În premieră naţională, Sun Plaza Shopping Center prezintă, în perioada 25 martie – 14 aprilie 2013, o expoziţie ce reuneşte lucrări neconvenţionale ce aparţin artistului de origine canadiană Max Streicher.

Expoziţia de artă contemporană intitulată „Lumi plutitoare” propune o întâlnire cu 5 lucrări inedite, Floating Forest, End Game, Quadriga II, Sleeping Giants, Alto-Cumulus, instalaţii gonflabile cu diferite forme, ce par a fi însufleţite graţie unor ventilatoare industriale şi mecanisme simple cu supape.

Fantasticul alunecă din când în când în realitate. Max îl prinde, îi dă formă şi îl face să rămână în lumea noastră din fiecare zi. Unicitatea operelor sale de artă constă în utilizarea materialelor delicate, redarea lor detaliată şi realistică, amplasarea lor dinamică, toate acestea având scopul de a neutraliza calităţile generalizate, simpliste şi comice la care ne aşteptăm de obicei de la nişte structuri gonflabile.

„Monumentalismul postistoric al operelor lui Max Streicher este contemporan nu atât pentru că se manifestă mereu în prezent, printr-o efemeritate aproape sfidătoare, ci prin faptul că răspunde întotdeauna unor urgenţe contemporane. Este mai întâi un monumentalism plasat mereu în răspăr faţă de funcţiile monumentului clasic, dar chestionând totodată valenţele spaţiului public, pe care îl revendică şi îl recuceresc ori de câte ori sunt expuse. Apoi, pentru că în acest tip inedit de monumentalitate se regăsesc mai toate caracteristicile lumii de azi: lucrările sunt fragile, efemere, diafane, conturând o precaritate care inspiră empatie şi revoltă, tristeţe şi optimism, promisiune, utopie, vis. Scurt spus, instalaţiile gonflabile create de Max Streicher devin necesare ca aerul acolo unde sunt expuse pentru că sugerează ideea de substanţă, conţinut, fond în acelaşi timp cu absenţa tuturor acestora în mediul care ne înconjoară şi pe care îl formăm.” Astfel a caracterizat opera lui Max Streicher, Igor Mocanu, critic de artă şi curator.

Max Streicher este un sculptor şi creator de instalaţii, care de 20 de ani lucrează intens cu tehnologia elementelor gonflabile în sculpturi cinetice şi lucrări tridimensionale. Artistul a expus şi are lucrări prezente în galerii din toată lumea, pe întreg teritoriul Canadei natale, în Barcelona, Madrid, Cambridge, Paris, Praga, Berlin, Düsseldorf, Mumbai, Tokyo, New York etc., iar acum, pentru prima dată în România, la Sun Plaza!

Expoziția „Lumi plutitoare” semnată de Max Streicher propune vizitatorilor 5 lucrări: Floating Forest, Endgame, Quadriga II, Sleeping Giants și Alto-cumulus.

Artistul a expus pentru prima dată lucrarea Floating Forest în anul 2011 într-un mare centru comercial din Toronto.

Floating Forest, realizată în întregime din vinil reciclat, este un monument comemorativ pentru pădurile pierdute. Instalația dorește să atragă atenția asupra faptului că pe locul în care este amplasată acum, erau odată păduri maiestoase ce ar fi putut exista și în ziua de azi.

Lucrarea subliniază inutilitatea unei civilizații ale cărei aspirații sunt adesea în conflict cu natura.

Material: vinil reciclat, ventilator electric; Mărime: aproximativ 8 metri înălţime.

Lucrarea Endgame (Coulrophobia)* a fost expusă în premieră deasupra unei alei întunecate din Toronto, tocmai pentru a sublinia tensiunea care se dorește transmisă prin această instalație. Imaginea clovnului în sine are ceva din aceasta tensiune.

Ne așteptăm de la clovni să fie amuzanți și să ne simțim în siguranță în preajma lor, dar totuși mulți oameni îi percep ca fiind siniștri.

Deși capetele de clovn sunt monumentale ca proporții, ele sunt, în același timp, vulnerabile.

De aceea, această lucrare reprezintă o invitație la empatie, care într-un fel, reprezintă opusul fricii.

* frica de clovni

Material: vinil reciclat, ventilatoare electrice; Mărime: aproximativ 4 metri înălţime.

Quadriga II a luat naştere în urma unei combinații dintre un vis al artistului care înfăţişa un cal şi interesul pregnant al lui Max pentru domeniul metafizicii. Modul de amplasare al cailor reprezintă în sine un fapt aproape ireal.

Caii lui Max au fost influenţaţi de două tipuri de sculptură clasică: caii antici grecești și sculpturile cailor chinezi. Un quadriga este de fapt carul cu patru cai folosit pentru curse în timpul Jocurilor Olimpice și în ritualurile sacre din Grecia Antică, vehiculul folosit de zeii și eroii din arta clasică. Cei patru cai, deși nu sunt ataşaţi, sunt într-o uniune mistică.

De asemenea această instalaţie gonflabilă reprezintă, în parte, un omagiu adus soldaţilor de teracotă descoperiţi in provincia Shaanxi, China.

Material: nailon; Mărime: aproximativ 9 metri înălţime.

Sleeping Giants a fost expusă pentru prima dată la Galeriile Cambridge în anul 1998.

Uriașii sunt înfățișați stând pe spate și având capul ușor ridicat, cu picioarele rigide, piepturile umflate, doar pentru un timp, ca apoi să se dezumfle din nou, ca și cum ar încerca să se trezească dintr-un somn adânc.

Lucrarea înfățișează ideea corpului ca anatomie brută – un suflet prins în carne alterabilă – corpul deposedat de suflet, incapabil de acțiune din cauza sentimentului de inutilitate și, de asemenea, amintesc de corpul tragic, nevoiaș, lacom, plin de dorință, independent de conștiință și voință.

Material: Tyvek, ventilatoare electrice; Mărime: 7.5 metri înălţime.

Lucrarea Alto-cumulus a fost prezentată publicului pentru prima oară în anul 2006, deasupra unui bazin de înot din Toronto.

Mare, cu formă neregulată și frumos, norul întruchipează fantezia și iluzia zborului.

Potrivit artistului, norii permit existenţa inexplicabilului și a aleatoriului. Tot felul de evenimente neașteptate apar în zona cerului în diverse picturi, lucruri ce ignoră principiul gravitații, dar, într-un fel, aceste elemente capătă sens datorită prezenței norilor.

Norii întruchipează dorințele noastre și chiar reveriile noastre romantice. Un nor seamănă cu un vis, cu alte cuvinte, nu se aseamănă cu nimic lumesc.

Material: Tyvek, ventilatoare electrice; Mărime: aproximativ 3 metri lungime

////////////

Sun Plaza Shopping Center a organizat acest eveniment special pentru a le oferi vizitatorilor săi o experienţă culturală de calitate, inedită, fapt ce vine în susţinerea poziţionării centrului comercial, în linie cu acţiunile sale non-conformiste şi de impact.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.sunplaza.ro şi www.facebook.com/sun.plaza.shopping.center.