Material realizat de George Plesu.

George Plesu este masterand în Management cultural la Universitat Internacional de Catalunya şi project manager al site-ului de cultura www.AltIasi.ro

Între 31 mai – 2 iunie a avut loc a 10-a ediție a târgului de artă video LOOP Fair, care și-a consolidat imaginea de hub profesional dinamic pentru comercializarea și expunerea de artă contemporană în format video. Experiența celorlalte 9 ediții le-a arătat organizatorilor că cea mai eficientă cale de a promova arta video este de a concentra puternic evenimentul și publicul țintă. 2012 a avut parte de 46 de galerii și 21 de video-uri prezentate în premieră. (O listă completă a galeriilor și artiștilor expuși, dar și a video-urilor prezentate în premieră este disponibilă aici: http://www.screen-barcelona.com/webapp/fichagal?id=51&menu=screenpro.loop.artist_loop. ) Spațiul redus destinat expunerii și mai ales locația aleasă (parterul unui hotel din centrul Barcelonei) dau o notă de inedit dinamicei manifestări.

La LOOP 2012 a fost prezentată de către galeria belgiana D+T Project și o lucrare aparținând unor artiști români, Mona Vătămanu și Florin Tudor, intitulată „Manifestul“. Imaginile arată aruncarea unor foi goale de hârtie în Alt-Erlaa Vienna ca un simplu gest de chestionare a conceptului de rezistență. http://www.screen-barcelona.com/webapp/fichagal?id=181&menu=screenpro.loop.artist_loop

Pentru această ediție aniversară, organizatorii LOOP au pregătit o Secțiune Curatoriată, îndreptată spre artiștii și galeriile din America Latină, cu intenția de a explora un subiect contemporan cu ajutorul unui profesionist. Această primă ediție a secțiunii a fost curatoriată de curatoarea și editoarea braziliancă Paula Alzugaray, selecționând artiști, lucrări și galerii care reflectă relațiile intime dintre sex/ violență/ afectivitate/ criminalitate în teritoriul desemnat.

LOOP s-a născut în 2003 ca un târg de artă destinat exclusiv artei video. Între 40 și 50 de galerii de profil internațional participă în fiecare an la evenimentul organizat în Barcelona. Participarea este condiționată de primirea unei invitații din partea Comitetului LOOP, prezidat de către colecționarul Jean-Conrad Lemaître și compus din Isabelle Lemaître, Josée și Marc Gensollen, precum și galeristul Christopher Grimes (de la Christopher Grimes Gallery, Santa Monica).

Încă de la început, LOOP acordă celor mai bune lucrări și propuneri ale galeriilor, selecționate de către un juriu internațional de experți, Premiile LOOP. Juriul din acest an a fost format din Bartomeu Marí (Director al MACBA, Barcelona), Mark Nash (critic și curator independent) și James Lingwood (Director al Artangel).

Anul acesta, Catalonia Ramblas Award – care constă în achiziționarea piesei de către SCREEN Projects și împrumutul ei către Fundația MACBA) a fost acordat artistului REICHRICHTER pentru lucrarea Zurich, reprezentat de Conrads Galerie (informații despre lucrare aici.)

LOOP Award a fost acordat Hollybush Garden pentru proiectul he doesn’t know she loves him  aparținând Anja Kirschner & David Panos (mai multe informații aici.)

EPSON Award, acordat lucrării cu cea mai buna calitate tehnică, a fost câștigat de Julien Crépieux cu Re: windows blow up, reprezentat de Jérôme Poggi Galerie (mai multe informații aici.)

 

Colaborare cu Festivalul Primavera Sound – artă video și muzică

Festivalul SCREEN și târgul de artă video LOOP au făcut un parteneriat cu Primavera Sound pentru a îmbunătăți ofertă pentru profesioniști: acreditații la unul din cele două evenimente au avut acces la ambele programe.

Această colaborare s-a prezentat sub formă unei instalații video în Parc del Fòrum, un program de proiecții și o masă rotundă integrată în spațiile pentru profesioniști atât din Primavera Pro cât și din SCREEN Forum Pro. SCREEN Forum Pro este dedicat examinării producțiilor audiovideo artistice, și la masă rotundă comună au fost discutate influențele estetice și posibilitățile de colaborare între artă și muzică la nivel de creație și producție.

 

Video la Primavera Sound

În aceste zile un număr de patru vase s-au aflat în Parc del Forum pentru a realiza o instalație video numită „Liquid Screen”, pregătită special pentru festival, și care a ocupat spațiul din zona debarcaderului. Velele celor patru nave au servit drept ecrane pentru proiecția unei serii de lucrări video legate de dans, în așa fel încât velele s-au mișcat pe ritmul muzicii. Cea mai mare dintre nave a avut o înălţime de 14 metri şi 16 metri în lungime. Proiectul a fost dezvoltat în colaborare cu Studio Nomad, o şcoală de artişti din cartierul barcelonez Born care lucrează independent, şi Nu2s, una dintre platformele implicate în crearea şi producţia legată de dans, care a participat la selectarea şi adaptarea proiectului video şi dezvoltarea de software de proiecții sincronizate pentru Charmex.

 

Masă rotunda despre muzică și arte

Sub numele de “Muzica pentru ochii tăi. Artele vizuale şi estetica videoclipului. Modele de producție”, sambata, 2 iunie, de la ora 16:00 la targul LOOP au avut loc discutii in grup moderate de Javier Panera, cu participarea lui Albert Alcoz, Jesús Hernández y Joan Morey.

Javier Panera este un profesor și curator interesat de forme hibride între artă și muzică. A curatoriat expoziții precum „Video Killed the Radio Star” (o istorie a videoclipului, 2007) sau “Rock My Religion, Intersecția între rock și artele vizuale” 2009. În 2010 a publicat cartea care a dat titlul manifestării: „Muzică pentru ochii tăi. Arte vizuale și estetica videoclipului. O istorie de interschimburi.” (Música para tus ojos.Artes visuales y estética del videoclip. Una historia de intercambios.)

 

Program de proiecții: artă video și muzică

În scopul de a oferi o dimensiune pro-activă acestei mese rotunde, de a genera sinergii reale între cele două lumi, fiecare din galeriile participante la târgul LOOP 2012 au selectat o lucrare în scopul de a compune un program de proiecții care să funcționeze ca un showcase de strategii și limbaje creative artistice care ar putea interesa lumea profesioniștilor muzicii, în relație cu videoclipurile și direcțiile care includ o pondere semnificativă de elemente audiovizuale.