Jules Perahim – Se cladeste o casa 

Nicolae Filoteanu – Cai putere 

Vasile Grigore

În perioada 4-11 aprilie 2013, expoziția “Multiply” va dezvălui publicului bucureștean o colecție vastă de litografii, monotipii, gravuri și linogravuri din perioada 1945-1989. Spațiul galeriei ArtXpert va reuni lucrări originale ale unor artiști români care au găsit în această formă artistică un mediu propice de a-și dezvolta creativitatea: Alma Redlinger, Jules Perahim, Vasile Grigore, Marcel Chirnoaga, Geta Brătescu, Simion Iuca, Traian Alexandru Filip, Vasile Dobrian.

Artiștii români au folosit diverse forme de multiplicare manuală a imaginilor pentru a-și putea răspândi creațiile într-un mod eficient și ieftin. În multe cazuri, mașina de propagandă comunistă a intervenit și a comisionat lucrări pentru a fi multiplicate manual și aduse în atenția maselor. Expoziția vrea sa sublinieze atât efortul logistic de a multiplica o operă de artă într-o formă tehnică valoroasă, dar și faptul că artiștii erau preocupați de răspândirea operei și a numelui lor prin aceste procedee – gravura, xilogravura, litografie.

Cele 80 de lucrări prezentate, deși tratează subiecte legate de situația politică a acelor decenii, dezvăluie calitățile artistice și măiestria de necontestat a autorilor. Scopul acestei colecții este tocmai afirmarea și rememorarea pasiunii deosebite pe care artiștii postbelici au avut-o într-un context politic deosebit de ostil, context în care artistul a trebuit să-și exercite meseria în ciuda cenzurii si a presiunilor politice. Considerăm că, mai presus de subiect, importanța lucrărilor e dată de actul creator în sine și nu de implicarea sau negarea unui context față de care noua generație postdecembristă nu manifestă adversitățile viscerale ale înaintașilor.

Expoziția este deschisă în perioada 4 -11 Aprile 2013 la Galeria ArtXpert, Str. Puțul lui Zamfir 45-47, București. Intrarea este liberă.