ALERT studio (White Code). Călin Dan. Eveniment: Vineri 12 Octombrie, ora 19.00.

STRADA LENIN

ORAŞUL STALIN

Un eveniment menit să contextualizeze istoric cel mai recent video al lui Călin Dan – “Natură moartă”, sec. 20, construind totodată un spaţiu de vizionare diferit de cutia neagră / albă a sălii de cinema sau a galeriei de artă. Publicul va putea să testeze versiunea imbunătăţită a unui meniu de închisoare şi să parcurgă o selecţie din dosarul bunicii artistului, deţinută politic în România la mijlocul secolului trecut.

În “Natură moartă”, sec. 20, amintirile unei femei arestate şi condamnate politic în 1948 se intersectează cu amintirile unui băieţel care aşează masa pentru prânz în casa bunicii, în 1965. Prin reconstrucţia aparenţelor banale ale vieţii sub comunism, filmul face referinţe la multiple straturi ale istoriei secolului 20, cu încărcătura sa de confuzie ideologică, vinovăţie, opresiune şi memorie alterată de traumă.

Oraşul Stalin = Braşov (08.09.1950 – 24.12.1960)

2-4 Mircea Vulcanescu Street , code 010281, Bucharest, Romania.
www.alertstudio.org

ALERT studio functioneaza ca pop-up gallery. / ALERT studio functions as a pop-up-gallery.
Vizitarea expozitiei se va face in perioada 12 Octombrie – 26 Octombrie prin programare e-mail. / The exhibition is on view between 12th of October and 26th of October. Visits will be programmed by e-mail.

ALERT studio este un proiect independent initiat de Raluca Ilaria Demetrescu, Alina Buga si Catalin Burcea cu scopul de a crea o platforma de cercetare  si promovare a productiei artistice contemporane. Asumandu-si functia de spatiu laborator, Alert Studio propune o intalnire intre artisti, idei, directii si discursuri din zone conceptuale si spatii culturale diferite. Sunt importante si apreciate gandirea critica si interogatia ca metode de cercetare a contextului cultural-artistic contemporan.
ALERT studio functioneaza ca o galerie de proiect, conectand trei directii de explorare artistica – PINK | RED | WHITE – intr-un singur spatiu. Insa aceste coordonate nu inseamna indexare, restrictie si etichetare. Ele se pot intersecta si nuanta, pot oricand dialoga si declansa dezbateri.

Photo: Călin Dan, Still life, 20th c. / Natură moartă, sec. 20, video, NL/RO, 2012. Photo credit: George Niculescu