cu pitici sau Albă-ca-Zăpada, escavatoare sau alte obiecte în miniatură marca Disney aduc în același registru o lume prefabricată, cu o destinație precisă – jocul – și o alta mult mai personală, a copilăriei sincere și a acțiunilor nepremeditate. Copilăria devine astfel o temă centrală în care viziunea artistică e determinată de implicarea personal-maternă, dar și de ideea potențialei complicități a două lumi paralele.

Rațiunea, moralitatea și prudența sunt date ce ghidează orice poveste spusă copiilor, în general. Oana Damian inverseaza acest parcurs: Petru și lumea copilăriei sale nu fac parte din registrul educațional clasic și nu se supun niciunei morale. Ei fac morala. Copilul își prezintă propria lume ca act dezinteresat și în interacțiune cu lumea noastră, a oamenilor mari, rigizi și prea responsabili. La rândul său, cel mic se ia în serios și se impune ca autor în ideea conturării unei identități vizuale. Imaginația este și ea un instrument ce transcede limitele jocului.

Aspectul de fabulă și absurditatea scenelor prezente în redarea figurativă există în măsura în care luăm lucrurile prea în serios sau le interpretăm în sensul pe care ni-l dictează conștiința. Golite de orice fel de prejudecăți, inhibiții și convenții sociale, jocurile copilăriei devin pretext pentru un neîntrerupt performance ce se cere imortalizat  și reprezintă, în același timp, un gest memorabil și demn de a fi împărtășit. Subiectivitatea autoarei constituie, de altfel, o componentă  esențială a redării acestui joc sincer. Personalitatea artistică se remarcă în direcția înțelegerii și adoptării unui comportament în curs de formare, lucru ce conferă proiectului originalitatea de care are nevoie, dar și privilegiul eliberării de reperele unei logici comune.

Spațiul intim este invadat, este însuflețit de această revoluție a jucăriilor, în așa fel încât organizarea și recompunerea unor obiecte deja banale în arsenalul de care dispune orice copil din zilele noastre ajung să se constituie ca mărturii vii ale lui Petru, în a sa țară a minunilor.

Olimpia Bera

curator Galeria Visual Kontakt

Facebook event: https://www.facebook.com/events/124902434368053/

www.visualkontakt.ro

galeria visual kontakt                                              laborator.visual.kontakt

str. albacului nr.54 oradea                                   str. Republicii nr. 47 parter oradea

+40745 205 729

[email protected]