Vernisaj Ilie Mihali @ Tempo Art, 7 Martie 2013, h:18.00

Motto: “Suprarealismul e atunci cand/ realul depaseste tot ce-aveai in gand//” spune poetul Iv cel Naiv [ivcelnaiv.ro] in poezia “Suprarealism”.

Ilie Mihali, artist contemporan roman re-locat in Anglia, spune acelasi lucru printr-o serie de picturi expuse la Galeria Tempo Art, incepand cu 7 martie 2013.

In filmele indiene exista acele scene in care niste grupuri mari de figuranti danseaza si canta frenetic alaturi de personajul principal, ocupind intrega scena si bombardandu-ne simturile. Acest personaj colectiv, alcatuit din numerosi dansatori si cantareti, care evolueaza exploziv, veniti de nicaieri – si disparand tot intr-acolo la finalul cantecului, in simbolismul dramaturgiei indiene nici macar nu sunt efectiv un personaj. In economia piesei, ei nu conteaza. Aceste personaje fara nume simbolizeaza starea sufleteasca a personajului principal si trairile interioare intense ale acestuia. In estetica occidentala, pentru a simboliza aceste realitati interioare, cel mai adesea au fost folosite obiectele neinsufletite, ridicate la rangul de simbol sau de suport al proiectiilor psihologice. Ilie Mihali a optat pentru tehnica bollywodiana, a personajului-stare sufleteasca in doua dintre lucrarile din aceasta expozitie. Cele doua lucrari au aceasi abordare asupra realitatilor antagonice pe care o intalnim si in filmele regizorilor din noul val romanesc. Este atitudinea contemporanului creativ, vexat si stupefiat, o atitudine ce pledeaza in favoarea unei tolerante uriase si a unui umanism concret.

Ilie Mihali este absolvent al Universitatii de Arte si Design Cluj-Napoca si are un master in ceramica de la Universitate de Arte Bucuresti, iar acum locuieste in Ipswich, Anglia de mai bine de 10 ani.

Galeria Tempo Art: Strada George Constantinescu nr 3, Bucuresti; Complexul Upground, intrarea B; [email protected]; (004).0752.099.994