“Orthodox is Better”: Open Call Laborator Visual Kontakt

“Orthodox is Better”: Open Call Laborator Visual Kontakt

Orthodox is Better

După schimbarea sistemului, Biserica Ortodoxă Română (BOR) a ajuns principala instituție în care își investește încrederea societatea română. Acest statut nu a fost zguduit nici de deconspirarea activităților informative desfășurate de membri-cheie ai structurii BOR înainte de decembrie 1989, nici de abuzurile comise împotriva altor culte din România în aceeași perioadă. Ba mai mult, scandalurile retrocedărilor abuzive, sprijinul acordat mișcărilor politice extremiste, construirea a peste 13.000 de edificii de cult în ultimii 20 de ani și discursul politic al conducătorilor BOR, printre care amintim lobby-ul agresiv pentru interzicerea avortului, discursul împotriva homosexualității sau sprijinul parohiilor acordat partidelor politice aflate în campanie electorală, în loc să pună serios sub semnul întrebării autoritatea și direcția morală a BOR, i-au afectat prea puțin poziția în topul preferințelor populiste ale românilor. În 2013, Catedrala Mântuirii Neamului se înalță din fonduri publice, homosexualii sunt chemați la moarte printre cântări religioase, biserica se prezintă ca o alternativă la medicină, iar societatea afectată de criză se înghesuie să sărute moaște cu aceeași credință cu care militează împotriva drepturilor minorităților și ale omului în cea mai săracă țară a Uniunii Europene. În perspectiva modificării constituției, voci din cadrul BOR au propus introducerea numelui lui Dumnezeu în noua versiune, motivând că legea poate fi creștină.

Analizând aceste aspecte, Visual Kontakt trage concluzia că vorbim de o biserificare a României. Învățămintele și nevoile BOR întrec în stringență și propagare problemele sociale, iar cuvântul Domnului ține loc de educație, sănătate, drepturi umane, justiție, artă sau progres.

Propunem așadar open call-ul ”Orthodox is Better” sub forma unui concurs de arhitectură. Clădiri utilitare sau monumente din Oradea au fost fotografiate și sunt propuse spre intervenție asupra imaginilor în vederea refuncționalizării lor într-un limbaj arhitectural specific bisericilor ortodoxe. Fiecărei clădiri i s-a atribuit o funcțiune care trebuie redată prin modificări volumetrice, structurale sau la nivel de finisaje – în tehnici la alegerea participanților. Proiectele înscrise vor fi publicate pe site-ul www.visualkontakt.ro, iar selecția câștigătoare va fi expusă în sediul Laborator Visual Kontakt.

Termenul-limită de predare a materialelor este 30 mai, iar selecția oficială va fi publicată pe 1 iunie.

Succes și Doamne ajută!

sinod: dr. Olimpia Bera, arh. Arnold Platon, Gabriel Miloia

foto: arh Alexandra Țelea-Chiș

Facebook event: http://www.facebook.com/events/228250800649021/

www.visualkontakt.ro

info@visualkontakt.ro

Share This:

4 Comments

  1. ..nu vad care e problema cu Catedrala Neamului..si stadionul a fost ridicat tot din bani publici si nu a comentat nimeni. Sportul nu face nimic pt Romania, dpt omul de rand nici atat ..Biserica in schimb mai face cate ceva..Problema adevarata ar fi sa fim obiectivi si sa sanctionam toate institutiile care nu sunt in regula..nu sa cautam un singur tap ispasitor.

  2. ..eu propun ca urmatorul proiect sa fie “Sport is Better”..ca tot construim sali de sport pe campuri pustii.

  3. Tot in criza eram si cand s-a construit stadionul lu’ peste.

  4. Mai lasati-ma si cu drepturile minoritatilor..atatea drepturi au ca discrimineaza majoritatea.Acum stim toti cati bani baga UE in Romania si in buzunarele cetatenilor oportunisti pt promovarea minoritatilor.. ca fiind crez personal. Si uite-asa se trezesc artistii peste nopate..ca fac arta din subiecte sociale ” spre binele minoritatilor”.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>