Duminică, 24 iunie 2012, la ora 17.00, la Galeria Saint Ink din București (str. Doamnei nr. 3) va fi lansată O scrisoare pierdută de Caragiale în benzi desenate de Mihai Grăjdeanu. (Eveniment desfasurat in cadrul primei editii a Bucuresti ComicsFest 2012).

Câte cărţi de benzi desenate cu personajele lui Caragiale aţi văzut? Probabil una singură, şi aceea publicată în 2002, albumul alb-negru scos de Viorel Pirligras şi intitulat Caragiale. Dl. Goe. Amici. Telegrame (Editura „Allfa”, Bucureşti), care îl popularizează pe Caragiale în varianta şi formatul benzilor desenate. Dar prima adaptare în benzi desenate a unei piese a marelui dramaturg este O scrisoare pierdutăde Mihai Grăjdeanu, un volum realizat dinamic, uşor de urmărit, plin de farmecul umorului caragialian, dând personajelor desenate aceeaşi putere pe care o au pe scenă sau pe ecranele cinematografelor şi televizoarelor, însă cu elemente noi, care sunt adresate unui altfel de public, iubitor de benzi desenate Şi cum acest public este în majoritate format din generaţiile tinere, Mihai Grăjdeanu foloseşte această cale de a răspândi valori ale culturii româneşti şi celor care citesc mai puţin, se duc mai rar la teatru, dar răsfoiesc cu pasiune cărţile şi revistele de benzi desenate. Personajele lui Caragiale pot deveni la fel de îndrăgite şi populare ca personajele autorilor de benzi desenate străini.

Născut la Mangalia și stabilit în Bucureşti, Mihai Grăjdeanu a început să deseneze încă din timpul grădiniţei. Copil fiind, a participat la concursurile de desene pe asfalt de la Constanţa, iar mai târziu la saloanele şi festivalele naţionale şi locale de benzi desenate. În prezent este autorul a câtorva volume de benzi desenate: Legendele Dacilor – Piatra Sacră, Ciutanul (vol. 1), primul roman grafic românesc despre fotbal, Istoria alternativă a literaturii române în benzi desenate, După gratii, prima bandă desenată pentru deţinuţii din penitenciarele din România, revista on-line pentru copii Atelier BD. Lucrează în prezent la definitivarea volumului al doilea al romanului grafic Ciutanul, precum şi la alte reviste şi proiecte în domeniu.

Vezi mihaibd.blogspot.ro