Institutul Cultural Român de la Lisabona (ICRL) propune în perioada 19-22 iunie 2012, în premieră în Portugalia, un dialog asupra regimurilor totalitare din Estul și Vestul Europei în secolul XX.

Istorici şi politologi români şi lusitani vor discuta despre experienţa dictaturii, respectiv despre regimurile Ceauşescu şi Salazar şi importanţa memoriei politice. România este unul dintre cazurile paradoxale ale centrului şi estului european. Revoluţia din decembrie 1989 a înlăturat brusc un regim ce refuza însăşi ideea de schimbare. Dar acel moment nu a generat și o dezbatere a trecutului comunist.

Timp de aproape un deceniu eforturile de asumare a acestuia au fost limitate. România nu a recurs la practicile de lustraţie și nu a iniţiat politici semnificative de educare democratică a memoriei. Constitituirea Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România a marcat începutul unei noi perioade. În baza concluziilor Comisiei, regimul comunist a fost condamnat oficial în 2006.


Prin proiecţii de filme şi dezbateri în două oraşe cheie ale Portugaliei, Coimbra şi Lisabona, dorim să creăm o punte de legătură între cele două experienţe politice aflate la antipozii Europei.
Programul debutează la Coimbra cu două filme documentare găzduite de Teatro da Cerca de São Bernardo.

În data de 19 iunie, ora 21h30, filmul portughez „48” al Susanei Sousa Dias prezintă o serie de prizonieri politici din timpul celor 48 de ani de dictatură salazaristă. În data de 20 iunie, ora 21h30 „Amfiteatre şi închisori” de Nicolae Mărgineanu, aduce în prim plan închisoarea politică de la Pitești, cea mai cumplită din perioada comunistă.

Filmele vor fi însoţite de comentarii de specialitate, susţinute de către invitaţii portughezi Dr. Maria Paula Meneses şi Dr. Miguel Cardina, cercetători la Centrul de Studii Sociale al Universităţii din Coimbra. Prof. Ioan Stanomir, Director al Şcolii Doctorale a Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti şi Dr. Adrian Cioflâncă, membru în Colegiul CNSAS, se alătură locutorilor portughezi în comparaţia dintre cele două realităţi politice şi sociale în discuţie.

Adrian Cioflâncă susţine conferinţa „Coming to Terms with Dictatorial Past: Lessons from Romania” (21 iunie, ora 17h00, la Centro de Estudos Sociais, Sala 1, Largo de Dom Dinis) în încheierea seriei de evenimente de la Coimbra. Prof. Dr. Rui Bebiano şi Prof. António Sousa Ribeiro, cercetători la Centrul de Studii Sociale al Universității din Coimbra vor fi interlocutorul şi respectiv moderatorul din aceeași seară.
În Lisabona, Fundaţia Mário Soares găzduieşte în data de 22 iunie, la ora 18h00, conferinţa „Democratie, mémoire et justice morale: la Roumanie confronte son passé communiste” prezentată de Prof. Ioan Stanomir. Evenimentul va fi deschis de Mário Soares, fost preşedinte şi prim-ministru al Portugaliei, în calitate de amfitrion. Prof. Dr. António Costa Pinto, de la Institutul de Studii Sociale al Universității din Lisabona va face o prezentare a conferenţiarului şi va modera dialogul ulterior.
Ciclul de filme şi conferinţe organizate de ICRL la Coimbra și Lisabona încearcă să răspundă la întrebări generate de trecutul european totalitar, prin comparația între două universuri social-politice distincte: România şi Portugalia, ţări legate prin caracteristica comună a latinităţii limbii şi a culturii.
Pentru mai multe informații: Antoaneta Roman, Director adjunct ICR Lisabona
+351 21 355 71 24, [email protected]