Într-o prezentare inedită, în cadrul expoziției de fotografie STRADA x4 a grupului PhotoTeam, vă propunem o serie de ipostaze urbane surprinse de membrii grupului: Eli Driu, Cornel Hlupina, Mirela Momanu și Dan Moruzan.

Vă invităm așadar la expoziția de fotografie „STRADA x4” ce va avea vernisajul marți 5 martie 2013, orele 18:30, la Café Verona din incinta Librăriei Cărturești – str. Arthur Verona nr. 13-15, sector 1, București.

Strada, acea scenă pe care se derulează teatrul vieții, a fost surprinsă în cadre alb-negru și color, în stiluri proprii ce oferă instantanee în care privitorul poate descoperi un gest, o privire, o atitudine, o asociere sau pur și simplu viața de zi cu zi, de lângă el.

PhotoTeam – suntem un grup de prieteni uniți de aceeași pasiune, fotografia. Grupul a fost fondat în decembrie 2011 și a aniversat un an în care s-au derulat proiecte și teme fotografice diverse, ce au permis dezvoltarea fiecărui membru în parte ca fotograf, cât și promovarea în echipă a rezultatelor obținute.

Expoziția va rămâne pe simeze până în 19 martie 2013. Vă așteptăm cu drag să pășiți vizual în viața străzii!

După experiența acestui an de muncă în echipă, iată ce putem povesti despre noi:

„Acum vreo doi ani mă credeam îndreptățit să dau sfaturi. Lui Eli îi recomandam cu căldură să ia în serios fotografia. O formație de rațe frumos aliniată pe gheață îmi spunea ca ea putea mult mai mult. Au urmat confirmări că acel potențial exista, dar și că mă înșelasem. Eli luase fotografia în serios cu multă vreme în urmă, eu eram cel care trebuia să fie sfătuit, să se actualizeze, să-și redefinească reperele.

Urmărind-o fotografiind pe stradă realizam că este stăpână pe lumină, pe relația cu subiectul, pe aparat, oricare ar fi el, deși îmi lăsa impresia că este departe de locurile pe care calcă. Poate că sloganul ei „Merg, văd, declanșez!”, care te face să ți-o imaginezi ca pe un roboțel grăbit, ar trebui modificat, deoarece cadrele ce-i ies din mână au de fiecare dată câte ceva în plus față de simpla înregistrare a realității.”

Cornel Hlupina despre Eli Driu

 

„Se prezintă pe site-ul grupului nostru simplu: fotograf amator din 1987. Dar cât de mult spune despre Cornel Hlupina această propoziție numai cine-l cunoaște poate înțelege…

S-a întors de curând la acest gen de fotografie, fotografia de stradă sau de pe stradă. Nu-și pusese problema s-o definească sau să înțeleagă cum o definesc ceilalți. Cornel a fost și este prea preocupat de fotografia de calitate.

De remarcat că majoritatea lucrărilor prezente în această expoziție sunt de dată recentă, din ultimul an de zile, de când funcționăm în acest grup numit PhotoTeam. Din fotografiile selectate, m-au impresionat în primul rând privirile. Este foarte greu, în tumultul străzii fiind, să reușești să surprinzi asemenea priviri. De obicei acestea sunt apanajul portretiștilor. În fotografia de stradă se caută în special acțiuni, forme, gesturi. Privirile surpinse de Cornel definesc o înțelegere profund artistică a acestui gen de fotografie, unul dintre cele mai grele, dar plin de satisfacții, din câte sunt.”

Dan Moruzan despre Cornel Hlupina

 

„Să fi fost prin 2009 sau poate chiar mai devreme. Navigam de zor prin internetul românesc în căutarea unor repere ale fotografiei autohtone. Din noianul de imagini de toate felurile, aflam din când în când unele care-mi stârneau cumva interesul. Îmi amintesc astfel o serie de fotografii alb-negru ce puneau un accent puternic pe geometriile și formele unor clădiri, dar în care atrăgeau mai mult atenția niște siluete umane în miniatură și aflate permanent în mișcare.

Fotografiile erau un amestec misterios de lumini și umbre cu un spirit ludic și inocent, dar cu un mesaj profund și ușor contradictoriu pe care nu reușeam să-l deslușesc exact niciodată. Mă întrebam curioasă în sinea mea: oare ce fel de persoană este autoarea acestor fotografii?

Anii au trecut și curiozitatea cu pricina s-a pierdut printre alte noi curiozități. Dar am reținut numele fotografei: Mirela Momanu. În urmă cu un an, întâmplarea sau poate chiar norocul au avut grijă să îmi ofere șansa de a o întâlni personal pe autoarea acelor fotografii. Ba, mai mult decât atât, am ajuns să lucrăm în aceeași echipă, să fotografiem împreună, să stăm de vorba și să ne cunoaștem. Am devenit prietene.

Acum, când scriu aceste rânduri îmi revin brusc în minte acele vechi fotografii. Realizez că ele sunt cea mai bună descriere a autoarei lor: o personalitate complexă și ușor misterioasă ce adună laolaltă ambiția, tăria de caracter și seriozitatea unei femei puternice cu poftă de viață, creativitatea și energia unui copil mereu optimist și plin de jovialitate.

Și uite așa am înțeles eu, abia acum, mesajele contradictorii ale acelor fotografii: erau gândurile, emoțiile și visele unui suflet sensibil și inocent ca al unui copil, dar spuse de o femeie matură și foarte rațională.”

Eli Driu despre Mirela Momanu

 

„Discret, retras, dar cu ochii mereu vioi,… așa mi-l amintesc pe Dan din primele incursiuni fotografice în care l-am cunoscut.  Iar când, între dezbateri pe tema fotografiei de stradă, ne-a arătat albumul „București, iarna 2009-2010”, povestind cum a tocit o pereche de bocanci umblând pe străzile orașului în acea iarnă, am realizat că Dan este, în adevăratul sens al cuvântului, un pasionat.

Devotat cadrelor clasice și fotografiei alb-negru, iubitor al fotografiei pe film în egală măsură cu fotografia digitală, susținător al documentarii temeinice, generator de idei și proiecte, adept al studiului și al împărtășirii noutăților acumulate, Dan este un promotor al fotografiei de stradă în principal, condimentată de multe ori cu valențe conceptuale și cu un umor subtil.

Dacă PhotoTeam este materializarea ideii lui Dan de a reuni un grup de fotografi,  prieteni ce se promovează reciproc, în spatele cortinei Dan este principalul liant al echipei, cel care tentează mereu cu teme și proiecte noi, inițiază idei și le susține, face pași fermi înainte și de multe ori ne încurajează când totul pare că s-a blocat. Un spirit de echipă aparte, care nu se teme de a dori mai mult și mai bine pentru el, pentru noi, pentru echipă.

Dan Moruzan e un visător pasionat. Visează fotografie de stradă cu ochii deschiși și din pasiune poate face fotografie de stradă și cu ochii închiși! :)”

Mirela Momanu despre Dan Moruzan

 

Despre parteneri:

Cărturești (www.carturesti.ro)

Cărturești este un concept store care funcționează ca o librarie și ca agent cultural, implicându-se activ în revitalizarea vieții artistice din România și în campanii de responsabilizare socială.

Yellow Store (www.yellowstore.ro)

Yellow Store este magazinul exclusiv Nikon unde se pot testa și achiziționa produse din întreaga gamă de produse Nikon, de la aparatele foto compacte până la cele mai scumpe aparate și obiective foto profesionale.

AME design (www.amedesign.ro)

AME design s-a născut dintr-o dorință. Dorința de a avea ceva unic. Un echipament de printare de vârf care nu există în țară și care va aduce schimbări în piața producătorilor de print digital de mare rezoluție din România și în piața consumatorilor de astfel de produse, consumatori care au fost ținuți departe de ceea ce se numește print INDOOR de mari dimensiuni, de calitate, la preț convenabil și realizat într-un timp foarte scurt.

Aducerea acestui nou echipament DURST LAMBDA© , tehnologie de vârf la nivel mondial, rezolvă multele probleme apărute ca urmare a utilizării tehnologiei cu inkjet de mare rezoluție și mari dimensiuni: dungi vizibile, dispariția accidentală a unor culori din imaginea printată ca urmare a înfundării capetelor de printare, viteză scăzută de printare, costuri mari de producție pentru calitatea maximă.

Ne adresăm astfel în egală măsura pieței fotografilor – extrem de pretențioasă , acceptând cu greu echivalarea unei fotografii cu o imagine printată în tehnologie inkjet și pieței publicitare cu pretenții mari în realizarea unui print impecabil de mari dimensiuni, cu stabilitate și repetabilitate a culorilor pentru o aceiași imagine printată la intervale mari de timp, cu o gamă de culori mai mare (gama RGB este mult mai mare decat gama CMYK) și care să poată deci reproduce exact culorile de brand dorite.

Asociația „Bucureștiul meu drag” (www.orasul.ro)

Asociația „Bucureștiul meu drag” promovează cunoașterea Bucureștiului și se adresează iubitorilor Bucureștiului, iubitorilor de drumeție și a iubitorilor fotografiei.

Partenerii media sunt: 273 locuri de vizitat în România (www.273.ro), B365 (www.b365.ro), Comunitate Foto (www.comunitatefoto.ro), Epublio (www.epublio.com), Foto 4 All (www.foto4all.ro), Modernism (www.modernism.ro), Photomagazine (www.photomagazine.ro), Photomotion (www.photomotion.ro), Photosharp (www.photosharp.ro), Radio Romania Cultural (www.radioromaniacultural.ro).